Prekonanie závislosti na nakupovaní: Ako vymeniť impulzívne nákupy za dobrého stylistu

Nebola som závislá na nakupovaní. Teda, takto by znela moja odpoveď, ak by ste sa ma na to opýtali. Je pravda, že som si každý víkend kúpila niekoľko vecí a áno, bola som si vedomá toho, že vlastním absurdné množstvo oblečenia (veľa vecí som na sebe mala len raz, vôbec alebo len pár týždňov po tom, čo som ich kúpila).
“Všetko je to zo second handu,” uisťovala som sa, “Som uvedomelý zákazník.” A navyše, vždy som najprv zaplatila všetky svoje účty a nakupovala som až za zvyšné peniaze. Nenakupovala som kvôli tomu, že by som chcela viac oblečenia. Pri každom kúsku, s ktorým som prišla k pokladni som mala pocit, že toto je ten moment. Teraz sa všetko zmení. A zmení to aj mňa.
O niekoľko rokov neskôr, keď som sa zbavila svojho nezdravého vzťahu k nakupovaniu, pomáham ženám nájsť ich vlastný štýl obliekania ako poradkyňa a učiteľka. Teraz robím túto prácu, pretože som si pri svojom konzumnom spôsobe života a nadbytku uvedomila, že ak to chcem zmeniť, musím zmeniť celkový postoj k osobnému štýlu a nie len meniť nákupné návyky.
Či už nakupujeme každý týždeň alebo cítime potrebu kúpiť si nové šaty vždy, keď sa máme zúčastniť nejakej udalosti, naše nákupné návyky nie sú jadrom problému. Je ním náš osobný štýl.
Aby ste prestali nakupovať veci, ktoré nenosíte, musíte sa zamerať na niečo hlbšie ako sú len šaty:


Začnite tým, ako sa chcete cítiť.

K oblečeniu sme priťahovaní z rovnakého dôvodu ako k maľbám alebo k hudbe: pretože to v nás vyvoláva nejaký pocit. A to je to, čo hľadáme pri kúpe každého nového kúsku oblečenia — pocit.
Tu je však problém: Väčšinou nejdeme do hĺbky pri zisťovaní, či sa v tomto novom kúsku cítime tak, ako by sme sa skutočne chceli cítiť. Nikdy nebudeme spokojní s tým, čo máme, ak to nie je v súlade s našimi hodnotami, s tým, ako sa chceme prezentovať a napokon s tým, ako sa chceme cítiť. (Tak to skúšame znova a kupujeme si ďalší top.)
Prvým krokom je pozrieť sa do svojho vnútra a rozhodnúť sa ako sa chcete prezentovať. Čo chcete, aby o vás ľudia vedeli? Ako chcete, aby sa s vami cítili? Ako by ste sa chceli cítiť vo svojej koži?
Vaše odpovede vám pomôžu s tým, čo si máte kúpiť. Vyvoláva vo vás toto oblečenie taký pocit, aký chcete?

Nikdy nebudeme spokojní s tým, čo máme, ak to nie je v súlade s našimi hodnotami, s tým, ako sa chceme prezentovať a napokon s tým, ako sa chceme cítiť.

Pozdvihnite latku (žite v zóne vášho geniálneho štýlu).

Zvykla som nakupovať každý týždeň a aj tak ešte boli veci, ktoré som chcela, ale nikdy som si ich nekúpila. Teraz nenakupujem aj niekoľko mesiacov, a aj tak si kúpim všetko čo chcem. Presne som si určila čo chcem mať vo svojom šatníku, čo si chcem obliekať a čo má byť súčasťou môjho života.
Keď si presne ujasníme ako sa chceme cítiť, potom môžeme zistiť aké farby, strihy, materiál a štýly v nás taký pocit vyvolávajú. Tiež sa môžeme rozhodnúť aké značky chceme podporovať a koľko peňazí sme ochotní minúť za danú vec.
Potom už nemusíme nakupovať a obliekať sa do vecí, ktoré sú „len“ dosť dobré a ktoré si môžeme dovoliť, pretože máme svoj vlastný štýl, ktorý nám sedí najlepšie (zóna nášho geniálneho štýlu).


Zamerajte svoju pozornosť na to, čo už máte.

Zúfalstvo, vina, neprimeranosť, ľútosť. Keď máme vo zvyku nakupovať príliš veľa, presne toto cítime pri otvorení nášho šatníka. Je ťažké vybrať si outfit, v ktorom sa budeme cítiť dobre — ktorý v nás vyvolá také pocity, aké chceme — ak sme pri pohľade do nášho šatníka zaplavení negatívnymi emóciami.
Ale keď už viete, ktorý štýl vám sedí, môžete sa začať zbavovať toho oblečenia, ktoré do vášho štýlu nezapadá. A oveľa dôležitejšie je znovu objaviť krásne kúsky, ktoré už máte.
Vyhraďte si sobotňajšie popoludnie alebo 5 minút denne a začnite presúvať oblečenie, v ktorom sa cítite dobre, do prednej časti vášho šatníka. A tak sa kúsky, ktoré nezapadajú do vášho štýlu, dostanú z vášho dohľadu a nakoniec možno aj z vášho šatníka, keď ich darujete alebo predáte.
A potom prejavte trocha lásky kúskom, ktoré vám zostali. Noste vaše najvzácnejšie šaty v obyčajný deň. Vyskúšajte si obliecť obľúbený top s nohavicami, s ktorými ste si ho nikdy predtým neobliekli. Doplňte svoj vzhľad jasným rúžom alebo výrazným šperkom, vďaka ktorému sa budete cítiť očarujúco. Tieto kroky vám pomôžu vyskladať šatník, s ktorým budete spokojná a nebudete túžiť po ďalších veciach. A to je tým najlepším liekom na závislosť na nakupovaní, na impulzívne nakupovanie a na prípad, keď máte „šatník plný oblečenia, no aj tak si nemáte čo obliecť“.

Tak mi povedzte, ako sa chcete cítiť vo svojom oblečení?


Preložené z anglického originálu: „Overcoming a Shopping Addiction: How to Quit Impulsive Purchases For Good,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Obrázky: Monica Friese, Kristen Wasik 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *