Nádherné portréty tých, ktorí prežili Oswienčim

Keď bolo nedávno 70-te výročie oslobodenia Oswienčimu, fotografi z agentúry Reuters urobili portréty najstarších preživších.

Okolo 1,5 milióna ľudí, väčšinou Židov, bolo zabitých v nacistickom tábore, ktorý sa stal symbolom hrôzy holokaustu a 2. svetovej vojny v spustošenej Európe. Vojská Sovietskej červenej armády oslobodili tábor 27. januára 1945 a okolo 200.000 väzňov z tábora bolo zachránených.

Tu sú niektorí z odvážnych hrdinov z tábora smrti v Oswienčime…

Eva Fahidi

Eva Fahidi, 90 ročná, drží obraz svojej rodiny, z ktorej boli všetci zabití v koncentračnom tábore počas 2. svetovej vojny, takto bola odfotená na portrét v Budapešti 12. januára 2015. Keď bola v roku 1944 ona a jej rodina vysťahovaná z Debrecénu do Oswienčimu, mala Eva 18 rokov.

Jacek Nadolny

Jacek Nadolny, 77 ročný, registrovaný s táborovým číslom 192685, drží fotografiu svojej rodiny a takto bol odfotený na portrét vo Varšave 7. januára 2015. Nadolny mal 7 rokov v čase povstania vo Varšave, keď bol so svojou rodinou poslaný vlakom do Oswienčimu. V januári 1945 bola rodina vysťahovaná do pracovného tábora v Berlíne.

Bogdan Bartnikowski

Bogdan Bartnikowski, 82 ročný, registrovaný s číslom 192731, drží rodinnú fotografiu a takto bol odfotený vo Varšave 18. decembra 2014. Bartnikowski mal 12 rokov v čase povstania vo Varšave, keď bol on a jeho matka poslaný do tábora v Oswienčime. Niekoľko krát boli poslaní do iného tábora. Po vojne pracoval ako pilot a neskôr sa stal novinárom a spisovateľom.

 Jadwiga Bogucka, 89

Jadwiga Bogucka (dievčenským menom Regulska), 89 ročná, registrovaná s číslom 86356, drží svoju fotku z roku 1944 vo Varšave 12. januára 2015.

Lajos Erdelyi, 87

Lajos Erdelyi, 87 ročný, drží kresbu, ktorú vytvoril jeho spoluväzeň a takto ho zachytili na portréte v Budapešti 13. januára 2015. Erdelyi bol poslaný do Oswienčimu v máji 1944 a neskôr presunutý do ďalšieho tábora. Keď bol oslobodený, vážil menej ako 30 kg, no pokúsil sa ísť domov. Skolaboval a bol odvezený do nemocnice vďaka roľníkovi.

Barbara Doniecka, 80

Barbara Doniecka, 80 ročná, registrovaná s táborovým číslom 86341, drží svoju fotku z čias vojny a takto bola zachytená vo Varšave 12. januára 2015. Doniecka mala 12 rokov v čase povstania vo Varšave a potom bola poslaná do tábora v meste Pruszkow. Následne vlakom do Oswienčimu.

Laszlo Bernath, 87

Laszlo Bernath, 87 ročný, drží obrázok svojej rodiny, korí boli zabití v koncentračnom tábore počas 2. svetovej vojny, v Budapešti, 12. januára 2015. Bernath dôveroval svojmu otcovi, ktorý bol praktickým človekom v tom, ako prežiť v Oswienčime. Mal 15 rokov, keď ich vzali, no otec mu povedal, aby zatajil svoj vek, a tak neboli rozdelení. Kým bol v tábore, Bernath netušil, čo sa deje v plynových komorách.

 Imre Varsanyi, 86

Imre Varsanyi, 86 ročný, držiac fotografiu kamarátov, ktorí prežili 2. svetovú vojnu, je takto zachytený na portréte v Budapešti 12. januára 2015. Varsanyi mal 14 rokov, keď on a jeho rodina boli poslaní do Oswienčimu. On jediný prežil. Po vojne Varsanyi nebol schopný hovoriť o Oswienčime až 60 rokov, pretože sa cítil vinný za to, že sa zachránil.

Halina Brzozowska, 82

Halina Brzozowska, 82 ročná, registrovaná s táborovým číslom 86356, drží svoju fotku, ktorá bola urobená počas vojny, a takto bola zachytená na portréte vo Vašave 12. januára 2015. Brzozowska mala 12 rokov v čase povstania vo Varšave, keď bola poslaná do tábora v meste Pruszkow. Ona a jej 6-ročná sestra boli následne vysťahované vlakom do Osvienčimu. Brzozowska povedala, že je ťažké hovoriť o tom, čo sa im stalo, ako boli vzatí z domova, od rodiny a stratili detstvo.

 Janos Forgacs, 87

Janos Forgacs, 87 ročný, držiaci dokument a takto bol zachytený na portréte v Budapešti 12. januára 2015. Forgacs si spomína, že bol v skupine transporovaných do tábora vo vagóne pre dobytok, s oknami s ostnatým drôtom. Vojenský dôstojník im povedal, aby odovzdali svoje veci, ktoré vraj už viac nebudú potrebovať.

Maria Stroinska, 82

Maria Stroinska, 82 ročná, držiaca rodinnú fotku urobenú pred vojnou, a takto bola zachytená na portréte vo Varšave 12. januára 2015. Stroinska mala 12 rokov v čase povstania vo Varšave. Ona a jej sestra boli poslané do mesta Pruszkow predtým, než bola sama transportovaná vlakom do Oswienčimu.

Henryk Duszyk, 80

Henryk Duszyk, 80 ročný, bol v tábore registrovaný pod číslom 192692, pózuje na portréte vo Varšave 12. januára 2015. Duszyk mal 10 rokov v čase povstania vo Varšave v auguste 1944. Bol poslaný do Oswienčimu so svojím otcom, bratom a nevlastnou matkou. Rodina bola rozdelená a Duszyk uvidel svojho otca posledný krát predtým, než ho zabili v tábore. Duszyk, jeho brat a nevlastná matka boli držaní v Oswienčime, kým bol tábor oslobodený.

Marian Majerowicz, 88

 Marian Majerowicz, 88 ročný, bol registrovaný v tábore pod číslom 157715, je takto zachytený na portréte vo Varšave 13. januára 2015. Majerowicz mal 17 rokov, keď bol poslaný do Oswienčimu, pochádza z Myszkowa. V tábore bol na krátko spolu so svojím otcom, ktorý mu povedal, že mama a mladší brat boli zabití v plynovej komore. Otec vojnu neprežil. 

Erzsebet Brodt, 89

REUTERS © Laszlo Balogh / Reuters
Laszlo Balogh / Reuters

Erzsebet Brodt, 89 ročná, držiaca obrázok členov svojej rodiny, ktorí boli zabití v koncentračnom tábore počas 2. svetovej vojny, takto bola odfotografovaná na portrét v Budapešti 12. januára 2015. Brodt mala 17 rokov, keď bola poslaná do Oswienčimu spolu so svojou rodinou. Spomínajúc na cestu do tábora hovorí, že tí, ktorí boli “chorí alebo tehotné ženy, donútili vystúpiť a dali ich do jedného vagóna. Keď ho otvorili v Oswienčime, videli sme, že všetci vo vnútri boli mŕtvi.”

Stefan Sot, 83

Stefan Sot, 83 ročný, registrovaný pod číslom 192705, držiaci svoju fotku, urobenú počas vojny, vo Vašave 5. januára 2015. Sot mal 13 rokov v čase povstania vo Varšave v auguste 1944, keď bol poslaný do tábora v meste Pruszkow predtým než bol transportovaný vlakom do tábora v Oswienčime. Neskôr bol prevezený do pracovného podtábora, kde pracoval v kuchyni pre dôstojníkov S.S. Po vojne pracoval v tlačiarni ako sadzač. 

Danuta Bogdaniuk-Bogucka, 80

Kacper Pempel / Reuters

Danuta Bogdaniuk-Bogucka (dievčenským menom Kaminska), 80 ročná, zachytená na portréte vo Varšave 5. januára 2015. Bogdaniuk-Bogucka mala 10 rokov, keď bola poslaná do tábora v Oswienčime so svojou matkou. Bogdaniuk-Bogucka bola súčasťou pokusov Josefa Mengeleho v Oswienčime. Po vojne stretla svoju matku a zistila, že obe boli v tábore Ravensbruck v rovnakom čase, len o tom nevedeli.

Jerzy Ulatowski, 83

Jerzy Ulatowski, 83 ročný, bol registrovaný pod číslom 192823, takto pózuje na fotografii vo Varšave 12. januára 2015. Ulatowski bol poslaný vlakom do Oswienčimu, keď mal 13 rokov. V januári 1945 sa pokúsil o útek so svojou rodinou počas odpojenia ostnatých drôtov okolo tábora.

 


Preložené z anglického originálu: Beautiful Portraits Of Auschwitz Survivors“ 

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

3 komentárov na “Nádherné portréty tých, ktorí prežili Oswienčim

  1. Lubka Valkova

    som tento prispevok Prekladalaprispevokmi myslienkami. Smutnokrasne…

  2. Avatar

    Je to strašné čo sa udialo. Ľudský rozum to nevie ani pochopiť, že človek človeku je schopný také niečo urobiť.Vrcholom toho všetkého je, že ešte dnes existujú ľudia, ktorí napriek všetkým dôkazom neveria, že to bola skutočnosť. Treba to stále zverejňovať a písať o tom, aby budúce generácie na to nezabudli.

    • Zuzana Potocká

      Ďakujeme za váš pohľad a povzbudenie. :)

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *