Nezáviďme „čerešničku na torte“

Po nekonečnej dobe sa mi dostalo veľkej výsady – manžel ma pozval cez obednú prestávku aj so synom do reštaurácie v meste, po ktorej nasledovala prechádzka jesenným mestom.

Tá zmena ma skutočne potešila. Príjemná atmosféra, elegantná výzdoba, milé tváre. Ruch a dynamika nepôsobili na mňa skľučujúco, práve naopak. Stretla som pár známych, úplne som ožila a spomínala na časy, keď sme cez obednú prestávku chodili s kolegami do mesta… raz darmo, my ženy potrebujeme občas zmenu.
Obed bol výborný. Krásne naservírovaný, lahodná chuť, netradičné kombinácie. Čo na tom, že bol trošku v „minimalistickom štýle“ a manžel „zňafol“ svoj a kým som kŕmila syna, odjedol polku z mojej miniporcie.  Aj tak to nesmierne potešilo, keď si predstavím, že to už ťahá na tretí rok, čo si obed pripravujem/nepripravujem sama a veru nie sú to žiadne špeciálne delikatesy. Keď sa mi nechce, resp. nestíham, dobrý je aj banán alebo jogurt. Viem, že by som sa tým nemala chváliť (a ani sa nechválim, je to len konštatovanie). Synčekovi varím podľa zásad zdravej výživy, občas si dám s ním, ale chýbajú mi tie klasické „nezdravé“ pochúťky typu sviečková s knedľou, dobrý guláš alebo lasagne…
Keď sme sa obliekali a chystali na odchod, práve niesli k vedľajšiemu stolu lákavo vyzerajúce tiramisu a kávu so šľahačkou.
Pomyslela som si, aký úžasný relax… Na záblesk malej kratučkej chvíľky som pocítila sklamanie, že ho nenesú mne… alebo žeby dokonca závisť??
Moje praktické ja mi zase našepkalo, že suma za tento kúsok predstavovala možno i náklady na domáce tiramisu, na ktorom si môžeme pomaškrtiť všetci. Pretože naši domáci majú strach zo surových vajec a salmonelózy, urobila som tiramisu slovenské, ktoré môžu v upravenej forme aj deti (aj keď Taliansko je Taliansko).

Slovenské Tiramisu
200 g piškót
2 bal. šľahačkovej smotany
2 bal. nátierkového masla bez príchute (žiadna pažítka ani niva)
200 g práškového cukru
silná nesladená káva
likér Amaretto
nesladené kakao

Príprava:
Zmiešame nátierkové maslá, smotany a práškový cukor. Túto zmes následne vyšľaháme šľahačom. Piškóty namáčame v káve, pokvapkáme amarettom a vyložíme nimi dno okrúhlej tortovej formy. Zasypeme kakaom a na to navrstvíme ½ krému, postup zopakujeme a vrch zasypeme kakaom (najlepšie preosiatym). Odložíme do chladu, najlepšie na 12 až 24 hodín.

Deťom môžeme pripraviť variantu bez kávy a likéru a nahradiť to kompótovou šťavou a ovocím.

Chutí výborne! Vyskúšajte!

fotografia: unsplash.com, stocksnap.io, flickr.com


PS: Malý sa práve uložil na popoludňajší spánok a ja si môžem v pohode vychutnať chvíľku pri knihe. To by som vo svojej práci veru nemohla. Nehanbím sa to vysloviť, ani napísať, že ako je fajn doma… :-)
Znovu som sa niečo naučila, a síce, že sa nemám nechať uniesť chvíľkovými pocitmi a ľútosťou (za čerešničkou na torte), keď doma môžem mať celú „Schwarzwaldskú“. ☺

Zdieľať
Katka Cisariková

O autorovi Katka Cisariková

Je učiteľkou slovenského a anglického jazyka na základnej škole. Svoj čas najradšej venuje svojej rodine a priateľom. Taktiež rada cestuje, spoznáva nové miesta, číta, a pozrie si dobrý film. Je romantička a má rada kvety a stromy. Voľný čas rada trávi v prírode alebo niečo kreatívne vyrába.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *