Milostivý kacír, svätá Katie a ich reformácia

„V manželstve si treba zvykať na mnohé veci“

Túto vetu počúvam často, od mamky, krstnej, od svojich vydatých kamarátok, no nikdy by som nepovedala, že niečo také povedal aj pán Martin Luther..hmm!

Tento muž bol pre mňa vždy inšpiráciou. Rada som prednášala o jeho tézach pribitých na severnej bráne Wittenberského zámockého kostola, ktoré mali byť výzvou k debate o stave vtedajšej cirkvi a západného kresťanstva. O jeho revolučných myšlienkach, ktoré sa nebál obhajovať ani za cenu smrti, a ktoré viedli k reformácii cirkvi a vtedajšej spoločnosti. Vedela som o jeho mníšskom živote, o čase, ktorý sa snažil žiť v “ ospravedlnení z viery“, o jeho “ rytierskom živote“ v utajení na hrade Wartburg, kde prekladal Bibliu do ľudového nemeckého jazyka, o spisoch a dielach, ktoré niesli reformáciu do celého sveta. No o jeho osobnom živote nie tak veľa. Vedeli ste, že zreformoval aj manželstvo? Vlastne to bola skôr jeho manželka Katie, mníška z kláštora, ktorú s ostatnými jedenástimi mladými pannami dal v sudoch na sleď zachrániť samotný doktor Luther ;)

Keď sa už nie tak mladé dievčence ocitli pred jeho domom, vedel, že ho čaká neľahká úloha. Buď im nájsť prácu alebo manželov! S prácou to bolo ťažké, keďže jediné, čo vedeli bolo modliť sa a spievať! A s manželstvom podobne, keďže viaceré boli už dávno v „staropanenskom“ stave.

Martin sa však snažil poriadne, ako vo všetkom inom, a tak sa plán vydaril takmer na 100%. Jedinou “nevysporiadanou” zostala Katarína von Bora. Inteligentná mladá Saska s pohotovým jazykom, ktorá síce neoplývala krásou, ale dôvtipom, otvorenosťou a neuveriteľnou praktickosťou. Po neúspešnej romanci s istým vplyvným mužom napísala Lutherovi, že si už vezme iba jeho alebo Ansdorfa, Lutherovho kolegu z Wittenberskej univerzity. Poviem vám na tie časy to boli spôsoby dosť neobvyklé, žeby si žienky vyberali svojich manželov.

No nešlo tu ani o sobáš z lásky, o ktorom Martin dodal, že keby na ňom nemal svedkov, tak by povedal, že sa mu to všetko iba zazdalo. Rozhodol sa preň aby „potešil otca, podráždil pápeža, rozosmial anjelov, rozplakal diabla a spečatil svoje svedectvo“. Na svadbu prišlo iba pár ľudí, väčšina rodiny, priateľov a známych s týmto nápadom nesúhlasili. Veď akoby mohol zväzok tvrdohlavej 26 ročnej mníšky s podrezaným jazykom a výbušným o 16 rokov starším bývalým mníchom vôbec fungovať? Musím povedať, priam nezvyčajne! ;)

„V domácich veciach sa podriaďujem Katie, inak ma vedie Duch Svatý,“ povedal o svojej manželke Martin Luther. Katie totiž vniesla poriadok do doktorovho rozhádzaného a zaneprázdneného života. Starala sa nielen o domácnosť, ale aj o statok, záhrady, bola neuveriteľná biznismanka, spravovala Lutherove financie a znásobovala jeho majetok. „Katie by som nevymenil ani za Francúzsko, ani za Benátky“ povedal pri istej príležitosti, no pri inej „ak by som sa mal oženiť znovu, vytesal by som si poslušnú ženu z kameňa“. ;) Toto prehlásil,  keď mu Katie oponovala… a tých príležitostí bolo nemálo.

Do vlastníctva dostali bývalý augustiánsky kláštor, v ktorom predtým pôsobil samotný Martin. Len na jednom poschodí mali 40 kláštorných izbičiek, v ktorých bývali ich deti (mali ich 6, ale dospelosti sa dožili iba 4), 12 adoptívnych detí, študenti, učitelia, vdovy, ľudia v núdzi. Katie sa o všetkých starala s láskou a precízne, no s manželovou bezhraničnou štedrosťou a pohostinnosťou nesúhlasila. Skrývala mu peniažky, a keď ubytovanie ponúkal ďalším a ďalším študentom vyhlásila, že „len ak budú platiť za byt a stravu“! Bola vynikajúca matka, jej láska k deťom mu pripomínala Božiu lásku k nemu.

Bola aj jeho ošetrovateľka, keďže mal Martin veľmi chatrné zdravie. Okrem obličkových a žlčových kameňov mal snáď každú chorobu, ktorú sa v tom čase dalo mať. Katie bola jeho inšpiráciou, poradcom, keď bol dole ťahala ho späť nahor. Konfrontácia bola súčasťou ich každodenného života, ale bez nej by ich spoločný život nebol možný.

Martin vždy rád hovorieval: „Žena nech dosiahne to, že muž sa bude vždy rád vracať domov a muž, nech je žene ľúto, keď bude odchádzať.“

A tak Martin Luther bol nielen kľúčovou postavou protestantskej reformácie, ale spolu s Katie  zreformovali aj doterajší koncept manželstva. Aj keď ich sobáš bol nelogickým vrtochom bez romantiky, ich manželstvo bolo plné lásky a úcty a stalo jedným z najkrajších a najpríkladnejších v histórii.

Poznáš aj ty žienky podobné Katie? Pozdieľaj sa s nami a ich príbehom

Zdieľať
Jarmila Simonova

O autorovi Jarmila Simonova

V súčastnosti žije v Španielsku, kde pomáha mladým ľuďom najmä z problémových rodín a učí ich nájsť svoju cestu v živote. Má rada jar, prebúdzanie, farby, kvety, hudbu, ale ešte radšej ľudí a vôňu kníh. Neznáša telefonovanie, ale posedenia pri káve priam zbožňuje. Neznáša hmlu, tmu a pavúky… a je alergická na faloš, zimu a morské príšery. Rada objavuje krásu v nás a okolo nás. Vyštudovala históriu a angličtinu a po niekoľkých rokoch učiteľovania zmenila pozíciu a teraz musí študentov viac počúvať ako hovoriť, čo je niekedy trochu výzvou. Je šťastne slobodná, ale veľmi sa teši na status ,,vydatá so záväzkami". Rada píše a bloguje na blogoch ,,LiveByFaith" a ,,TakáAkoTy" http://jarkasimka.blogspot.sk/.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *