Prečo čítam blogy (a nie je to strata času)

 

Zdá sa vám, že niekedy trávite príliš veľa času na nete? Na Facebooku? Možno keby stará mama vedela po anglicky, tak by nás za ten náš „screen time“ pokarhala. Je však niečo, čo stará mama možno nevedela. Nemohla.

Mám priateľov, ktorí si pravidelne dávajú pauzu napríklad na Facebooku a svoje konto na nejaký čas deaktivujú. Potom po čase sa znova vrátia. Súhlasím. Niekedy treba jednoducho zaradiť spiatočku alebo aspoň riadne šliapnuť na brzdu. Bez sociálnych sietí alebo bez blogov by som však žiť nechcela.

Myslím si, že veľa blogerov radšej vyjadrí svoje myšlienky písomne, akoby mali s vami sedieť na káve a rozprávať sa. Majú jednoducho dar písaného slova, ktoré sa inak podať nedá. A také blogy vyhľadávam. Sú v podstate vo svojom žánri istým typom umenia. Je na nich niečo krásne, lebo pisateľ je tak strašne ďaleko a popritom tak blízko. Dotýka sa duše iného človeka cez písané slovo. Je to až romantické, no nie? (Niekto to už povedal. Nie je to moja originálna myšlienka.) A s väčšinou autorov by ste sa stretnúť nemohli už len z toho praktického hľadiska. Ale dnes áno, či už píšu z pod Poľany alebo zo Srí Lanky.

S písaním a vedením blogu mám aj osobnú skúsenosť. Keď som pred pár rokmi písala články pre mamičky s malými deťmi na mamiklubaviac.wordpress.com, asi najväčšou výzvou bolo, kedy vlastne písať. Cez deň bol ruch, po škole sa to točilo okolo detí, a tak som si často sadala za monitor až večer. Veľmi skoro som však prišla na to, že som sa okrádala o spoločný čas s rodinou a hlavne s manželom. Dokonca som tento fenomén preberala s ďalšími, ktorí píšu po večeroch, a je to tak. Aj dobrá vec sa môže nakoniec otočiť proti nám. A tak som hľadala hranice, aby som nezaplatila príliš vysokú cenu za to, že som chcela tvoriť. Keď sa však pustíte do niečoho nového, bude to určite chcieť aj svoje obete. Možno sa zamýšľate nad tým, či začať s blogovaním. Hlavne ak máte pocit, že by ste mohli priniesť témy, ktoré zatiaľ nikto neponúka. Niekedy človek nevie, kým to neskúsi. (To už tiež niekto povedal.) Nájsť tú správnu nôtu je tiež umením.

V súčasnosti skôr konzumujem blogy iných. Niekedy len hľadám ten správny recept a odrazu sa začítavam do riadkov inej ženy, s ktorou mám veľa spoločného. A tak, v každodennom zhone nachádzam slová, ktoré potrebujem počuť. Potrebujem počuť, že aj iné matky sa pasujú s tými istými starosťami ako ja, a že o tom je život. Že si nemám namýšľať, že o dom vedľa je všetko ružové. Že každá z nás žije svoj príbeh a spája nás to, že sme zraniteľné, citlivé a chceme, aby si nás niekto všimol a vážil. Na stránkach blogu je možné nájsť porozumenie. Nenahrádza osobný kontakt, ale môže vyplniť prázdne miesto. Toto médium mi vyhovuje. O pár minút mám pocit, že som naozaj bola na káve a stretla spriaznenú dušu alebo dve alebo tri. Sú to stretnutia svojho rázu. Keď taký blog nájdem, rada sa k nemu vraciam. Správne slovo v danom momente vie ovplyvniť to, ako sa človek cíti a ako vníma svoje okolie. Je to akási forma psychohygieny. Na chvíľu vypadnúť, aj keď len virtuálne, dať si pauzu a vrátiť sa späť do reality s nadhľadom.

Máte obľúbené blogy, ktoré čítate na pobavenie?
Máte také, ktoré čítate pre povzbudenie do života, napríklad keď máte jednoducho blbý deň?

Možno je napokonkrasne.sk jeden z nich. Pamätám si ako sme pred pár rokmi s Kim sedeli pri ozajstnej káve a snívali o tomto blogu. O tom, že raz budeme písať niečo nové a umožňovať stretnutia, o ktorých sa našim starým mamám ani len nesnívalo. Napíšte nám komentár a povedzte nám ktoré čítate.

Zdieľať
Radka Fiala

O autorovi Radka Fiala

Radka má vždy veľa otázok, na ktoré hľadá odpoveď, a tak veľa číta a študuje (ževraj už od malička). Niekedy si kladie na seba vysoké nároky, a tak sa neustále učí, že menej je niekedy viac. Po narodení prvého dieťaťa mala pocit, že materstvo je priveľká úloha. Má rada hudbu, kvety, nové miesta a knihy; hlavne knihy pre deti. Má rada zmenu, a preto veľmi často presúva nábytok. Po prečítaní knihy Tisíc darov sa rozhodla zapisovať aj svoje vďaky.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    ahoj, ja rada čítam váš blog a zdieľam ho kamarátkam, mamkám, žienkam.
    tiež ma povzbudzuje Gabi na blogu http://www.nacestezabohom.sk/
    zaujímavosti o ženách z Biblie na nezabudnitecitat.blogspot.sk
    a inšpiráciu k pečeniu (vareniu) nachádzam na http://frommarysity.blogspot.sk/

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *