5 spôsobov, ako prežiť čas lásky

5919595484_2880ca3979_z

Rozprávala som sa s nezadanými dievčatami a so smiechom v slzách sme prišli na to, že sú obdobia v roku, ktoré sú pre nás ťažšie. Ktoré nás vyvedú z rovnováhy. Ktoré spôsobujú, že sa cítime tak trošku (či veľmi?) nechcené, zabudnuté, a hlavne osamelé. Aj sviatky sú niekedy také, napríklad nedávne Vianoce či blížiaci sa Valentín. Idete mestom 14. februára a stretávate všetkých tých mužov s kyticami ponáhľajúcich sa domov či do reštaurácie. V ten deň radšej ani nezapínate televízor, lebo určite pôjde nejaký romantický film. A potom je tu aj máj – lásky čas. Dvojice prechádzajúce sa pod rozkvitnutými stromami ruka v ruke a všetky tie svadobné oznámenia na tvojej chladničke. Čo s tým? Ako žiť tak, aby sa mi v srdci neozýval pichľavý osteň zatrpknutosti, žiarlivej túžby a zranených snov? Môže byť lásky čas – časom lásky aj pre nezadaných? ~Zuzka 

 

15. február môže byť veľmi ťažkým dňom. Nie, nečítaš nesprávne. Je to deň po valentínskom dni.

 Pokiaľ ešte trvá deň 14. februára, stále tu je nádej, že ti niekto prinesie kvet… dá ti čosi čokoládové… zaspieva ti pieseň… napíše ti báseň… povie „Si mojou chýbajúcou polovicou“… dostaneš obrázok.

 Ale keď hodiny udrú polnoc, sklamanie ťa vezme za ruku a chce sa s tebou na chvíľu porozprávať. Nenaplnené očakávania dneška sa stávajú frustráciami zajtrajška.

Takže, príde 15. február, a zrazu ťa plnou silou udrie čokoľvek, čo sa ti 14. februára nedostalo.

Mojim slobodným priateľom sa to môže zdať ako „Deň uvedomovania si, že sme nezadaní”.

Mojim ženatým a vydatým priateľom sa zdá, že „medzery v mojom manželstve boli včerajším nedostatkom len zvýraznené“.

Čelím však výzve skontrolovať si svoje srdce v tejto oblasti. Naozaj tým myslím skontrolovať svoje srdce. Tu je päť spôsobov, ktorými vyzývam samu seba, aby som tento čas lásky nielenže prežila, ale v ňom rozkvitala:

  1. Čo z toho, čo robím, kŕmi moje očakávania?

Možno práve teraz nie je ten najlepší čas čítať knihy Nicholasa Sparksa, ani pozerať filmy s replikami typu „Už len svojím pozdravom si ma očarila” a „Dopĺňaš ma“.

  1. Čo z toho, čo robím, ma síce práve v tejto chvíli utešuje, ale o pár hodín neskôr to spôsobí, že sa budem cítiť hrozne?

Nápoveda… odložte zmrzlinu a nevymieste cesto na koláč. To, že koláč nie je upečený, ešte neznamená, že kalórie neexistujú. Toto je len úplne hypotetická situácia, samozrejme.

  1. Pre koho môžem byť počas tohto valentínskeho dňa požehnaním?

Namiesto toho, aby som čakala na to, kedy bude niekto milovať mňa, mala by som sa rozhodnúť milovať iných. Mám tak veľa priateľov, ktorí potrebujú vedieť, že niekto na nich práve teraz myslí. A sú to tiež nádherné príležitosti slúžiť a vystrieť ruky k núdznym. Keď sa budeme usilovať investovať skutky do životov iných, prinesie to do našich životov mnoho radosti.

  1. V čom sa môžem pohnúť vpred a čo môžem pridať do môjho rozvrhu, čoho výsledkom bude, že sa na tento čas lásky budem tešiť?

Namiesto toho, aby som vyčkávala, kým sa ma spýtajú, môžem sa stať proaktívnou. Ak mám niečo, na čo sa môžem v mojom pláne tešiť, veľmi to povzbudzuje moje srdce.

A drží ma to ďaleko od toho cesta na koláč!

  1. Verím klamstvu „Keby som len…“

Keby som len mala priateľa. Keby som len mala manžela. Keby len bol môj manžel romantickejší. „Keby len“ môže toho v mojom srdci spôsobiť dosť. Odmietam maľovať tieto obrázky Egypta. Egypta – hm? Dovoľte mi vysvetliť.

Táto myšlienka mi zišla na um na základe čítania starozmluvného príbehu o tom, čo sa stalo Izraelitom, keď boli oslobodení zo zajatia z Egypta. Spočiatku boli šťastní. Ale potom, keď sa počas cesty do zasľúbenej zeme život stal ťažším, začali veriť „keby len“ klamstvu… keby len nikdy neodišli z Egypta, mali by tam hrnce s mäsom. Ale veď oni boli v Egypte otrokmi, s ktorými zle zachádzali!

Je pre nás také ľahké predstaviť si, aké by boli naše životy lepšie „keby sme len…“ Rozhodla som sa, že budem nahrádzať moje scenáre„Keby som len… mohla by som“ scenármi „Pretože som… môžem.“

Pretože som milovaná Bohom, môžem mať kontrolu nad klamstvami v mojom živote.

Pretože som milovaná Bohom, môžem byť vďačná za ľudí, ktorých vo svojom živote mám.

Pretože som milovaná Bohom, môžem sa rozhodnúť urobiť tento čas lásky úžasným.


Modlím sa, aby vám tieto otázky a jednoduché nápady pomohli. Drahé priateľky, sme v tom všetky spolu.

 


Preložené z anglického originálu: 5 Ways To Survive Love Season“  , od autorky Lysa Terkeurst preložil s povolením.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    Heh, zajimavý, ale pokud tě ničí, že nemáš chlapa, tak to změň a nějakýho ukořisti, ne? Samozřejmě, že to říkám zrovna já, dlouhodobej singlák a aktuálně znova singlák, jenže já jsem specifickej případ, já jsem neatraktivní, nepřitažlivá existence bez „chemie“ a bez prahů :-) vlastně pouze velká, osvalená, vycvičená atrapa muže. Takže u mě je to celkem jasný že si můžu jít tak pouštět draka. Což udělám v sobotu a v neděli :-D :-D ale koukal jsem na fotky vás autorek a prostě nejste tak beznadějný, aby jste osamělý roky musely řešit nějak často, pokud to samy nechcete…..

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *