Tri ženy, ktoré menia svet

jomy-1-26

Nachádzame veľa inšpirácie, keď sa učíme o ženách, ktoré zanechávajú na svete stopu veľmi účinným spôsobom. Od podnikateliek a zakladateliek neziskoviek, cez umelkyne, spisovateľky, po  hudobníčky. Ženy si dláždia cestu v toľkých rôznych odvetviach,  počas nasledovania svojich vášní a vytváraní kreatívnych spôsobov ako spraviť svet lepším. Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli o niektorých ženách, ktoré nás v poslednej dobe inšpirujú a napíšte komentár, aby sme vedeli koho životná cesta podporila vás.

  1. Brittany Merrill Underwood, CEO & Zakladateľka Projektu Akola

Keď bola Brittanny študentkou na Southern Methodist Univerzite, strávila leto ako dobrovoľnícka učiteľka v Ugande. Aj keď uchopila svoje skúsenosti celým srdcom, bolo pre ňu ťažké zvyknúť si na život v Ugande. To sa dialo až pokým nestretla Sarah, ženu len o 3 roky staršiu, ktorá obetovala svoje základné pohodlie, aby zabezpečila deti z ulice. Brittany spomína na tento moment ako na ten, ktorý v nej prebudil povolanie do služby pre ľudí v Ugande. Brittany začala pracovať s Americkou misiou, aby sa získali peniaze na vybudovanie zúfalo potrebného sirotinca a vďaka jej neskutočnej snahe získala milión dolárov na projekt, ktorý by bol domovom pre 200 detí.

Ale príbeh Sarah ďalej pôsobil na Brittanine city. V čase keď sa sirotinec budoval, Brittany a ďalší dobrovoľníci pomáhali vŕtať studne v chudobných oblastiach naprieč Ugandou. Kým na tomto pracovali, Brittany spoznala mnoho žien podobných Sarah, ktoré pracovali nezvyčajne ťažko, aby sa postarali o svoje rodiny, deti z ulice a kohokoľvek, kto potreboval pomoc. Brittany chcela zabezpečiť  udržateľné metódy, ktoré by im dovolovali pokračovať v tejto život meniacej práci a zároveň dostatok zarábať. Ako Brittany povedala v interview pre časopis Conscious, „Zistili sme, že zamestnaním a trénovaním 200 žien s garantovaným mesačným príjmom, by sme sa vedeli starať o 2000 detí- bez budovania sirotinca.“ A tak sa zrodil nápad zvaný Akola Projekt. Akola „zmocňuje ženy, aby sa stali zástupkyňami zmeny v ich rodinách a komunitách, cez ekonomický vývoj.“ Ženy napredujú vďaka sérii holistických kurzov a hodín v Akadémii Akola. A popri tom vyrábajú úžasné šperky, ktoré im zabezpečujú príjem potrebný na prežitie a prosperovanie. Akola ich podporuje v plnení ich vlastných snov o rozbehnutí biznisu po skončení programu Akadémie. Vďaka Projektu Akola, Brittany vytvorila model, ktorý poskytuje ženám v Ugande príležitosti zabezpečiť  a ochrániť svoju rodinu a zároveň plniť si svoje sny o podnikaní. Myslíme si, že Sarah by bola hrdá.

  1. Eryn Eddy, Zakladateľka blogu „So worth Loving“ (tak hodná lásky)

Eryn založila blog na Tumblr pred niekoľkými rokmi. Blog bol oddaný inšpirácii a podpore mladých žien. Okrem vizuálne vplyvných obrázkov, ktoré na blog pridávala, začala maľovať frázu „tak hodná lásky“ na oblečenie, ktoré mala rada. Slúžilo ako hmatateľná pripomienka, že ona (a všetky ženy) je hodná lásky. Ľudia sa tak veľmi vciťovali do sentimentu, ktorý Eryn šírila, že začali zaplavovať jej príspevky krásnymi komentármi a úprimnými svedectvami o ich príbehoch. „Tak hodná lásky“ bolo zrazu viac než len fráza, bolo to hnutie.

Ako pocta ku kreatívnemu projektu, ktorý začal, Eryn spustila odevnú kolekciu venovanú tejto silnej fráze, na stránke So Worth Loving: „Existujeme aby sme prijali tvoju minulosť a posilnili budúcnosť. Veríme, že nezáležiac na tvojej minulosti, chybách, náboženstve, kariére, rodinnom stave, si hodná lásky. Sústredíme sa na prežívanie života cez šošovku poznania tvojej ceny a hodnoty.“

  1. Lizzie Velasquez, motivačná rečníčka

Lizzin príbeh sa dostal do médii v roku 2013, keď mala ako 26 ročná silnú reč s názvom „Ako definuješ samú seba?“ Hovorila o bolesti, ktorú cítila, keď spolu s jej rodinou navštevovali doktora za doktorom a tí nevedeli určiť jej diagnózu, kvôli ktorej nedokázala pribrať (Lizzie nikdy nevážila viac ako 29 kilogramov a musela neustále jesť, aby mohla fungovať). Hovorila o žiali, ktorý prežívala pri šikanovaní svojimi rovesníkmi osobne aj cez internet, citujúc príklady anonymných zdrojov opakovane ju nazývajúc „najškaredšia žena sveta.“ Až v posledných rokoch doktori konečne diagnostikovali jej chorobu ako Novorodenecký Syndróm Predčasného Starnutia, to prinieslo zopár odpovedí na problémy ktoré prežívala fyzicky po celý jej život.

Ale život bez diagnózy Lizzie nikdy nezastavil v zdielaní jej silného príbehu a podporovaní iných, aby odvážne čelili akýmkoľvek prekážkam. Minulý rok uverejnila úžasný dokument nazvaný „Odvážne Srdce: Príbeh Lizzie Velasquezovej“,  ktorý chronologicky opisuje jej cestu „od obete kyber šikany až k aktivistke proti šikane.“ Jej posolstvo, vášeň a odvaha slúžia mnohým na inšpiráciu, špeciálne nám. 

Poznáte ženu, ktorá mení svet? Kto?


pôvodným článkom od Rachel Brown “3 women who are changing the world”, uverejneným v magazine Darling  fotografia: Stephanie Velez. Do slovenského jazyka s povolením preložila Darina Árendášová.  

 

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *