Budúci týždeň sa sťahujem do Austrálie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_7961

IMG_7963

 

Doma máme knihu, ktorá sa stala mojou obľúbenou. Čítala som ju už nespočetne veľakrát mojim 4 deťom (jedno z nich to potrebovalo viac ako ostatné). Kniha od Judith Viorst má názov Alexander a Príšerný, Hrozný, Nedobrý, Veľmi Zlý Deň.

Je to vtipná, no zároveň aj vážna a veľmi pravdivá kniha. Buďme úprimní, všetci mávame také dni. Záleží však na perspektíve. V príbehu sledujeme ako jeden chlapec zareaguje, keď veci nevychádzajú podľa jeho predstáv. Alexander, hlavná postava knihy, sa rozhodne, že ak sa veci nevyvinú dobre, presťahuje sa do Austrálie.

Po tom, čo sa zobudí so žuvačkou vo vlasoch, zakopne o svoj skejtbord, hodí si sveter do umývadla, v ktorom tečie voda, Alexander vyhlási, že to bude “príšerný, hrozný, nedobrý, veľmi zlý deň”. A aj je.

Pri raňajkách jeho bratia nájdu v krabiciach od cereálií hračky, no on má v tej svojej iba cereálie.

V škole sa pani učiteľke nepáči jeho obrázok neviditeľného hradu, skritizuje ho pre príliš hlasný spev, a pretože pri počítaní vynechal číslo 16. Mama mu zabudne pribaliť sladkosť k desiate, brat ho postrčí do kaluže s blatom a nazve ho ufňukancom. Keď mu to Alexander vráti, mama ho potrestá, pretože je špinavý a bije sa.

V obchode s topánkami nenájde žiadne, čo by sa mu páčili, tak mu mama kúpi obyčajné biele tenisky, ktoré on odmietne nosiť.

Doma majú na večeru fazuľu (ktorú neznáša), v telke sa ľudia bozkávajú (čo tiež neznáša). Z kúpania sa stane nočná mora (voda je príliš horúca, do očí sa mu dostane mydlo a jeho gulička skončí v odtoku) a dokonca si musí obliecť vláčikové pyžamo (ktoré neznáša). Už v posteli sa vypáli žiarovka v jeho nočnej lampe, zahryzne si do jazyka a mačka sa rozhodne spať s jeho bratom.

Alexandrova odpoveď na všetko to nešťastie je: “Myslím, že sa presťahujem do Austrálie.” Na konci príbehu jeho mama vyhlási, že niektoré dni sú proste také, dokonca aj v Austrálii.

Práve včera som potrebovala, aby mi niekto túto knihu prečítal, alebo snáď ešte lepšie, mohla som napísať vlastnú verziu. Vyzerala by asi takto:

Jedno dieťa rozsypalo celú krabicu cereálií, keď ju otváralo… To isté dieťa rýchlo dokončovalo domácu úlohu ráno pred školou… Meškala som do školy/práce… Nemala som žiadnu hotovosť, ktorú by som dala synovi na školský výlet…

Vedela som, že to bude príšerný, hrozný, nedobrý, veľmi zlý deň.

Nemala som čas na raňajky… Zabudla som zobrať si kávu do práce… Poškrabala som si rameno a zašpinila tak od krvi moju obľúbenú bielu blúzku… Deti nestihli autobus do školy… Kričala som na nich… Ja som nastúpila na zlý autobus a skoro nestihla vlak… Topánky som mala premočené od dažďa.

Áno, bolo to tak, príšerný, hrozný, nedobrý, veľmi zlý deň.

Znova som meškala k doktorovi… Jedno dieťa dostalo 4-ku z angličtiny… Kričala som na neho… Deti išli domov zo školy pešo, v tme (samé), pretože zase nestihli autobus… Kričala som na nich… Doma jedno dieťa zistilo, že kdesi stratilo mobil… Kričala som na neho…

Bol to príšerný, hrozný, nedobrý, veľmi zlý deň.

Vymkla som sa z domu… Zabudla som vybrať bielizeň z práčky, a tá tam zatuchla… Pes sa vyčúral na koberec… Nefungoval nám internet… Bolela ma hlava… Moje deti jedli raňajkové cereálie na večeru.

Počula som, že Austrália je pekné miesto na bývanie.

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Kim Shepperson

Už podľa mena zistíš, že Kim nie je Slovenka (a ani jej manžel nie je). Sú to Američania, ktorí od roku 2001 nazývajú Žilinu svojím domovom. Jej štyri deti hovoria po slovensky oveľa lepšie ako ona, dokonca aj jej osem ročný syn. Väčšinu dní ju nájdete v kuchyni pri príprave jedál, rozprávaní sa s priateľmi alebo upratovaní. Pri jej stole je stále miesto pre hostí. Cení si ľudí, ktorí sú otvorení, úprimní a praktickí. Nebojí sa hovoriť o svojich vlastných životných ťažkostiach a o tom, ako mení zmätok na dokonalosť. Miluje čítanie. Študovala za učiteľku a zdravotnú sestru a je známa použitím sekundového lepidla, keď sa jej deti porezali. Vôbec nie je nadšená, keď jej deti nevedia nájsť čisté ponožky, ktoré by si mohli obliecť do školy alebo keď nevyjde slnko.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

4 komentárov na “Budúci týždeň sa sťahujem do Austrálie

  1. Avatar

    tak tak :) potvrdzujem z vlastnej skusenosti ze, aj v Australii su taketo dni! :)

  2. Avatar

    „Niektore dni su proste take, dokonca aj v Australii“ :) Dufam, ze tvoj dnesny den je omnoho vydarenejsi.

  3. Lýdia

    V takéto dni si človek praje nemusieť vyliezť z postele. Súcitím!

  4. Avatar

    Ach!

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *