Prečo pozerať britskú minisériu o kráľovnej Viktórii?

Priznám sa vám, historické filmy veľmi nemusím. Letopočty a korunované hlavy mi príliš nevoňajú. Ale tento britský osemdielny seriál sme celá rodina očakávali každú nedeľu počas apríla a mája ako na tŕni. Na obrazovku ju priniesla STVčka.

Mladučká princezná Viktória sa jedného dňa prebudí z detstva a musí čeliť zodpovednosti za celé impérium. Na čelo Británie sa dostala v roku 1837 ako osemnásťročná a z trónu, na ktorom dovtedy sedávali statní muži, sotva dosiahla na zem. Všetci naokolo ju automaticky podceňujú a jej neskúsenosť chcú zneužiť pre vlastný prospech. Seriál zachytáva iba tri roky zo života kráľovnej Viktórie (od jej nástupu na trón až po svadbu a narodenie prvej dcéry). Panovníčka však vládla najdlhšie zo všetkých ostatných korunovaných žien v histórii – 64 rokov. Zatiaľ ju nikto neprekonal.

Televízny príbeh je vraj inšpirovaný autentickými denníkmi kráľovnej. Vykresľuje ju ako obyčajnú teenagerku, ktorá sa musí presadiť uprostred paláca plného supov a ktorá má hlboké city, túžby a úzkosti ako ktorákoľvek iná žena. Svojho prvého spojenca, politického poradcu a priateľa, nachádza v premiérovi, lordovi Melbournovi. Ten jej pomáha v prvých mesiacoch ustať tlaky okolia, keď si mladá a impulzívna panovníčka hľadá vlastnú cestu pri spravovaní krajiny. Ich osobný vzťah prerastajúci do platonickej lásky, je po čase narušený kandidátom na manžela – bratancom Albertom, princom Sasko-kobursko-gothajským.


Sobáš, ktorý mal byť pôvodne iba výhodnou dohodou medzi Viktóriinými príbuznými, sa nakoniec stáva nesmierne šťastným manželstvom. Viktória pomáha Albertovi presadiť sa v krajine, kde Nemca nemajú príliš v láske, aby jej mohol byť rovnocenným partnerom, a nie len pekným príveskom. Albert ako veľký zástanca technického pokroku a sociálnej spravodlivosti otvára Viktórii nové pohľady na prácu panovníčky a spoločne budujú rodinné zázemie, ktoré obom v detstve chýbalo. Seriál končí narodením prvej dcéry, ale manželia mali dokopy deväť detí. Keď Albert po 21 rokoch manželstva zomrel na týfus, Viktória dokonca uvažovala o abdikácii, čo našťastie neurobila. Ale do konca života chodila uč len v čiernych šatách.

Nesporným benefitom seriálu je jeho živosť. Na pozadí historických udalostí predstavuje Viktóriu ako moderné dievča, ktoré o dve storočia skôr prežíva to isté, čo každý mladý človek dnes: búri sa proti tradíciám a autoritám, chce ísť vlastnou cestou, ľúbi a zmieta sa v neistote či jej city budú opätované. Z televíznej obrazovky sa nám neprihovárajú statické zaprášené historické postavy, ale živí ľudia, ktorých životná skúsenosť môže byť v mnohom prínosom aj pre súčasnosť. Seriál je, samozrejme, veľmi výpravný – paláce, róby, kočiare, plesy a hony sú neuveriteľne farebné a plné lesku. Celkové náklady na výrobu sa vyšplhali až na 10 miliónov libier. Scenár napísala britská autorka a televízna producentka Daisy Goodwingová a treba jej poďakovať, že sprístupnila históriu širokej verejnosti a predovšetkým mladším divákom. Je predsa lepšie pozerať sa na krásny romantický príbeh, ako sa bifľovať stránky dejepisu.

Hlavnú postavu zahrala skvelo Jenna Colemann, známa z populárneho britského sci-fi seriálu Doctor Who. Rovnako dobre si počínal Tom Hughes v roli princa Alberta či Rufus Sewell ako lord Melbourne. Jednu z rolí si zahral aj Peter Firth, známy z nedávneho Risen (Pilát). Ak vám prvý rad seriálu na jar unikol, nezúfajte. Dá sa stiahnuť na niektorých seriálových serveroch s českými titulkami (a momentálne beží každý piatok na ČT2). Na internete nájdete už aj druhú, úplne čerstvo dotočenú sériu, ktorú hádam uvidíme čoskoro na STV.

Foto: Gareth Gatrell/ITV

Čo na živote kráľovnej Viktórie najviac zaujalo vás?

Zdieľať
Eva Bechná

O autorovi Eva Bechná

Eva Bechna pochádza z Čiech, ale už 30 rokov býva v Žiline. Je mamou dvoch dospelých dcér a svokrou úžasného Španiela. Po rokoch intenzívneho materinstva si znova vychutnáva spoločný čas s najlepším priateľom, svojim manželom Ľubom. Rada pracuje s ľuďmi a zvlášť s deťmi v rámci svojho zamestnania pre Cirkev bratskú a OZ Stopy, ale aj mimo neho.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

2 komentárov na “Prečo pozerať britskú minisériu o kráľovnej Viktórii?

  1. Eva Bechná

    Ďakujem za upozornenie! A za reakciu:)

  2. Avatar

    Sama pozerávam tento seriál, už odkedy začal vychádzať.Má isté historicke nepresnosti, čo je ale bežné pri takýchto seriáloch. Iba chcem upozorniť že aj tento článok má jednu nepresnosť a tou je že i ked Viktoria si dlhú dobu držala postavenie najdlhšie vládnucej královnej, tak jej tento post yobrala ešte v roku 2015 kralovná Alžebeta 2 :).

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *