Keď byť single už nie je taká zábava

darina 3

paris berlin amsterdam helsinki copenhague dublin stockholm madrid vienne lisbonne londres athenes luxembourg bruxelles reykjavik

darina

Do 25-ky je všetko v poriadku.

Si mladá, pravdepodobne ešte študentka, ktorá má plné právo užívať si života, cestovať či zakúšať nové veci.

Aj 28-ka sa ešte dá.

Pozerajú sa na teba ako na mladú nezávislú ženu, ktorá sa angažuje v rôznych oblastiach.

No, a potom….

… to tvoje cestovanie a iné výstrelky začínajú strácať svoj šmrnc. Tvoja sloboda už nie je taká zábavná. Pri gratuláciach ti okrem zdravia začnú želať nájdenie šťastia v podobe toho pravého. Poznámky typu „Nerozumiem, ako také milé dievča ako ty, ešte nikoho nemá“, sa objavujú čoraz častejšie.

To je život. Priatelia okolo mňa si zakladajú rodiny, plodia deti….a to, musím povedať, je krásne!

Niekde uprostred tohto plynúceho času sa snažím nájsť svoje miesto. Niežeby som nevedela, kto som, ale sú to zmeny, ktoré sa týkajú aj mňa.

Som single. To je fakt.

Chcela by som sa vydať. Aj to je fakt. Nemyslím, že je na tom niečo zvláštne. Veď aj sama  psychológia potvrdzuje, že v tomto veku ide o prirodzenú túžbu – nielen prijímať, ale aj dávať, tvoriť, odovzdávať (samozrejme nielen v spojitosti so zakladaním rodiny!)

Takže?

Tu je pár vecí, čo robím ja.

[box]

  1. V prvom rade si priznám, že takúto túžbu mám.
  2. Užívam si špeciálnu pozíciu v životoch svojich neterí a synovca. Tým, že nemusím utekať za svojím vlastným dieťaťom, môžem im venovať plnú pozornosť, čo zo mňa robí „kúlovú“ tetu. Neviem ako dlho toto obdobie potrvá, je vzácne a túžim ho využiť čo najlepšie.
  3. Niektoré veci, ako napríklad pribíjanie klincov a vŕtanie do steny, nerobím. Verím, že by som to zvládla, ale nechcem. Práve naopak, chcem nevedieť robiť niektoré veci, aby mi to pripomínalo, že potrebujem chlapskú pomoc, a že je v poriadku o ňu požiadať. A preto mi poličky zatiaľ namontoval môj otec.
  4. Rozhodla som sa tešiť zo zmenených fejsbúkových statusov typu Katka je vo vzťahu, Janka a Jožko sa práve zasnúbili a Lenka sa vydala. Super! Prajem im to a chcem sa radovať spolu s nimi!
  5. Idem so svojím srdcom k Bohu. Keď mi je dobre, a aj keď mi je zle a mám tendenciu sa ľutovať.  Veď On je ten, kto ma utvoril a pozná ma lepšie ako ja sama. Žiadny človek (a teda ani partner) nedokáže žiť tak, že by nikdy nezranil toho druhého akokoľvek by aj chcel,  a preto som si vedomá, že predstava o „princovi na bielom koni“ musí byť realistická.

[/box]

Zadané ženy nám, slobodným, zvyknú hovoriť, koľko času máme a že ani nevieme ako nám je dobre. Do určitej miery majú pravdu. Na druhej strane však ani oni nevedia, aké je to byť už staršou a ešte stále slobodnou. Všetko má svoje pre a proti. Vždy.

Čítala som, ako máme tendenciu strácať energiu lamentovaním nad tým, čo už nemôžeme robiť, miesto toho, aby sme radšej ďakovali za to, čo práve v tom ktorom období života robiť môžeme.

 Veru, je to výzva byť spokojnou!

To je môj šiesty bod. Chcem rána začať ďakovaním za môj status slobodnej a pýtať sa, či, respektíve, ako práve týmto môžem dnes skrášliť svet.

 A napokon, tieto statusy netreba brať tak vážne, veď oba sú len dočasné. Do večnosti si ich so sebou nezoberieme.

Zdieľať
Darina Malá

O autorovi Darina Malá

Darina sa rada smeje, je a spí. Obdivuje osoby, ktoré sú zorganizované, pravidelne cvičia a vedia si ušiť sukňu či uštrikovať sveter. Rozumie tomu, že keď sa človek dobre a veľa pýta, veľa sa aj dozvie. Páči sa jej Boží zmysel pre humor a dúfa, že v nebi bude hrať jazzová hudba. Zatiaľ jej stačí, že pri počúvaní jazzu sa cíti ako v nebi. Vyučila sa za učiteľku, no až život ju naučil ako učiť. Momentálne svoje vedomosti a zručnosti nielen z pola psychológie, dejepisu a hudby využíva pri práci v TCKompas. Viac o nej a jej práci nájdeš na blogu Stvorená pre večnosť a FB.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

4 komentárov na “Keď byť single už nie je taká zábava

  1. Avatar

    (: Vystihla si to, ten pohlad spolocnosti na single zeny po 28. No všetko ma svoj čas a šablony rodinnych zivotov nie vždy platia. Ďakovať za to čo máme tu a teraz a pracovať s tým naplno to je cesta (: Tešiť sa zo života, presne takého aký je nakoniec prinesie aj to po čom v skrytu duše túžime. A v tom je tá krása. S tou naučenou vďačnosťou a radosťou ked potom žena (či muž) vkročí do vzťahu je pre vzťah požehnaním :) super clanocek

  2. Avatar

    pekne napísané… :)
    a za ten cas, dievcata, ktore su slobodne, môzu naplno vyuzivat cas pre Pana, pre inych ludi, venovat sa im, modlit sa s nimi, pomahat im, byt len tak s nimi, ked to potrebuju… aj tento cas slobody alebo „single“ je vzacny a ma svoje caro. Aj ked v kazdom veku sa inak objavuje. Zelam vsetkym slobodnym dievcatam trpezlivost vyckat, mudrost v nacuvani a otvorene srdce i oci, ked pride ten mlady muz v pravy cas ;) a muzom zelam odvahu oslovit… :) pokojny den v laskavom Bozom naruci.

  3. Avatar

    krasne :) ďakujem za povzbudenie, mám síce len 21, ale niekedy by som veľmi chcela mať niekoho, o koho sa dá oprieť

    • Darina

      Ďakujem Erika za úprimnosť :) Prajem ti, aby sa taký našiel! A bod č.5 funguje na 100% ;)

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *