Odovzdávanie internetovej malárie

B

ill Gates je zase znova najbohatším človekom tejto planéty. A svoje bohatstvo využíva na boj proti malárii, poprednej príčiny smrti v niekoľkých z najchudobnejších krajín. A celkom v tom napreduje. Avšak dosiahol by toho ešte viac, ak by ochoreli tí správni ľudia…

Časopis WIRED sa nedávno spýtal Gatesa: „Ako sa vám darí nadchýnať médiá na tému záchrany života tak veľmi, ako ich nadchýna nejaký nový telefón?“

Potrebujeme epidémiu malárie v komunite blogerov! Buď to alebo potrebujeme, aby ľudia, ktorí epidémiu malárie videli na vlastné oči, začali o tom blogovať. Vážne, máme dve komunity, ktoré navzájom vôbec nie sú prepojené. Súčasťou jednej je asi jeden a pol miliardy ľudí – rodiny, deti – ktorí žijú v oblastiach, ovplyvňovaných maláriou. Tí ostatní žijú pomerne pekným životom, a to je skvelé. Ak by epidémia malária bola niekde nablízku, iste by o tom bolo veľa počuť.“

Pred piatimi rokmi skupina blogerov z USA vystúpila z lietadla v Ugande. Unavení posunom času, nervózni, odháňajúci netopierov a zápasiaci s telefonickým pripojením k internetu sme každý deň písali až do skorých ranných hodín. Stovky detí dostalo prístup k zdravotnej starostlivosti, k čistej vode, potrave, vzdelaniu a v dôsledku toho aj k evanjeliu.

Organizácia, ktorá nás vyslala, Compassion International, povedala: „Spravme to znova!“

A tak sme to spravili. Odvtedy už deväťkrát. 47 blogerov zanechalo svoje domovy, rodiny a svoj bežný život. Hrbíme sa nad svojimi počítačmi a príbehy tých detí, ktoré sme stretli zachytávame do slov.

Nemôžu sa stať chudobnými, no môžu tú chudobu vidieť a blogovať o nej.

A tak pomoc neprichádza len pre chudobných, že? Aspoň podľa Billa Gatesa.

Ľudia, ktorí sa podieľajú na inovatívnej práci v oblasti technológií sú obrovským prínosom – nemusia mať z toho zlý pocit. Ak zarábajú dostatočne veľa peňazí, mali by nejakú časť z nich investovať do vecí, ku ktorým nadobudnú osobný vzťah. Ak by dokázali získať povedomie o celosvetovej chudobe a chorobách, bolo by to skvelé. Pred dvadsiatimi rokmi som o týchto veciach toho veľa nevedel. No v roku 1993 som spolu s Melindou vycestoval do Afriky a spolu sme sa rozhodli, že sa budeme sústrediť primárne na svetové zdravie.

Počas uplynulých piatich rokov bolo sponzorovaných viac ako 6000 detí a ich životy boli zmenené preto, lebo blogeri písali o tom, čo videli a ich čitatelia začali konať. A tých 47 blogerov už potom nikdy nevidelo to isté znova.

Budúci týždeň, počínajúc 18. júnom, sa začína 11. cesta blogerov Compassion. Sme v Nicaragui s Christy, Kelly, EdieTraci. Modlite sa za nás, prosím, aby sme dokázali dať do slov naše skúsenosti – v nádeji, že Boh vloží zľutovanie do sŕdc našich čitateľov.

Zájdite sem, ak chcete sledovať našu výpravu a sem, ak chcete pomôcť šíriť túto správu. (Ďakujeme.)

A mimochodom, blogerov Compassion je už viac než 47. To sú len tí blogeri, ktorí cestovali s nami. Existuje viac než 2500 blogerov, ktorí svoj online hlas používajú na to, aby sa každý mesiac prihovárali za Compassion. Tiež sa k nim pridajte! Zájdite sem, aby ste sa tiež stali súčasťou siete blogerov Compassion.


Preložené z anglického originálu: „Giving the internet malaria“, od autor Shaun Groves preložil s povolením od Janine Lacho.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *