,

Zimná vitamínová bomba

Je také obdobie, aké je. Všetky tri sa pohybujeme v prostredí plnom bacilov a mňa už nebaví neustále len dokupovať veci z lekárne. Nepomáhajú. Prečítala som si veľa kadejakých rád a postupov, niektoré som odmietla vôbec dočítať, iné som nemala odvahu skúsiť a pár z nich mi prišlo úplne mimo moju schopnosť uveriť im. Našla som aj ale aj také, ktorých kombinácia mi prišla vyslovene chutná. Ak teda nezaberú, tak aspoň budú chutiť.

Potrebujeme:
  • väčšiu sklenenú nádobu (ak nemáte, postačí aj klasický zaváraninový pohár), dôležité ale je, aby bol uzatvárací
  • citrón
  • pomaranč
  • čerstvý zázvor
  • med

Ovocie si poriadne umyte. Pomaranč ošúpte. Skúste dať preč aj tú bielu časť medzi šupkou a dužinou. Nezhorkne. Pomaranč a citrón so šupkou nakrájajte na kolieska alebo ako ja na trojuholníky. Dajte si záležať na čerstvom zázvore, aby pustil čo najviac šťavy. Ja nemôžem klasický zázvorový čaj, je mi z neho ťažko a páli ma záha. V tomto recepte mi ale vôbec nevadí. Zázvor nakrájajte na tenké plátky.

Striedavo do pohára ukladajte citróny, zázvor, pomaranč, zázvor… alebo to proste nasypte, ako to vyjde :-) Opatrne a pomaly zalejte pravým slovenským medom. Ak ho máte taký tuhší, môžete si ho jemne ohriať, aby bol tekutejší a vlial sa medzi všetky medzery v pohári.  Ja ohrievam med v hrnci s vodou, ktorú nechám zohriať len na teplotu max 40°C a potom do nej ponorím fľašu s medom. Je to zdĺhavejší proces, ale aspoň si môžete byť istý, že ste si nezničili to dobré, čo v mede je.

Postupne teda nalievajte med a nechajte ho stiecť do každého voľného miesta. Nádobu zatvorte a dajte do chladničky na pár dní. Med spôsobí to, že ovocie i zázvor pustia šťavu a med zredne. Budete mať riedky sirup. Pred použitím si šťavu premiešajte, hustejšie sa vám určite usadilo na dne.

Máte niekoľko možností, ako ho použiť. Môžete si 2 polievkové lyžice zaliať teplou vodou a vypiť. Alebo si uvarte dobrý čaj, nechajte ho vychladnúť na tých 40° a pridajte 2 polievkové lyžice. Ja si do čaju postupne dáva aj kúsky toho ovocia. Ak máte pocit, že potrebuje naozaj poriadnu dávku vitamínov alebo že na vás niečo lezie, použite to ako klasický sirup z lekárne, na lyžicu s ním a šup do pusy.

Viem, že je dnes trend vrátiť sa k domácim vitamínovým produktom. Aj to podporím kedykoľvek. Ale rakytník dnes dostanete čerstvý len ťažko. Máme síce rakytníkové kvapky, ale tie si do teplého čajíka nenakvapkám :-) Aj petržlenová vňať je na C-vitamín bohatá, len neviem, ako ju teraz zohnať čerstvú a bez rizika chémie. Okrem toho je to niečo, čo chutí aj deťom.

A ešte jeden taký náš osvedčený typ – cibuľa – ja ju dám len v týchto dvoch verziách. Ak nás trápia upchaté dutiny, na noc nakrájam ošúpanú cibuľu, položím na tanierik blízko postele, po dvoch dňoch sme v pohode, celý dom síce páchne, ale nemusíme k lekárke. A ak nás trápi kašeľ, nakrájam cibuľu na tenučké prúžky, zalejem medom len po vrch cibule, nechám postáť hodinku, cibuľa pustí šťavu, premiešam, presedím, dám na lyžicu a popíjame počas dňa; chuť je naozaj znesiteľná a aj účinná. Pozor! Toto si určite nenechávajte do druhého dňa, radšej si spravte čerstvý.

Neviem, či ste vedeli, že med je to najtradičnejšie, čo na svete máme. Poznal ho už človek v praveku a na Slovensku ho používali ho už Slovieni – ľudia žijúci na našom území už v 5. storočí. Tak prečo nevyužiť to zázračné, čo máme.


Som v prvom rade mama a som na to hrdá. Keď som na svojich dvoch dievčatách videla, ako rýchlo plynie čas a ako rýchlo ony rastú, držala som foťák v rukách neustále, aby som zachytila každú maličkosť ich detstva. Vďaka tomu som sa zlepšovala a zlepšovala a dnes je fotenie detí, ich rodičov a budúcich rodičov tým, čo ma baví. mummadehomeschool.blogspot.com

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Zuzana Nováková

    Ďakujem veľmi pekne za typ mamička. Tú vitamínovú určite vyskúšam:-D

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *