Špenát? To nemyslíš vážne…

4657355271_dd4c5873c1_z

3251576362_49959d7459_z

7000015981_36c41793b6_z

Dokážeš zohnať mrazený špenát? Jarnú cibuľku? Kôpor? Petržlenovú vňat? Majonézu? Soľ?

Ak áno, tak si na najlepšej ceste viac než uspieť ako hostiteľka tvojej najbližšej návštevy. Musím priznať, že málokedy som si taká istá úspechom pohostenia aj tých najnáročnejších gurmánov, ako keď sa rozhodnem pripraviť túto pochúťku. Myslím si, že ženy si dokážu niektoré jedlá obľúbiť len preto, že sú zdravé. To je v tomto prípade veľmi jednoduché. Čo však s mužmi. Dokelu, veď do toho nejde ani len slaninka… Žiadne obavy.  Budú nadšení aj oni :)

Už ste si položili otázku, či to s tým špenátom naozaj myslím vážne? Myslím!

Na stotinu sekundy mi je s každým zdieľaním tohto receptu trošku ľúto, že prichádzam o tú slávu kedy môžem nadšeným hosťom prezradiť “čo do toho ide”. A niekedy ani nepriznám, že som recept nevymyslela ja… Žiaľ, pravda je taká, že som ho nielenže nevymyslela, ale nikdy by som oň ani len nezavadila, keby som si len prečítala inštrukcie. Takmer ani jedna z uvedených surovín nepatrí medzi moje obľúbené (jemne povedané) :)). Keď ich však spojíte, je to ako kúzlo.
A ani neviem, či ho viem pripraviť tak dobre, ako moja priateľka Kim, u ktorej som ho prvýkrát ochutnala. Kim vždy dodržiava presný postup a množstvá uvedené v recepte. A výsledok býva naozaj dokonalý. Takže, rýchlo kým si to nerozmyslím. Čítajte!

ŠPENÁTOVÝ DIP

280 g mrazený listový špenát

1/2 šálky kyslá smotana

1/2 šálky majonéza

2 polievkové lyžice tenko krájaná jarná cibuľka – len biele časti, z 3 stredne veľkých cibuliek

1 polievková lyžica nasekaný čerstvý kôpor

1/2 šálky hladkolistá petržlenová vňať

1 malý strúčik cesnak – rozdrvený, alebo rozpučený v lise na cesnak (priblžne 1 čajová lyžička)

1/4 čajovej lyžičky štipľavá paprika omáčky – ako napr. Tabasco

1/2 čajovej lyžičky soľ

1/4 čajovej lyžičky mleté čierne korenie

1/2 stredne veľlkej mäsitej červenej papriky – nakrájanej na jemné kocky (približne 1/4 šálky)

 

1. Z čiastočne rozmrazeného špenátu (pri izbovej teplote čiastočné rozmrazenie uvedeného množstva špenátu trvá približne 1 1/2 hodiny) vyžmýkaj prebytočnú vodu. Špenát namusí byť rozmrazený úplne, keďže dip bude môcť byť takto servírovaný ihneď, bez predchádzajúceho chladenia v chladničke.

2.  V kuchynskom robote spracuj špenát, kyslú smotanu, majonézu, cibuľku, kôpor, petržlenovú vňať cesnak, štipľavú paprikovú omáčku, soľ a čierne korenie kým masa nie je jemná a krémová (trvá to približne 30 sekúnd). Prelož masu do stredne veľkej misky, primiešaj nakrájané kúsky papriky a servíruj. V chladničke vydrží dip v uzavretej nádobe približne 2 dni.

Niekedy servírujem dip vo vydlabanom chlebíku (kúsky chleba slúžia na naberanie dipu), vždy však s možstvom zeleniny (na hrubšie pásiky krájaná mrkva, kúsky brokolice, karfiolu, papriky…) taktiež na naberanie dipu.

Tak verím, že aj tento recept prispeje k tomu, aby si sa najbližšie so svojimi hosťami cítila ako tá najlepšia hostiteľka. Po príprave občerstvenia budeš mať totiž ešte veľmi veľa času upratatať,  pustiť si príjemnú hudbu, alebo si prepudrovať nos :)

 

 

Zdieľať
Anna Maršalová

O autorovi Anna Maršalová

Pochádza zo Žiliny. Niekoľko rokov pracovala v oblasti kultúry (PR), no dnes už nechce byť ničím iným, len mamou. Je veľmi vďačná za svojich priateľov, často a rada s nimi trávi čas, najradšej pri dobrom jedle. Zaujíma sa o možnosti alternatívneho vzdelávania detí a vytrvalo sa pokúša zorganizovať svoj čas a domácnosť. Stotožňuje sa s výrokom: ,,Najradšej mám, keď mám doma upratané. Je to tých najkrajších 5 minút z celého dňa."

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *