Generácia Winnetoua

Áno, som z tých, ktorí vyrastali na Winnetouovi, aj keď som sa narodila v roku 1990. Mala som prekrásne detstvo plné indiánskych dobrodružstiev. Liezla som po stromoch, nocovala pod holým nebom, behala bosá po lúkach a stále som sa hrala na indiánov. Milovala som filmy s Pierrom Briceom a Lexom Barkerom. Milovala som filmy o neohrozenom náčelníkovi Apačov a o jeho bielom bratovi. Stále ich mám rada. Mám šťastie, že mám takých úžasných rodičov, ktorí ma viedli ku krásnym hodnotám. Mám šťastie, že som prečítala všetky winnetouovky od Karla Maya najmenej tri krát. Ide to so mnou do života. To, čo sa mi v detstve nezmazateľne vrylo do srdca.

Dnes som učiteľkou dušou i telom. Mojich žiakov volám moje deti a túžim po tom, aby mali také krásne detstvo ako ja. Aby sa im dostalo to, čo mne. Doba je iná, deti sú rovnaké.

Preto som moju triedu premenovala na indiánsky kmeň a moje deti sú indiánmi a indiánkami. Každý má svoje vlastné indiánske meno. Nechýba mi tam Winnetou a Old Shatterhand, takže sme všetci v bezpečí. :) Posúvam mojim malým chvíle a radosti môjho detstva. Ja sa vraciam do najkrajšieho obdobia môjho života a oni sú šťastné deti so žiariacimi očkami!


Moji malí indiáni majú srdiečka čisté ako priezračná lesná studnička. Potrebujú mať jasne oddelené dobro od zla, potrebujú mať pred očami hrdinov, ktorí sú silní a neohrození, ale zároveň vedia obrániť slabších. Takýmito hrdinami sú Winnetou a Old Shatterhand. Už druhý rok vediem drobcov súbežne s hodnotami a posolstvom Winnetoua. Vidím ako úžasne to na nich vplýva. Ako ich to formuje. A zostáva kdesi hlboko v nich…

Vidím ako chlapci hltajú a napodobňujú Winnetouovu a Old Shatterhandovu silu ale zároveň vnímajú a to veľmi citlivo, ako sa ich vzory správajú k ženám, akú cenu má pre nich priateľstvo, mier a ako si cenia blížneho. Hľadajú možnosti ako sa im podobať. Zahryznú si do jazyka, keď ich niekto nabáda klamať, neprestanú sa hrať so svojim najlepším kamarátom len preto, lebo iný mu ukázal super počítačovú hru. Spomenú si na tú hrdú a vždy ochotnú dvojicu divokého západu a súťažia v tom, kto prvý podá pomocnú ruku slabšiemu. Ľahšie zabudnú na svoje detské hnevy a ako správni ,,chlapi“ si čo najskôr potrasú pravicou.

Moje dievčatá hľadia s úsmevom na Pierra Bricea, predstaviteľa Winnetoua a vidia v ňom ochrancu, s ktorým by sa žiadna nebála ísť ani na koniec sveta. Aká som šťastná, že ešte existuje film, kde je láska tak krásna a čistá. Nikde ju nemôžu lepšie precítiť ako tu. Je tu zobrazená ako krásny a čistý vzťah dvoch sŕdc. Neskôr sa Winnetou a Ribanna vzdajú lásky pre dobro druhých – pre mier. Aká veľká obeta to bola! A dievčatká to vedia oceniť! Čo môže byť krajšie ako posolstvo pre tie malé srdiečka, že dvaja ľudia, ktorí sa ľúbia, myslia aj na iných!

Old Shatterhand a Winnetou by mali byť hrdinami dnešných detí. Mám triedu plnú hlavičiek, ktoré ich majú radi. A majú vycibrený vkus. Hltajú len toho ,,starého“ Winnetoua. Nie nové, chabé a neúspešné pokusy napodobniť nenapodobiteľného Winnetoua – Pierra Bricea… Deti majú zmysel pre estetiku, krásu a hodnoty. V Pierrovi ich vidia. Zosobnil pre nich ochrancu, akého chcú mať. Zosobnil obraz chlapa a spolu s Old Shatterhandom chlapov – gentlemanov, ktorých dnes už nie je veľa. Ale tých správnych chlapov moje deti budú vedieť rozoznať. Moji chlapci chcú takými chlapmi byť a moje dievčatá chcú takých chlapov v budúcnosti mať. A to je krásne.

Sme indiánska trieda už dva roky. Filmy s Pierrom Briceom nikdy deti neomrzia. Vždy si tam všimnú niečo iné, nové. Vždy ich k niečomu dobrému inšpirujú. V triede mám len 22 detí a nemôžem zaručiť a dosiahnuť to, aby Winnetoua videli všetci ich rovesníci. Predsa mám krásny pocit, že robím niečo zmysluplné. Že vychovávam novú generáciu pre Winnetoua. Som presvedčená, že tie vnímavé srdiečka idú s posolstvom týchto filmov do každodenného života, kde sa vďaka nim neboja zastať slabšieho a pomôžu aj nie práve obľúbenému spolužiakovi.

A som presvedčená, že na toto indiánske obdobie budú s radosťou spomínať, tak ako ja spomínam na svoje krásne detstvo. A raz pustia Winnetoua aj svojim milovaným deťom…

Jedna učiteľka s indiánskym menom Sokolie oko

Máš nejakých hrdinov, ktorí ovplyvnili to, ako žiješ svoj život?

Alžbeta Gerová miluje kone, detský smiech a vysokohorský vzduch. Jej veľkým snom je, že sa stane hippoterapeutkou, a tak spojí svoje dve veľké lásky – deti a kone. Zatiaľ pracuje ako učiteľka a od svojich malých žiačikov sa každý deň naučí niečo nové. V lete okrem turistiky zbiera a suší bylinky, v zime chodí na bežky so svojimi kamarátkami. Oddychuje najradšej v lese pri potoku. Dobrým relaxom je pre ňu aj čítanie napínavého románu pri šálke kávy. fotografia: pixabay

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *