Prečo si nepripadáte krásna

 

Neviem ako vy, ale ja ako žena som už z niektorých vecí unavená.

Z neustálej snahy o dokonalosť, ktorú vidím v reklamách a v televízii.

Som unavená z pocitu, že musím upraviť každú fotografiu, ktorú chcem ukázať svetu.

Z nadmernej sexualizácie žien v reklamách a na obálkach časopisov.

Z toho, že vždy je všetko zamerané na krásu a nie na srdce alebo charakter.

Som unavená z povrchných konverzácií a z toho, že dôležité je len bohatstvo a majetok.

Zo snahy získať čo najviac „lajkov“, byť vždy lepší ako ostatní a neostať bez povšimnutia…

Či tomu veríte alebo nie, je tu problém s médiami určenými pre ženy. Myšlienka, že nutne potrebujeme zmenu roky prenikala do našich myslí, takže sme prestali vnímať tento problém a našu úlohu pri jeho riešení.

Magazín Glamour uskutočnil výskum, na základe ktorého sa zistilo, že viac ako polovica žien vo veku 18 až 40 rokov nie je spokojných so svojím telom a 80% z nich sa pri pohľade
do zrkadla cíti nepríjemne. Poruchy príjmu potravy, depresie a úzkosť sú na vzostupe, nehovoriac o novodobom tlaku sociálnych médií, ktorý vznikol za posledných pár rokov. Ako žena sa cítim trocha ubitá, akoby na mňa strieľali neviditeľné šípy alebo akoby boli v mojej mysli malé bomby pri všetkom, v čom mám nedostatky, v čom potrebujem byť lepšia, atraktívnejšia a žiadanejšia.

Keď som konečne začala vnímať tento problém a uvedomila som si, aký zlý vplyv majú médiá, Photoshop a všetky negatívne odkazy, rozhodla som sa s tým niečo urobiť. S mojou priateľkou sme založili Darling Magazín na základe predpokladu, že musí existovať magazín pre ženy, ktorý im povie, že sme omnoho viac než je to reprezentované v súčasnosti v médiách. Vypracovali sme vyhlásenie o našom poslaní, spustili sme kampaň na Kickstarteri, vyhrali sme ju a o tri roky neskôr sme sa stali obľúbeným magazínom a spoločenským hnutím.

Darling je hlasom volajúcim po zmene – v našich srdciach, na televíznych obrazovkách, na stránkach časopisov a pri našich vzájomných stretnutiach. Pri pohľade na obraz modernej ženy sa pýtame: „Je taká, akou naozaj túžime byť? Alebo je unavená, neistá, upravená vo Photoshope a plná pochybností?“ Darling nastoľuje otázku: „Ako vyzerá ženskosť v tomto modernom veku?“

Musíme sa stať osobnými katalyzátormi zmien. Všetko sa to začína v našom vnútri – musíme uveriť tomu, že sme silní a máme moc, aj keď sme si to nikdy predtým neuvedomili. Musíme si uvedomiť, že sme schopní ovplyvňovať životy iných ľudí, a preto by sme sa mali neustále snažiť slúžiť ľuďom okolo nás.

Musíme dosiahnuť krásu bez pýchy. Krása nie je niečo, čo možno ovládať, meniť a manipulovať; krása proste je. Nežiada obdiv, je si sebou istá. So svojim telom nemáme bojovať, snažiť sa ho zmeniť alebo ho nenávidieť; je predsa umeleckým dielom. Musíme rešpektovať a vážiť si ľudí všetkých tvarov, veľkostí a farieb a prestať medzi sebou súťažiť.

Musíme sa snažiť získať vplyv bez manipulovania. Všetci vieme, že existujú dva rôzne spôsoby ako sa dostať na vrchol. Niektoré ženy na ceste za úspechom šliapu po každom, kto je pod nimi. Iné zas prekypujú pravou, úprimnou láskou a pomáhajú ľuďom okolo a nejakým spôsobom sa dostávajú na vrchol v práci a aj v sociálnom živote.

Musíme rešpektovať štýl druhých ľudí a nebyť materialistickí. Móda je dôležitou a uznávanou formou umenia, no i tu sa musíme učiť striedmosti. Na vyjadrenie svojho vlastného kreatívneho štýlu nepotrebujeme veľa peňazí. Namiesto sťažovania sa, že si „nemáme čo obliecť“, by sme radšej mali zvážiť darovanie nepotrebných šiat takým organizáciám, ktoré sa snažia zaodieť tých, ktorí si naozaj nemajú čo obliecť.

Musíme sa naučiť byť láskavými, nie však nečinnými. Láskavosť je dobrá vlastnosť; rúca sociálne bariéry a dokáže odzbrojiť aj tie najtvrdšie srdcia. Je mocnou zbraňou, darom milosti v tomto krutom svete; napriek tomu sa láskavosť nerovná nečinnosti—má silu a rešpekt a prejavuje sa vždy, keď je to nevyhnutné.

Musíme byť ženami, ktoré netolerujú ponižovanie. V spoločnosti s rôznorodými vyjadreniami o ľudskej sexualite sa musíme vrátiť k jadru hodnôt. Svoje telo nemôžeme považovať za vec, ale musíme si ho vážiť ako niečo posvätné. Mať ho v úcte a vždy sa oň starať.

V neposlednom rade by sme mali stelesňovať:

Poctivosť. Byť čestní, mať dobré vlastnosti a hodnoty. Mať odvahu robiť to, čo je najlepšie, aj keď sa nikto nepozerá.

Dôvtip. Inteligentná žena s dôvtipom je vždy rešpektovaná a nikdy nie je na škodu zapojiť aj náš prirodzený zmysel pre humor.

Zdržanlivosť. Nie len v tom ako sa prezentujeme, ale aj vedieť rozlíšiť čo druhým povedať a čo nie, čo odhaliť a čo nechať zahalené rúškom tajomstva.

Múdrosť. Tak ako skrytý poklad, aj múdrosť musíme hľadať a získavať prostredníctvom skúseností a prekonávaním problémov. Aby sme ju získali v plnej miere, musíme sa s ňou deliť s ostatnými.

Tvorivosť. Dostali sme ruky, aby sme nimi vytvárali krásne veci – maľovali, písali, kreslili alebo spievali zo srdca; navrhovali a pretvárali naše okolie, kopali pôdu a vysádzali stromy, pod ktorými potom druhí nájdu prístrešie.

Lásku. Musíme sa naučiť milovať ľudí bez sebeckosti a povrchnosti – pravou láskou, ktorá sa prejavuje úctou k druhým a službou. Vidieť v ľuďoch to najlepšie, veriť a dôverovať im. Ctiť si pravdu. Nemôžeme v sebe prechovávať hnev, ale snažiť sa rýchlo odpúšťať a každý deň byť trpezlivý, láskavý a milostivý.

Myslím si, že je načase začať #darlinghnutie, založené na skutočnosti, že nie sme iba zaujímaví, ale originálni, nie len dobrí, ale výnimoční, že sme na tomto svete za nejakým účelom, ktorý môžeme splniť iba my.


Preložené z anglického originálu: „Why you don’t feel beautiful,“ od Sarah Dubbeldam preložil od Denisa Sonntagová.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *