Poznáte foccaciu?
U nás doma zožala focaccia (čítaj fokača) veľký úspech. Mne osobne sa páči, že je iná ako pizza, dá sa jesť aj za studena, a vôbec nestratí na kvalite. Je to, akoby ste jedli bylinkový chlebík, hoci obložiť si ju môžete podľa vlastných predstáv čímkoľvek, pokojne aj mäsom či šunkou.
Tu je recept:
Cesto:
450g hladkej alebo chlebovej múky
1 ČL soli
2 ČL cukru
1 bal. sušeného droždia
30ml olivového oleja
múka na posypanie dosky
olej na potretie misy a plechu
Obloženie:
100 ml olivového oleja
2 ČL hrubej soli
4 strúčiky cesnaku
100g sušených paradajok v oleji
čerstvý rozmarín
Postup:
V mise zmiešame múku, soľ, cukor, droždie, olej a približne 200 ml teplej vody. Vypracujeme hladké cesto alebo zapneme kuchynský robot, ktorý to urobí za nás. Keď je cesto elastické a bez hrudiek, necháme ho prikryté odpočívať približne 20 minút. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme podľa tvaru formy alebo pekáča. Cesto preložíme na vymastený plech, potrieme olejom, obložíme paradajkami a posypeme soľou a cesnakom.
Pečieme pri 180 stupňoch približne 25 minút.