Miss Kris

miss_kris3

JEDNOU Z NAJŤAŽŠÍCH VECÍ, KTORÚ SOM MUSELA UROBIŤ, BOLO  NAUČIŤ SA MAŤ RADA SVOJE TELO.

Som vysoká 1,65 metra a v priemere vážim 70 kg. Napriek tomu, že sa moja veľkosť mení, typ mojej postavy je stále rovnaký. Vždy som mala veľký hrudník a boky širšie ako pás. Ako malé dievča som veľmi často bola sklamaná z toho, že mne oblečenie nesedelo tak, ako mojím kamarátkam. Poobedné nakupovanie s kamarátkami sa pre mňa stalo najobávanejšou spoločenskou udalosťou. Vždy som odchádzala s pocitmi zlyhania a sklamaná, pretože som prišla k záveru, že na mne nič nevyzerá dobre. Zmenilo sa to v jeden osudný nákupný deň, keď ma skúsená predavačka naučila, ako sa správne obliecť.

Jedno popoludnie, v kabínke butiku v New Orleans som prežila svoje malé osobné zrútenie. Boli tam šaty, ktoré sa mi veľmi páčili a na vešiaku vyzerali výborne, mne však vôbec nesedeli.  Majiteľka obchodu nemohla vidieť moje slzy, ale počula moje vzlyky. Cez záves prestrčila svoju dlhú ruku, v ktorej držala opasok a povedala: „Tu máš drahá, daj si opasok.“  To bolo mojou záchranou a ten  opasok všetko zmenil. Šaty na mne vyzerali úplne inak. Majiteľka dodala: „ Máš postavu ako Marilyn. Presýpacie hodiny. Ako Brigitte Bardot. Mala by si vedieť zlatko, že opasok je tvojím najlepším priateľom.“ V tom momente som si uvedomila, že nemusím meniť svoje telo, aby mi niečo sedelo, ale prijať a zvýrazniť to, čo už mám. To bol deň, kedy som zistila, že existuje návod na to, ako sa obliecť podľa tvaru postavy.   

 

ZISTITE AKÝ TYP POSTAVY MÁTE A PRIJMITE JU
Bolo nám dané len jedno telo. Je dôležité, aby sme zistili aký tvar má naša postava a prijali ju. Módny priemysel rozdelil ženy do niekoľkých skupín podľa tvaru postavy: presýpacie hodiny, hruška, jablko a banán. Musíme pochopiť, že existujú variácie a rôzne kombinácie týchto typov. Môžete byť vysoká, s postavou v tvare hrušky alebo nízka s postavou presýpacích hodín. Možností je veľa. Neexistujú dve úplne rovnaké ženy. Musíme si pamätať, že toto rozdelenie je len nástroj, ktorý nám má pomôcť nájsť také oblečenie, ktoré bude sedieť našej postave. Móda je zábava a vaše telo je dokonalé také, aké je. Ak prijmete to ako vyzeráte a pochopíte tipy a triky na zvýraznenie vašej postavy, nakupovanie už pre vás nebude obávanou úlohou, ale stane sa vaším obľúbeným koníčkom.
POSTAVA V TVARE HRUŠKY (trojuholníkový tvar, širšia spodná časť tela, užšia vrchná časť)
Dôležitou súčasťou vášho šatníka by mali byť hravé farebné topy. Výstrih v tvare písmena „V“ alebo zdobené výstrihy pritiahnu pozornosť na hornú časť tela. Sukne a šaty strihané do tvaru písmena „A“ zvýraznia pás. Vzorovaná spodná časť oblečenia nepôsobí vždy lichotivo, preto radšej noste vzorované tričká a topy.
POSTAVA V TVARE JABLKA (kruhový tvar, širšia stredná časť tela)
Vhodné sú pre vás topy s potlačou a voľné šaty stiahnuté v páse. Nenoste príliš úzke oblečenie, ale také, ktoré vytvaruje vašu postavu. Vyhnite sa vrstveniu oblečenia v oblasti hrude, pásu a bokov. Opasky nenoste.
POSTAVA V TVARE BANÁNU (obdĺžnikový tvar, rovnomerné ramená, pás aj boky)
Cieľom je zvýrazniť pás a vytvoriť krivky. Nie je toho veľa, čo by ste si nemohli obliecť s týmto typom postavy. Zavinovacie šaty sú pre vás perfektné, pretože zvýrazňujú pás a výstrih v tvare „V“ upriamuje pozornosť na hornú časť tela. Vyhnite sa nohaviciam s vyšším pásom, pretože vôbec netvarujú vašu postavu.
POSTAVA AKO PRESÝPACIE HODINY (širší hrudník, užší pás, širšie boky)
Nenoste príliš objemné oblečenie. Na zvýraznenie kriviek noste jednoduché strihy. Pozornosť upriamte na ramená alebo výstrih. Dôležitá je aj dobrá podprsenka a opasok, ktorým zvýrazníte pás. Zlou voľbou sú aj roláky a topy bez výstrihu.
UKÁŽTE SVOJE PLUSY
Ak to máte, pochváľte sa tým! Nech už máte akýkoľvek typ postavy, vždy je niečo, čím sa môžete pochváliť. Typy postavy ako jablko a banán by mali zvýrazniť nádherné nohy. Ak máte postavu ako hruška, zamerajte sa na ramená a pri postave ako presýpacie hodiny zvýraznite krivky.
ZABUDNITE NA ČÍSLA
Nakupovanie sa môže stať nočnou morou, ak sa zameriavate len na veľkosť. Strihy jednotlivých návrhárov sa líšia, a to sa niekedy môže odraziť aj na číslovaní. Šaty od jedného návrhára vám môžu sadnúť vo veľkosti 8 a od iného vo veľkosti 10 alebo 12. Už dávno som sa naučila, že číslo je len číslo. Ak mojej postave sadnú viac šaty vo väčšej veľkosti, tak si kúpim práve také. Najdôležitejšie je, aby som sa v nich cítila pohodlne a sebavedome.
INVESTUJTE DO DOBRÉHO KRAJČÍRA
Môj krajčír je vždy nadšený, keď ma vidí. Možno je to preto, že k nemu chodím často a miniem dosť veľa peňazí. Možno je to drahé, ale stojí to za to. Byť dobre oblečenou znamená zamerať sa na detaily. Nohavice, ktoré predtým sedeli dobre, budú sedieť perfektne, ak ich zúžime o nejaký ten centimeter. Myslím si, že ak investujete do kvalitných kusov oblečenia – nohavice, bunda, čierne šaty, atď. – je dôležité upraviť ich tak, aby sedeli na vašu postavu perfektne.
ÚSMEV AKO DOPLNOK
Sebavedomý úsmev je vždy v móde a pristane každému typu postavy. Vaša tvár je zvyčajne to prvé, čo si na vás iní všimnú. Je dôležité si zapamätať, že ľudia si najprv všimnú váš úsmev a až potom to, či máte postavu ako hruška, jablko, banán alebo presýpacie hodiny. Viem, že to môže znieť „otrepane“, ale verte mi, že úsmev bude vždy vaším najlepším doplnkom.

pôvodným článkom “Miss Kris”, uverejneným v magazine Darling (11. vydanie). Do slovenského jazyka s povolením preložila Denisa Sonntagová.

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *