Ako zachovať pokoj v rozhovoroch, ktoré vo vás vyvolávajú rozpaky

Mnoho z nás sa vie stotožniť so situáciou, keď na večierku jeden z hostí začne hovoriť také veci, že by sme sa najradšej rýchlo vytratili alebo sa pustili do zápasu. Viesť rozhovory je stále zložitejšie a zložitejšie. Vzťahové rozdiely môžu pôsobiť ako prekážka, pretože máme odlišné hodnoty, presvedčenia a názory.

Či už v rodinách, náboženských komunitách alebo na detských ihriskách, všade sme konfrontovaní s perspektívami a skutkami, ktoré sú v rozpore s naším jedinečným pohľadom na svet. Zachovať pokoj a nájsť spoločnú reč môže znieť ako stratený prípad v mnohých sociálnych kruhoch. Nenávisť a strach vždy ľudí rozdeľujú a svet sa môže stať naozaj malým, ak sa stretávate len s takými ľuďmi, ktorí uvažujú presne ako vy.

Umenie konverzácie zahŕňa pochopenie emócií, zvedavosť a pohľad na svet zo širšej perspektívy. Ale keď kontrolu preberú emócie, konverzácia môže začať pripomínať buldozér, ktorý zrovná všetko, čo mu príde do cesty. Je ľahké stiahnuť sa a zostať ticho kvôli obavám z kolísania lode. Pre iných zas pokúšať sa presvedčiť každého okolo seba, aby zaujali určité stanovisko môže pripomínať vyčerpávajúcu krížovú výpravu.

Takže, čo robíte, keď ste konfrontovaní s niekým, kto myslí inak ako vy?

Odvážne rozhovory dokážu preklenúť priepasť, posilniť vieru, uzdraviť hlboké rany a dokonca nás môžu naučiť pozerať sa na veci inak. Pamätajte si, že aj taký hosť, ktorý sa snaží vyvolať najväčšiu hádku, túži byť videný a pochopený. Aj keď možno nepresvedčíte ľudí, aby mali rovnaký pohľad na svet ako vy, nasledujúce tipy vám môžu pomôcť zostať pokojnými, utvrdiť sa vo svojich presvedčeniach a možno aj zachovať alebo prehĺbiť vzťah.

1. Počúvajte.

Namiesto toho, aby ste sa okamžite bránili alebo útočili, zhlboka sa nadýchnite a počúvajte. Je to veľmi účinné pri budovaní vzťahov za každých okolností. Počúvajte a hľadajte vzorce, fakty a spojenie s ich osobným príbehom. Hľadajte to, čo máte spoločné a to, o čom by ste sa chceli dozvedieť viac. Nie vždy, ale často sa stáva, že keď sa prestanete obraňovať, začnete ovládať svoje emócie a rozhovor sa môže začať. Je to risk, ale verte, že bez ohľadu na to, čo sa stane, vy sa môžete cítiť dobre, že ste sa ponúkli počúvať s rešpektom, aj keď sa vám to nevráti.

Nenávisť a strach vždy ľudí rozdeľujú a svet sa môže stať naozaj malým, ak sa stretávate len s takými ľuďmi, ktorí uvažujú presne ako vy.

2. Buďte zvedaví a neposudzujte.

Zlepšovať vašu schopnosť počúvať vám pomôže aj zvedavosť. Namiesto toho, aby ste sa začali obraňovať alebo útočiť, pýtajte sa nasledujúce otázky:

Povedz mi viac o tom, prečo máš takýto názor?
Ako dlho v to veríš?
Pomôž mi pochopiť, ako si zosúladil tieto názory…?
Čo ťa najviac znepokojuje, ak sa stane/zmení/nezmení______ ?

Namiesto toho, aby ste posudzovali odpovede, ktoré ste dostali, zamerajte sa na to, ako vybudovať vzťah a zistite, či je to vôbec možné. Zvedavosť zvyšuje rešpekt a posilňuje vzťah. Taktiež kontroluje úsudok a pomáha vám ctiť si váš názor na to, ako túžite riešiť konflikt a ťažké situácie.

3. Zamerajte sa na seba.

Keď vám priatelia alebo kolegovia povedia niečo, čo spustí okamžité a intenzívne vzplanutie emócií, je dôležité pracovať tiež na svojich schopnostiach počúvať a byť zvedavý. Nesústreďujte sa na druhých, ale pozrite sa do svojho vnútra, aby ste lepšie pochopili to, ako reagujete na danú situáciu. Zvyčajne dôležité alebo citlivé životné skúsenosti spolu s tým, na čom vám veľmi záleží, sú základom vašej reaktivity. Ak rozpoznáte nejaké vzorce alebo zvýšenie frekvencie takýchto reakcií, môže byť užitočné vyhľadať odbornú pomoc a zároveň prehodnotiť aspekty vašej komunity.

4. Viac si vážte vzťah ako to, že máte pravdu.

Ak je pre vás vzťah dôležitý, niekedy je najlepšie nesnažiť sa za každú cenu vyhrať hádku. Takáto perspektíva si vyžaduje jasnosť hodnôt, zrelosť a veľa hlbokých nádychov. Mať vždy pravdu možno neprináša uspokojenie, ale namiesto toho môže dláždiť cestu k osamelosti a frustrácii.

5. Zoberte si oddychový čas.

Keď kontrolu preberú emócie, dobré rozhovory môžu niekedy stratiť svoj zámer a prekročia všetky hranice. Niekedy to najlepšie čo môžete urobiť, je odložiť rozhovor na neskôr – najmä ak tam nie je prítomný rešpekt a zložitý rozhovor sa stáva sebeckým a hrubým. Odísť od takéhoto rozhovoru nie je znakom slabosti alebo zastrašenia, ale môže byť najvhodnejším riešením pre všetkých zúčastnených.

Umenie odvážneho rozhovoru spočíva v emocionálnej inteligencii a netreba tiež zabúdať, že diskusia nie je o tom kto vyhrá, ale o tom, aby sme sa stále viac približovali takej osobe, akou sa chceme stať. Nemôžete zmeniť nikoho iného, iba seba; konflikt by nemal viesť k tomu, že by všetci potrebovali „emocionálnu pohotovosť“.

Ako zvládate konflikty v konverzáciách? Čo vám pomáha, keď kontrolu začnú preberať emócie?

Preložené z anglického originálu: „Keeping the Peace in Difficult Conversations,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *