Najlepšie kamarátky

Moja drahá najlepšia kamarátka, som taká vďačná za naše priateľstvo. Ďakujem, že si ma nikdy v živote nesklamala, si tu pre mňa každú sekundu, vždy, keď ťa niekde zavolám, tak bez váhania prídeš, pochopíš každú moju situáciu, ktorú prežívam. Vždy si nájdeš čas na mňa a obetuješ prvé-posledné. Viem, že udržíš každé jedno moje tajomstvo a ďakujem, že si nikdy nič zle o mne za chrbtom nepovedala. Pristupuješ ku mne vždy s láskou a pokorou.

Tieto slová znejú krásne až rozprávkovo…

Ale je to naozaj tak? Alebo je toto naša predstava o najlepšej kamarátke, ktorú by sme tak veľmi
chceli, aby bola skutočnosťou? Veľakrát si predstavujeme a zmýšľame o našich kamarátoch ako
o dokonalých osobách, ktorých hlavnou úlohou je byť tu pre nás. Najlepší priateľ je predsa najlepší.

Nemôže predsa zlyhať. To by potom už nebol najlepší či? Ale je to vôbec možné, aby nás blízky človek
nikdy nesklamal? Alebo práve to, že keď nás niekto sklame, ublíži nám, zabudne na nás a my mu napriek tomu odpustíme, tak práve to robí z nás najlepších priateľov?

Veľakrát som sa stretla s tým, že boli ľudia ochotní zmeniť pomenovanie najlepší priateľ zo dňa na deň. Ako keby sme si jednou chybou vedeli toto pomenovanie veľmi ľahko zrušiť. Samozrejme blízky priateľ by mal byť niekto na koho sa môžeme spoľahnúť, kto nás má rad a nechce nám ublížiť. Avšak nie sme dokonalí.

Preto som sa naučila k tomuto pristupovať ináč. Kebyže som mojej kamarátke nevedela odpustiť alebo by som jej pripomínala dlhoročné krivdy, to by zo mňa tiež nerobilo veľmi dobrú kamošku. Práve to, že si navzájom odpustime, aj keď sa nám niekedy podarí to poriadne pobabrať, keď sa vieme stretnúť a objať po veľkej hádke, vieme o sebe všetky naše pozitívne aj negatívne vlastnosti a chyby, práve to z nás robí najlepšie kamarátky. Niekedy nemáme na seba čas, ale vieme, že je to v pohode a stále sa máme radi.

Nemajme príliš veľké očakávania od našich priateľov. Každý raz za čas urobí chybu alebo zraní, dôležité je to, že sa chceme udobriť.

Niekedy práve to uzmierenie po veľkej hádke vie utvrdiť a spojiť priateľov ako nič iné.

Ako byť dobrou priateľkou pre ostatných?
Zdieľať
Aňa Bechná

O autorovi Aňa Bechná

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Andrea

    Skvelý článok, je to tak, nikto nie je dokonalý a odpustenie je základnou ingredienciou každého vzťahu.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *