Popieranie nespokojnosti

SSimage 

 

,,Pozri sa na seba, ako môžeš byť taká tučná.”

,, Tvoja hlava plná šedivých vlasov iba značí, aká stará a neatraktívna si.”

,,Nič z tvojho šatníka ti už nesedí, a to všetko iba kvôli tým tvojim špekom.”

 

Pokiaľ už máte podobných rečí plné zuby, mali by ste spozornieť. Takúto konverzáciu, ktorá sa stala bežnou realitou dnešných dní nemožno ani náhodou považovať za zdravú, práve naopak, veľmi škodlivú. Rozhovor, ktorý je plný narážok na postavu a celkový výzor človeka vedie v súčasnosti čoraz viac žien. Dokonca nie je zriedkavou realitou ani u mužov. Práve o tomto type konverzácie som sa nedávno dočítala v časopise Darling, ktorý ma inšpiroval k napísaniu nasledovných riadkov. Psychológovia tvrdia, že žena dokáže uvažovať o svojom  zovňajšku viac ako trinásťkrát za deň, bohužiaľ, vo väčšine prípadov sa jedná o jeho spochybňovanie.

  Nie je ťažké uveriť, že sa v tomto prípade zmienení psychológovia nemýlia. Čoraz väčšie množstvo  súčasných  žien  porovnáva svoj zovňajšok s verejne diktovanými ideálmi krásy. Tiež som žena a je úplne prirodzené, že z času na čas riešim svoj zovňajšok, no nikdy sa nad ním nezamýšľam príliš dlho. Verím totiž, že negatívne zmýšľanie o sebe samej, ako aj vedenie konverzácií, v ktorých sa preberajú viac nedostatky ako klady, môžu mať obrovský vplyv nielen na to, ako žena vníma samú seba, ale vo všeobecnosti na vývoj celého jej života. Počnúc tým, ako uvažuje sama o sebe, ako sa vníma, rozmýšľa, aký vzťah si sama k sebe vytvorí, končiac tvorbou, resp. schopnosťou vytvoriť plnohodnotné, zdravé a fungujúce vzťahy s inými ľuďmi. Tiež si myslím, že nadmerným  uvažovaním o zovňajšku plytváme svojím  mentálnym potenciálom, ktorý by sme mohli využiť omnoho kreatívnejšie, napríklad učením sa hry na hudobný nástroj, prípravou obľúbeného jedla pre priateľov, či pri koncipovaní nejakého domáceho projektu.

V neurovede sa môžeme stretnúť napríklad aj s tvrdeniami: ,,to, čomu  venuješ maximum svojej pozornosti formuje tvoj mozog a zmýšľanie.” Pokiaľ teda uvažujeme o svojom tele a sebe samotnej v značnej miere negatívne a nadmerne kriticky, nervové dráhy sa v tomto prípade zosilnia, a takéto patologické vnímanie seba samej sa stane akýmsi zvykom, resp. bežnou realitou nášho sebauvedomenia. Preto sa dá očakávať, že čím viac a častejšie budeme praktizovať nové, resp. pozitívne vnímanie a správanie, tým rýchlejšie sa integrujú nervové dráhy s ním spojené.  Bohužiaľ, takto úžasne fungujúci systém častokrát pracuje proti nám samotným, nakoľko sa väčšinou jedná  o negatívne návyky, týkajúce sa nesprávneho vnímania samej seba, ktoré sme nadobudli veľmi ľahko, no o to ťažšie je zbaviť sa ich. Ako je možné zmeniť svoj mozog, zmýšľanie a vytvoriť zdravé sebauvedomenie?

Odporúčania psychológov znejú nasledovne. Snažte sa každý deň sledovať, pri akých aktivitách sa cítite dobre a vnímate samých seba pozitívne. Keď totiž viete identifikovať, čo vplýva na vaše vnímanie, viete negatívne vnímanie eliminovať od jeho počiatku. Naučte sa poďakovať za každý kompliment, bez toho aby ste ho začali hneď spochybňovať. Namiesto toho, aby ste pri pohľade do zrkadla hneď skonštatovali, že máte nadváhu, skúste na sebe nájsť niečo, čo máte rady, čo sa Vám páči, s čím ste spokojné.”

Urobte si svoju osobnú SWOT analýzu, ktorá vám pomôže nielen v hľadaní silných stránok, ale aj spôsob ako ich neustále zlepšovať, či cestu, ako svoje nedostatky odstrániť. Tiež by ste však mali vziať v úvahy, že posudzovanie seba samého podľa diktátu spoločnosti je skôr kontraproduktívne a v konečnom dôsledku vám nič pozitívne neprinesie. Snažte sa eliminovať vnímanie seba samej len podľa ukazovateľov krásy, ktoré diktujú súčasná spoločnosť a médiá.

Vyhýbajte sa porovnaniu seba samej s inými ľuďmi. Naopak, sústreďte sa na vnímanie svôjho vlastného pokroku a porovnanie svôjho starého JA so svojím novým JA.

Ako raz povedala slávna herečka Jennifer Garner: ,,Takmer celý život som bojovala s ideou, že musím disponovať dokonalým telom. Trápila som sa diétami a cvičením, no neskôr som si uvedomila, že mi takýto spôsob života vôbec neprináša radosť a svoju túžbu po dokonalej postave som vymenila za radosť z bytia ako takého a rodinného života  (herečka má v súčasnosti 4 deti).”

Veľmi dlho som si neuvedomovala, že len samotné negatívne myšlienky ma ťahajú stále nižšie a nižšie a berú mi veľkú časť zo životnej energie.  Až skúsenosť v kaderníckom salóne mi pomohla zmeniť moje vnímanie.  Moje vlasy boli od narodenia mimoriadne husté a kučeravé, miestami som pripomínala spevákov slávnej Boney M. Niekto by mohol povedať: ,,Tá má hlavu ako mikrofón.”  Keď som sa prisťahovala na Slovensko, úprava mojich kučeravých vlasov mi bežne zabrala viac ako hodinu a pol denne. Spomínam si však na moju prvú návštevu kaderníckeho salónu na Slovensku, kde ma kaderníčka presvedčila nechať si vlasy v ich prirodzenom stave. Nevedela pochopiť, prečo podľa nej tak nádhernú hrivu trápim nezmyselným denno-denným žehlením. O 14 rokov neskôr sú moje vlasy rovnako husté a rovnako kučeravé, ako boli vtedy, no už sa netrápim ich úpravou. Som s nimi totiž spokojná.

Čas na zmenu je práve teraz! Sústreďte sa na svoje silné stránky a zapojte sa do procesu zlepšovania seba samej prostredníctvom cvičenia, správnej výživy, odpočinku a relaxácie. Kupujte si materiály a farby, ktoré vyjadrujú, kto ste, namiesto farieb, ktoré skryjú určité partie vášho tela, s ktorými možno nie ste až také spokojné. Vyberte si vitalitu pred perfekcionizmom a vychutnajte si život s telom, aké máte teraz. Žite naplno! Ženy, ktoré si vytvoria realistický pohľad na to, čo je atraktívne a zahrnú seba samé do definície krásy majú omnoho viac životnej energie a radosti z bytia ako takého.  

  Skúste zmeniť vnímanie spoločnosti tým, že zmeníte vnímanie seba samej. Buďte spisovateľmi, ktorí sami píšu ďalšiu kapitolu svôjho života, spochybňujú sučasné prehnané ideály krásy tým, že vnímajú svoje nedokonalosti za nástroj, vďaka ktorému sa vedia odlíšiť. Staňte sa prvou generáciou, ktorá definuje krásu podľa vlastných podmienok.  

 [author] [author_image timthumb=’on‘]http://darlingmagazine.org/wp-content/uploads/2011/07/Full-Resolution-Mission_1050.jpg[/author_image] [author_info]Obsah tohto textu bol inšpirovaný pôvodným článkom “Denying Dissatisfaction”, uverejneným v magazine Darling (10. vydanie). Do slovenského jazyka s povolením preložila Iveta Šubová. foto: Ben Cope, magazine Darling (10. vydanie) [/author_info] [/author]  

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Kim Shepperson

Už podľa mena zistíš, že Kim nie je Slovenka (a ani jej manžel nie je). Sú to Američania, ktorí od roku 2001 nazývajú Žilinu svojím domovom. Jej štyri deti hovoria po slovensky oveľa lepšie ako ona, dokonca aj jej osem ročný syn. Väčšinu dní ju nájdete v kuchyni pri príprave jedál, rozprávaní sa s priateľmi alebo upratovaní. Pri jej stole je stále miesto pre hostí. Cení si ľudí, ktorí sú otvorení, úprimní a praktickí. Nebojí sa hovoriť o svojich vlastných životných ťažkostiach a o tom, ako mení zmätok na dokonalosť. Miluje čítanie. Študovala za učiteľku a zdravotnú sestru a je známa použitím sekundového lepidla, keď sa jej deti porezali. Vôbec nie je nadšená, keď jej deti nevedia nájsť čisté ponožky, ktoré by si mohli obliecť do školy alebo keď nevyjde slnko.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *