Príbeh úspechu

Dnešný príbeh by sme v našej firme nazvali success story (príbeh úspechu). Dúfam, že vás inšpiruje aspoň tak ako mňa. Hlavným hrdinom je môj kamarát, ktorého poznám už od škôlky, teda celkom dlho :)

SLADKÝ VÝCHOD

Obaja pochádzame z malej dedinky z východu Slovenska (Prešov a ešte trošku ďalej… ako zvyknem vysvetľovať “od Popradu na západ”). Ja bývam pri hlavnej ceste a on… no… máme taký lokálny vtip, že k jeho domu sa chodia obracať muchy. Obaja sme chodili do rovnakej škôlky aj do základky. Po piatich rokoch sa naše cesty rozišli až kým sme sa nestretli znova ako tínedžeri. Spolu sme chodili na dorasty, kde sme spoznávali veľa mladých z okolitých dediniek. On ma učil hrať na gitare (dodnes viem zahrať prvú pesničku čo ma naučil) a ja som mu z času na čas pomohla s matematikou.

VÝŠKA

Po strednej sa dal na štúdium ekológie. Úprimne, bolo veľmi ťažké si predstaviť, že to niekedy aj skončí. ALE! Skončil. Naše cesty sa opäť rozdelili… Ja som odišla do Prahy a on ostal na východe obracať muchy. Keď som sem tam prišla domov, chodievali sme s kamarátmi vonku… a koho zrazu nestretnem… môj starý známy. S čerstvým titulom Magistra, snívajúc o PhD programe. Jeho sen bol dostať sa na Karlovku do Prahy a študovať, ako inak, jeho milované mravce.

ant

Musím povedať, že v tom momente na mňa spravil celkom dojem. Hlboko sa ponoril do špecifickej oblasti, napísal o mravcoch diplomovku a podarilo sa mu ju úspešne obhájiť… bol na Erazme v Poľsku, kde sa naučil jazyk a nadviazal ďalšie vzťahy s vedeckým svetom. Ale príbeh pokračuje ešte oveľa ďalej.

Po skončení univerzity som sa na pár mesiacov vrátila späť domov a začali sme spolu chodiť viac von. Najnepravdepodobnejšia kombinácia ľudí na svete… ekonóm, filozof a ekológ/vedec. Stretávali sme sa aspoň raz za týždeň pri pivku a rozoberali zmysel a fungovanie vesmíru. Jednou z horúcich tém bol samozrejme plán dostať sa do Prahy. V tomto bode… v bode zrodu sna, ľudia (vrátane mňa) zvyknú byť skeptickí. Ale najinšpiratívnejšia časť bola pozorovať transformáciu sna do reality. Našiel si profesora, ktorý bol zodpovedný za PhD program a kontaktoval ho. Podarilo sa mu dokonca ísť s týmto profesorom a pár študentmi na štúdijný výlet do Nemecka (a to bol len chalan, ktorý by raz hádam mohol možno študovať PhD, z nejakej dedinky na Slovensku). Ale myslím, že padol profesorovi do oka. Po veľkej noci sa presťahoval do Prahy, našiel si izbu a prácu a začal sa chystať na prijímačky.

Sledovať toto všetko zo strany pozorovateľa mi prinášalo úsmev na tvár. Bolo tak radostné vidieť niekoho z mojej malej dedinky ako sníva veľké sny … a ako pracuje na splnení jedného z nich.

A tak po roku… je oficiálne PhD študent Univerzity Karlovej v Prahe. Začiatok práce na dizertačke je v októbri. Som na neho veľmi hrdá a získal si môj rešpekt cestou za týmto snom. Teraz sme obaja v Prahe a v mojej najobľúbenejšej kaviarni na Kampe sa nad pivkom hádame o zmysle a fungovaniu vesmíru. Aj keď nám chýba do partie náš filozof. 

prague

Ale jedno je isté

… nebojme sa snívať sny!

… plnia sa!

Každá cesta začína prvým krokom!

Zdieľať
Jana Hrivniaková

O autorovi Jana Hrivniaková

Janka je pravý študent telom i dušou. Miluje knižnice s regálmi kníh až po strop a zelenými lampami na stoloch. V Prahe, kde žije ju nájdete práve tam, alebo sedieť v kaviarni (či hospůdke) a filozofovať s priateľmi nad životom. Študuje síce teoretickú ekonómiu, ale vo všetkom hľadá a nachádza Boha. Pracuje ako asistentka hlavného makroekonomického stratéga v banke a verí, že všetci máme svoje miesto a svietiť treba aj manažérom bánk, filozofom i akademikom. Momentálne sa snaží učí sa variť, chystá sa zriadiť si tmavú komoru v šatníku a využiť permanentku do posilňovne ešte aspoň raz do konca roka.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *