O čudnej čokoláde a návode ku kávovaru

 

zuzi_cokolada

 

Yong woman with drill and manual

 

Čítate návody? K vysávaču, kuchynskému mixéru, práčke, mobilu…? Ste ten zodpovedný typ, ktorý sa najprv uistí ako výrobok používať správne, a až potom stlačí gombík „On“? Alebo patríte medzi tých, čo po návode siahnu až vtedy, keď začne blikať červené svetielko toho-ktorého domáceho spotrebiča?

 

Priznám sa, že návod otváram väčšinou iba v prípadoch, keď si nie som istá, alebo je to čosi drahšie a vznikla by nemalá škoda, alebo prístroj nepatrí mne.

 

Raz sme od nášho uja dostali kávovar. Daroval nám s ním aj niekoľko škatúľ rôznych druhov  a podôb káv a iných horúcich nápojov. Nechcem robiť reklamu, ale na to, aby ste pochopili pointu, musíte vedieť, že ak si chcete urobiť kávu v tomto konkrétnom prístroji, treba vziať jednu „bombičku“, vsadiť ju do kávovaru, zapnúť ho a nechať jej obsah vytiecť do pripraveného pohára.

 

Toto nám bolo jasné aj bez návodu. Celá rodina si s nadšením začala chystať šálky: kávovar treba otestovať. V škatuli „Horúca čokoláda“ sme objavili dva druhy bombičiek: s bielym dnom a s čiernym. Logickým uvažovaním sme dospeli k záveru, že biele bombičky sú biela čokoláda a čierne tmavá. Keďže som nekritický fanúšik bielej čokolády, s nadšením som vzala do ruky môj hrnček a odpila som si prvý glg… nebolo to zlé, ale nebolo to nič viac než teplé mlieko s troškou peny. To isté konštatoval aj zvyšok mojej rodiny. Nadšenie z nového kávovaru, v reklame tak ospevovaného, trošku opadlo, ale povedali sme si, že asi lepšie toto ako nič.

 

…a potom ktosi chytil do ruky návod… a prečítal postup prípravy horúcej čokolády… čierna bombička a biela bombička… obe bolo treba použiť do jedného pohára.

 

Ešte dnes sa na tom smejem… ako sme pili v podstate len poloprodukt. Nečudo, že nám to veľmi nechutilo, keď výrobca to zamýšľal inak. Odkedy sme si prečítali návod, sebe i návštevám pripravujeme ukážkové espressá, latté, horúce čokolády, kapučína.

 

Táto komická situácia mi pripomenula život a to, ako sa v ňom uspokojujeme s nápojom bez chuti, hoci reklama hovorila, že to bude chutiť dokonale… ale pijeme ďalej, lebo k ničomu lepšiemu sa akosi nevieme dopracovať.

 

Predstavte si, že by existoval návod na život, ktorý by vám povedal, ako urobiť chutnú horúcu čokoládu. Návod, v ktorom by sme zistili, že život naozaj môže byť taký, aký bol pôvodne Výrobcom zamýšľaný.

 

Ja verím, že autorom života je Boh. A verím, že nám dal k nemu aj návod. Lebo to nie je Boh vzdialený, prizerajúci sa so založenými rukami. Chce, aby sme ho našli… ak to chceme aj my.

 

Biblia je veľmi múdra kniha. Praktická. Taká, na ktorú môžete spustiť paľbu svojich otázok, pochybností, ktorá obstojí vaše skúmanie, testy jej pravdivosti a spoľahlivosti. A ona nehovorí o živote bez chuti… ale o plnom, dobrom živote. To  je jedna z vecí, čo ma na nej fascinuje: ide pod povrch, nekompromisne, niekedy bolestivo pravdivo, ale práve tam, v hĺbke sa skrýva skutočná chuť života.

 

Neviem, či ste ju už niekedy skúšali čítať, ochutnať vlastnými chuťovými bunkami. Lebo život je vzácny, drahý a neopakovateľný… a bola by škoda premrhať ho pitím „horúcej čokolády“ bez chuti. Čo tak skúsiť, či tento návod od Autora samotného dáva zmysel a funguje?

 

Skôr, než sa však do toho pustíte, dovoľte mi varovať vás… lebo čo určite nechcem robiť, je ťahať vám medové motúzy popod nos: Biblia je aj nebezpečná kniha. Jej Autor žije a môžete ho pri jej čítaní stretnúť. A to vám môže zmeniť život. Úplne.

zuzi_cokolada 4

Zdieľať
Zuzana Potocká

O autorovi Zuzana Potocká

Zuzka má hnedé oči, vysokoškolský diplom z angličtiny a slovenčiny, niekoľkokrát zlomené srdce a lásku, ktorá je lepšia než život. Obľubuje cheesecake, humor tvorcov Divadla Járy Cimrmanna, rozprávkovú Narniu C.S. Lewisa a východy slnka pozorované z kopca. Tvorivosť má zakódovanú v DNA: pečie papier, topí vosk v starých hrncoch, vyrába náušnice. Nevie písať na objednávku, a hoci jej blog vznikol preto, lebo to mala v popise práce, veľmi rýchlo si písanie obľúbila. A preto na adrese www.nelinkask.blogspot.sk stretnete jej srdce.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *