Ako získavať priateľov a pôsobiť na ľudí, časť prvá

 

Kniha Dalea Carnegiena Ako získavať priateľov a pôsobiť na ľudí bola po prvýkrát publikovaná v roku 1937 a stala sa cez noc senzáciu. Doteraz zastáva významné miesto v histórii knižného trhu a je jednou z najúspešnejších medzinárodných bestsellerov všetkých dôb. Jednanie s ľuďmi je pravdepodobne najväčší problém, s ktorým sa človek v živote stretáva, hlavne ak sa pohybuje vo svete obchodu. A toto konštatovanie je pravdivé, či už  sa jedná o ženu v domácnosti, architekta alebo inžiniera. Výskum, ktorý robila pred niekoľkými rokmi Carnegieho nadácia odhalil, že dokonca aj v takých technických disciplínach ako je inžinierstvo, približne 15 percent finančného úspechu pripadá na konto technických znalostí, zatiaľ čo zostávajúcich 85 percent sa dá pričítať schopnosti dobre viesť ľudí.
Poďme teda nahliadnuť do zásad a pravidiel správneho jednania s ľuďmi.

Časť prvá

Základné spôsoby jednania s ľuďmi

Nikdy nikoho nekritizujte, neodsudzuje a nesťažujte si.

Už pred tridsiatimi rokmi som pochopil, že je zbytočné sa rozčuľovať. Mám dosť problémov s tým, aby som napravil svoje vlastné nedostatky, prečo by som sa teda mal hnevať preto, že Boh nenadelil všetkým ľuďom rovnakú porciu inteligencie. Kritika vyvoláva obranný postoj a obvykle bráni človeku v tom, aby posudzoval vec nestranne. Zraňuje ľudskú hrdosť, ničí pocit vlastnej dôležitosti a vyvoláva odpor. Takí sme skrátka my, ľudia, tak sa prejavujeme. Ak urobíme niečo zlé, obviňujeme každého okolo seba, len nie seba samého. Berme ako fakt, že osoba, ktorú kritizujeme a odsudzujeme, sa možno ospravedlní, ale na oplátku napadne nás. Kritika má podobné vlastnosti ako domáce holuby. Tie sa tiež vždy vracajú domov. Ostrá kritika a výčitky takmer nikdy nevedú ku žiadnemu výsledku. Kedykoľvek jednáte s ľuďmi, uvedomte si, že nejednáte s logicky uvažujúcimi bytosťami. Prichádzate do styku so stvoreniami plnými emócií, predsudkov, ktorých jednanie je motivované hrdosťou a márnomyseľnosťou. Chápať a odpúšťať totiž vyžaduje charakter a sebakontrolu. Namiesto toho, aby sme odsudzovali druhých, snažme sa pochopiť, prečo sa tak správajú. Je to rozhodne výhodnejšie a viac vzrušujúcejšie ako kritika. Ten, kto pozná všetky pohnútky, tak tiež vie všetko odpustiť. Sám Boh nemá v úmysle súdiť človeka pokiaľ nenastal jeho posledný deň.

Poctivo a úprimne oceňujte druhých. Svoje uznanie im dajte najavo.

Najsilnejšou ľudskou pohnútkou je túžba stať sa dôležitým. Lincoln raz začal list konštatovaním, že “každý túži po pochvale”. Jedná sa doslova o hlodavý a silný ľudský hlad po uznaní. Ľudia niekedy až ochorejú, len aby si získali úžas druhých, ich pozornosť a aby tak uspokojili svoje prianie cítiť sa dôležitými. Predstavte si, akých zázrakov môžeme docieliť, ak ľuďom dáme poctivé ocenenie. Domnievam sa, že jedine ocenenie a povzbudenie dostane z ľudí to najlepšie, čo v sebe majú. Jedna z najčastejšie zanedbávaných cností v našom živote je práve uznanie. Akosi, kto vie prečo, odmietame chváliť svoje deti, keď prinesú zo školy dobré známky alebo sa im po prvýkrát podarí upiecť koláč. A pritom nič tak nepoteší detskú dušu, než tento druh rodičovského uznania a záujmu. Až si teda nabudúce dáte v reštaurácii rezeň, odkážte kuchárovi, že jedlo bolo skvele pripravené. A keď vám unavený predavač preukáže nejakú zvláštnu pozornosť, naznačte mu, že si to ceníte. Pokúste sa za sebou zanechávať na cestách každodenného života iskričku vďačnosti. Budete prekvapení, ako sa tieto malé ohníčky priateľstva do budúcna premenia v oheň lásky.

Prebuďte v sebe túžbu postaviť sa na druhé miesto

 

Vy sa zaujímate o to, čo chcete, dokonca je to na večnosť vašim hlavným záujmom. Ale nikoho iného toto všetko nezaujíma. Zvyšok sveta sa totiž správa presne ako vy – každý sa stará len o to svoje. Z toho vyplýva, že jediný spôsob, ako zapôsobiť na druhých, spočíva v tom, že budete hovoriť o tom, čo zaujíma ich. Ak existuje nejaké tajomstvo úspechu, potom spočíva v schopnosti postaviť sa na miesto druhého a vidieť svet ako svojimi, tak aj jeho očami. Svet je plný hrabivcov a ľudí, ktorí sa starajú len o svoje záujmy. Takže tí vzácni ľudia, ktorí nesebecky slúžia druhým, majú potom neobyčajný úspech. Nemajú totiž v podstate konkurenciu. Ľudia, ktorí sa dokážu vžiť do spôsobu myslenia druhých, sa nikdy nemusia obávať o svoju budúcnosť. Zo všetkého najskôr je potrebné vzbudiť naliehavú chuť danú úlohu vykonať. Kto to dokáže, s tým ide celý svet a kto na to nemá, putuje osamelo.

Ktorý z týchto bodov je práve teraz pre tvoj život najviac potrebný?

Zdieľať
Andrea Mikletičová

O autorovi Andrea Mikletičová

Andrea pracuje ako fyzioterapeutka a svoju prácu má veľmi rada. Okrem toho má rada ešte kopu ďalších vecí a ľudí. Patria sem hlavne traja neustále hladní chlapci, jeden skvelý manžel, veľký chlpatý štvornohý miláčik, najkrajšie západy slnka na svete na kopci za domom, jej dedinka na Morave a dobrá káva na terase. Rada cestuje, sníva a vždy má rozčítanú nejakú knižku.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *