TEKVICOVÝ CHLEBÍK

pumpkinbreadTEKVICOVÉ PYRÉ

Tekvica na pečenie je chutnejšia, hustejšia a suchšia ako ostatné druhy tekvíc, preto ju netreba variť veľmi dlho. Zároveň je však aj trochu vodnatá, a preto sa nedá uvariť do mäkka a prepasírovať. Aby mala konzistenciu podobnú tekvici z konzervy, opečieme ju, až kým dostatočne nezmäkne, a potom ju rozmixujeme do hladka. Necháme odkvapkať v jemnom sitku aspoň na hodinku. Na overenie správnej konzistencie natlačíme tekvicu do pohára, preklopíme ho. Pyré by malo trochu poklesnúť, no nezmeniť tvar.

INGREDIENCIE

1 tekvica na pečenie – rozpolená, semienka s dužinou vybraté – vyskúšala som aj tekvicu hokaido, no tekvica na pečenie je sladšia a aj lacnejšia.

POSTUP

Tekvica na pečenie má priemer 20-25cm a zvyčajne je tmavšej oranžovej farby. Dužina má výraznejšiu chuť, je hustá a suchšia než väčšina veľkých tekvíc, preto sa uvarí rýchlejšie.

  1. Rúru si predhrejeme na 180°C a stojan v nej si nastavíme do prostriedku. Obe polovice tekvice si odkrojenou časťou dole položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 45-60min, až kým vieme ľahko špáradlom prepichnúť dužinu. Ak je to potrebné, pretočíme polovice na druhú stranu a pečieme ďalších 30min. Dužinu oddelíme od kôry a rozmixujeme ju do hladka. Necháme hodinu odkvapkať v sitku s jemnými dierkami v miske.

     2. Na overenie konzistencie natlačíme pyré do malého pohára a potom ho vyklopíme na tanier. Malo by                jemne poklesnúť, no inak udržať svoj tvar. Ak sa nám zdá husté, môžeme ho zriediť odkvapkanou                      šťavou. Ak je príliš riedke, necháme ho ešte odkvapkať. Pyré vydrží v chladničke až 4 dni, v mrazničke              hermeticky uzavreté aj 2 mesiace. Pyré sa dá nahradiť rovnakým množstvom tekvice z konzervy.  

INGREDIENCIE na TEKVICOVÝ CHLEBÍK

Posýpka

45 g  hnedý cukor

7.81 g hladká múka

14.2 g  zmäknuté maslo (neochutené)

2.6 g   škorica

0.75g  soľ

Chlebík

280 g  hladká múka

6.9 g  prášok na pečenie

2.3 g  sóda bikarbóna

420 g tekvicové pyré (nesladené)

6 g soľ

3.9 g škorica

0.55 g muškátový oriešok

0.26 g klinčeky

196 g kryštálový cukor

144 g hnedý cukor

112 g  rastlinný olej

112 g  smotanový syr

4  veľké vajcia

61.25 g cmar

117 g  vlašské orechy – opražené 8-9min, posekané nadrobno

POSTUP

  1. Na posýpku: Rukou v miske vymiešať všetky ingrediencie, až kým zmes pripomína mokrý piesok.
  1. Na chlebík: Rúru vyhrejeme na 150°C, stojan si nastavíme do prostriedku. Pripravíme si 2 plechy na pečenie. Múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu zmiešame v miske.
  1. Tekvicové pyré, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky spolu varíme vo veľkej panvici na miernom ohni za stáleho miešania 6-8min, kým sa zredukuje. Panvicu odstavíme z ohňa a primiešame kryštálový a hnedý cukor, olej, a smotanový syr. Zmes necháme 5 min. odstáť, a potom ju miešame pokým sa všetky suroviny nespoja.
  1. Vyšľaháme vajcia s cmarom a pridáme ich do tekvicovej zmesi, poriadne premiešame. Pridáme aj zmes múky, prášku do pečiva a sódy bikarbóny. Miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja do cesta (malé hrudky múky sú v poriadku). Do cesta pridáme orechy, maslom vymastíme pripravené plechy a cesto do nich rozdelíme. Na vrch rovnomerne nasypeme pripravenú posýpku. Pečieme 45-50min, cesto otestujeme pichnutím špáradla. Po vybratí z rúry chlebíky necháme 20 min. vychladnúť v plechoch a po ich vyklopení aspoň ďalších 12 hodín. Podávame teplé.

Dobrú chuť!

Najlepšie je použiť plech na pečenie s rozmermi 22x12cm, ak používame plech s rozmermi 23x13cm, pečieme o 5min menej.

Publikované 1. septembra, 2012 v Cook’s Illustrated.
Preložila Nikola Barcziová

Zdieľať
Avatar

O autorovi Kim Shepperson

Už podľa mena zistíš, že Kim nie je Slovenka (a ani jej manžel nie je). Sú to Američania, ktorí od roku 2001 nazývajú Žilinu svojím domovom. Jej štyri deti hovoria po slovensky oveľa lepšie ako ona, dokonca aj jej osem ročný syn. Väčšinu dní ju nájdete v kuchyni pri príprave jedál, rozprávaní sa s priateľmi alebo upratovaní. Pri jej stole je stále miesto pre hostí. Cení si ľudí, ktorí sú otvorení, úprimní a praktickí. Nebojí sa hovoriť o svojich vlastných životných ťažkostiach a o tom, ako mení zmätok na dokonalosť. Miluje čítanie. Študovala za učiteľku a zdravotnú sestru a je známa použitím sekundového lepidla, keď sa jej deti porezali. Vôbec nie je nadšená, keď jej deti nevedia nájsť čisté ponožky, ktoré by si mohli obliecť do školy alebo keď nevyjde slnko.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *