Vyveďte nás z tmy

pushbackdarkness

Môj život sa navždy zmenil v roku 2009. Nastúpila som do lietadla do Nikaraguy a sadla som si na svoje sedadlo. Keďže let mal byť dlhý, dala som sa do reči s mladým mužom, ktorý sedel vedľa mňa. Bol to Francúz, no žil v New Yorku, kde učil telesnú výchovu na miestnej základnej škole. Keď som sa ho opýtala, prečo letí do Nikaraguy, odpovedal: „Chcem tam zdolávať hory“. Neskôr z neho však vyliezlo: „Vlastne.. viete.. mnoho mojich priateľov šlo do Nikaraguy za sexom. Vravia, že je tam kopu lacných mladých dievčat.“

Chvíľu sa nad jeho slovami zamyslite.. „šli do Nikaraguy za sexom. Vravia, že je tam kopu lacných mladých dievčat“. Určite ste takí prekvapení, ako som bola v tej chvíli aj ja. Z tohto šoku som sa, pravdu-povediac, nikdy nespamätala. To, čo povedal, ma dostalo z mojej ilúzie o idylickom živote a prinútilo ma zamyslieť sa nad násilím páchaným na ženách. Tento šok ma donútil opustiť všetko, čo som dovtedy mala a poznala.

Čím viac som sa dozvedala o obchode s ľuďmi a predávaní dievčat na sex, tým viac som si začala uvedomovať, ako je toto zlo prítomné všade okolo nás. Nanešťastie žijeme v dobe, kedy sa obchodu s bielym mäsom neuveriteľne darí. OSN odhaduje, že obchodníci s bielym mäsom ročne predajú alebo kúpia až dva milióny detí. Tento biznis je druhým najvýnosnejším nelegálnym obchodom, hneď po obchode s drogami, a ročne vynesie až 32 miliárd dolárov.

Začala som hľadať organizáciu, ktorá bojuje proti zneužívaniu žien a detí a zameriava sa najmä na boj proti obchodu s bielym mäsom. Našla som organizáciu International Justice Mission a v roku 2011 som pre nich začala pracovať. Pre IMJ pracujú právnici, vyšetrovatelia a sociálni pracovníci a za 15 rokov našej činnosti sme zachránili toľko obetí obchodu s bielym mäsom a zatkli toľko obchodníkov, ako všetky ostatné organizácie dokopy! Vedela som, že IMJ mi ponúka možnosť robiť to, po čom som túžila a tak som sa stala riaditeľkou v oddelení strategického plánovania v južnej Kalifornii, kde verejnosť oboznamujem o tomto probléme a snažím sa nadchnúť pre našu vec aj ďalších ľudí.

Našou hlavnou úlohou je zachraňovať. Zachraňujeme ženy a dievčatá pred obchodníkmi s bielym mäsom. Naši vyšetrovatelia sa pri ich záchrane dostávajú až do jadra veci  – nevestince v Bombaji a Indii, bary v Manile na Filipínach a v spolupráci s miestnou políciou tieto ženy vyvádzame z tmy v ústrety svetlejšej budúcnosti a slobode. My tieto ženy zachraňujeme z reálnych okov, spoza skutočných mreží a špinavých dier, ktoré sa nachádzajú v zastrčených štvrtiach všade po celom svete. Za posledných 5 rokov IJM už zachránilo viac ako 1100 žien a dievčat, ktoré majú teraz šancu na nový a lepší život.

Našou ďalšou úlohou je pomáhať. Naša pomoc nespočíva iba v záchrane, ale aj pomoci, ktorú týmto ženám a dievčatám poskytujeme. Naši sociálni pracovníci a vyškolené asistentky z domácej krajiny poskytujú týmto zachráneným ženám a dievčatám psychologickú podporu a poradenstvo. Neskôr ich navštevujeme v ich prechodných domovoch, monitorujeme ich pokroky v rôznych podporných programoch a sprevádzame ich na súd a lekárske prehliadky.

Staráme sa, aby tieto ženy a dievčatá mohli viesť normálny život.

Okrem poskytovania pomoci, takisto zatvárame zločincov. IJM a jej právnici dohliadajú na to, aby ľudia, ktorí sú do obchodu s bielym mäsom zapletení, boli poslaní do väzenia. V krajinách, v ktorých IJM pôsobí, je takýto biznis protizákonný. Avšak, zákony zakazujúce túto činnosť sú často porušované a autority si pred takýmto správaním zatvárajú oči. Potešujúcou správou však je, že pasáci a priekupníci s ľuďmi nie sú veľmi odvážni a len čo sme niektorých poslali do väzenia, násilie prestalo.

Počas našich tajných akcií, záchranných operácií a trestných stíhaní často odhalíme slabinu systému. Tieto chyby sa potom snažíme napraviť a postaviť celý systém nanovo. Tento proces je záverečnou fázou našej pomoci. Tým, že zachránime niekoľko tisíc životov, ochránime životy miliónov ostatných a dokážeme, že aj chudobní ľudia majú právo na spravodlivosť. Je to možné. Sami sme toho boli svedkami už mnohokrát. Nedávno sme získali grant od organizácie Gates Foundation, ktorý použijeme na boj proti obchodu s bielym mäsom v Cebu na Filipínach. Gates Foundation poslala do Cebu svojich pracovníkov, aby zistili, koľko mladých dievčat padne za obeť týmto obchodníkom. Cieľom tohto projektu bolo znížiť prostituovanie mladých dievčat o 20 percent počas piatich rokov trvania projektu. Po piatich rokoch – a našej spolupráci s miestnymi úradmi pri záchrane a včleňovaní mladých dievčat naspäť do spoločnosti – klesla prostitúcia medzi mladými dievčatami v Cebu o neuveriteľných 79 percent!

Od vzniku IJM v roku 1997 sa naša organizácia rozrástla až na 18 detašovaných pracovísk a z rúk obchodníkov s bielym mäsom a otrokárov sme zachránili už viac ako 18 tisíc detí, žien a mužov. Tešíme sa, že magazín Darling sa rozhodol bojovať proti týmto praktikám po našom boku. Tento rok IJM rozbehla nový projekt zameraný na boj proti obchodu s bielym mäsom a prostitúcii v Dominikánskej republike, ktorá je jedným z hlavných uzlov tohto biznisu na západnej pologuli. Magazín Darling sa rozhodol poskytnúť pomoc pri záchrane a integrovaní dievčat, ktoré sa týmto zločincom dostali do rúk. Potrebujeme silné, odhodlané a odvážne ženy, ktoré nám pomôžu pri záchrane a navrátení ľudskej dôstojnosti dievčatám, ktoré sa stali obeťami znásilnení a obchodu s bielym mäsom pre profit pasákov. Musíme sa stať hlasmi tých žien, ktoré plačúc v tme čakajú na našu záchranu. To všetko som si uvedomila v deň, keď som stretla toho neznámeho muža v lietadle. Ak túto temnotu neodoženieme, kto to urobí za nás? Zakaždým, keď zachránime nejaké dievča, alebo odsúdime pasáka, myslím na neho – na toho neznámeho z lietadla. Nemôžem si pomôcť, ale vždy sa usmejem, pretože viem, že na ulici je o jedno úbohé dievča a o jedného pasáka menej.

Ak sa chcete dozvedieť o našom programe viac, zapojiť sa a pomôcť pri ukončení novodobého otroctva, navštívte nás na www.ijm.org.

Spolu môžeme ukončiť obchod s bielym mäsom!


pôvodným článkom “push back the darkness”, uverejneným v magazine Darling (10. vydanie) napísala JOHANNA TROPIANO, fotografia: IJM. Do slovenského jazyka s povolením preložila Mgr. Kristína Meňovská. 

 

 

 

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *