A hneď je deň krajší

Poznáte také dni: Prebudíte sa a uvedomíte si, že ste si nastavili budík na zlú hodinu. Potom vylejete kávu na svoju obľúbenú blúzku, pretože sa ponáhľate – a teraz meškáte 15 minút a to znamená, že na ceste do práce strávite v premávke ďalších 30 minút. Kanceláriou len prebehnete – ste ako rozbublaná plechovka mrzutosti, ktorá môže každú chvíľu vybuchnúť. Dnes proste nie je váš deň. A pravdepodobne to bude už len horšie. Počkať … to dievča vám drží dvere. Usmieva sa a máva na vás. Dokonca sa jej páči vaša košeľa! Nevrlosť … sa vytráca … úsmev … sa rozširuje … Nakoniec tento deň možno nie je až taký zlý. V skutočnosti je tento deň celkom úžasný. Túto zmenu má na svedomí veľmi špeciálny super hrdina, ktorý dokáže komukoľvek zmeniť deň. Títo muži a ženy dokážu úžasným spôsobom ovplyvniť každého koho stretnú. A to sa môže naučiť každý z nás.

Možno si to neuvedomujete, ale každý deň ovplyvňujete životy ľudí okolo vás. Pomyslite na každého s kým sa stretnete, od momentu, keď sa zobudíte, až do momentu, keď zaspíte. Zrátajte všetkých – od chodcov, ktorých stretnete na ceste do práce, až po ľudí v potravinách, ktorí s vami čakajú v rade. Vašich kolegov, susedov a ľudí, ktorých stretnete v posilňovni. Možno o tom neviete, ale v životoch týchto ľudí hráte veľmi dôležitú úlohu. Každá interakcia, nech by sa zdala akokoľvek bezvýznamná, má potenciál na dosiahnutie zmeny k lepšiemu. Či už pozdravíte neznámeho vo výťahu alebo odošlete ďakovný email, prejavíte im tým úctu a to, že si ich vážite.

Je to dar, ktorý má moc naplniť vás dôverou a optimizmom, ktorý je nesmierne nákazlivý. Obyčajný kompliment predavačovi v potravinách sa šíri k stovkám jeho zákazníkov a následne k tisíckam rodinných príslušníkov, s ktorými potom večerajú. Vaša super schopnosť sa exponenciálne násobí, keď ovplyvňujete svoje okolie – napríklad vaše pracovisko. Všetci dobre vieme, že jedno negatívne tvrdenie dokáže zastaviť tok inšpirácií v celej miestnosti. Negativita je taká škodlivá, že môže zastaviť pokrok a spôsobiť, že sa ľudia do seba utiahnu – ako lupene kvetu, keď sa vonku ochladí. Keďže takáto negatívna energia dokáže oslabiť aj tie najveselšie duše, je dôležité, aby ste svoje schopnosti využívali múdro. Ste schopní nahradiť bolesť a zranenia útechou a pozitívnou energiou.

Nielenže môžete niekomu zlepšiť deň a zmeniť jeho smerovanie, ale vďaka vašim slovám im môžete pomôcť napredovať. Všetko, čo musíte urobiť, je povedať im v čom sú dobrí – či už sú to ich dobré vlastnosti, múdrosť alebo láskavosť. A hoci sa váš kompliment môže zdať bezvýznamný alebo očividný, aj tak môže ovplyvniť ich život vo veľkej miere – akoby tá osoba vždy mala krídla, ale nikdy predtým si ich nevšimla. A teraz, keď už o nich vie, môže začať lietať.

Nezáleží na tom, aký vzťah máte s danou osobou, pretože vy ste úprimný. Dokonca aj ak sa k vám správa zle, vy sa zamerajte na to, čo je dobré. Druhých inšpirujete k dôvere a autentickosti, pretože ich vyzývate, aby viac využívali svoje dary. Na to, aby ste v ľuďoch vzbudili vieru v samých seba, stačia len vaše slová; a to je jeden z najväčších darov, aký sme kedy mohli dostať.

Možno sa pýtate, ako túto veľmi špeciálnu schopnosť aktivovať. Nuž, to je veľmi jednoduché: stačí sa pre to rozhodnúť. Rozhodnite sa, že sa budete snažiť každého rozosmiať a budete pre nich inšpiráciou. Usmievajte sa na všetkých, ktorí to potrebujú. Čas strávený s druhými berte ako príležitosť zlepšiť ich deň. Nerobte toto rozhodnutie preto, že musíte, ale preto, že sa potom cítite úžasne vy, aj všetci navôkol. Pretože čokoľvek dáte, dostanete späť desaťnásobne. A to vám vyčarí úsmev od ucha k uchu a zaplní vás pocitom šťastia.

Najlepšie zo všetkého na tom je, že sa to k vám vráti. Tak, ako vaše činy dokážu odhaliť skrytú silu druhých, rovnako tak odhalia aj vašu vnútornú krásu. Vďaka vám je to skutočnejšie a pravdivejšie. Vaša vďačnosť sa prehlbuje, vaše skúsenosti sú bohatšie, smiech hlasnejší a radosť zjavnejšia. Pretože ak viete, že ste milý a láskavý, tak sa aj tak cítite. Cítite sa ako mocný super hrdina, ktorý mení životy ostatných k lepšiemu – každý deň.


Preložené z anglického originálu: „Course Corrected,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová.

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *