Žiť svoj život poriadne

FullSizeRender

V našej dedinke na južnej Morave, kde bývam,  máme cintorín na začiatku lesa. Vedie k nemu chodníček lemovaný brezami. Vchádza sa tam veľkou železnou bránou a zadná malá brána vedie do lesa. Chodníčky sú vysypané červeným pieskom. Uprostred je drevená lavička, kde som už nie raz sedela a rozjímala. Počuť tam šum lesa a spev vtákov, občas prebehne krížom veverička. Mám to tam rada, je tam ticho a kľud. Raz som sa tam na dušičky prechádzala s mojím otcom, ktorý už toho pamätá viac než ja. Často sme sa zastavovali pri hroboch a on mi rozprával príbehy: “Tento chlapec sa v zime preboril cez ľad do potoka, ale bál sa ísť domov a dostal zápal pľúc……. Táto rodina zomrela celá v priebehu jedného roka…… A toto bol Jarda, starý mládenec, dobráčisko…… A tu je starý Blekota, s kým sa mohol pohádať, s tým sa pohádal…..

Tí ľudia tu boli, ale už nie sú, zostali po nich len spomienky. Vždy si tam uvedomím, že život je krátky a nezadržateľne sa blíži ku koncu. A že dnešný deň sa už nikdy nevráti. Koniec. Ale to vedomia smrti vo mne podnecuje vôlu k životu. Odrazu mám pocit, že nesmiem len tak prepásť jeden obyčajný deň.

Mohla by som urobiť taký malý pomníček každému dňu. Nápisy by boli rôzne,  ako tie nápisy na hroboch. “Bol to krásny pohodový deň.” Alebo: “Bol to nudný nepríjemný deň.” Ak jeden deň nevyjde, tak tu máme ešte ďalší, a s ním možnosť to vylepšiť. Ale problém je, že ten deň sa už nevráti. Už ho nemôžem odžiť ešte raz, lepšie. A z týchto dní si poskladáme život, ako je organizmus poskladaný z jednotlivých malých buniek. Ale život máme len jeden. A preto ho hodlám žiť poriadne,  naplno, hneď na prvýkrát, pretože kedy budem mať čas sa vrátiť a odžiť ho ešte raz?

 

Zdieľať
Andrea Mikletičová

O autorovi Andrea Mikletičová

Andrea pracuje ako fyzioterapeutka a svoju prácu má veľmi rada. Okrem toho má rada ešte kopu ďalších vecí a ľudí. Patria sem hlavne traja neustále hladní chlapci, jeden skvelý manžel, veľký chlpatý štvornohý miláčik, najkrajšie západy slnka na svete na kopci za domom, jej dedinka na Morave a dobrá káva na terase. Rada cestuje, sníva a vždy má rozčítanú nejakú knižku.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *