Prijmi svoje (single) ja

M

ám 22 rokov a som typ, ktorý má rád spontánnosť. Som na výške v meste, z ktorého pochádzam. Skamarátil som sa tu s ľuďmi z rôznych skupín, čo sa mi veľmi páči. Som obklopený rovesníkmi, ktorí sa stávajú mužmi a ženami počas toho, ako si budujú svoje kariéry už tu na škole, a od prvej priateľky, ktorú som mal asi v deviatom ročníku na základnej, je toto prvý raz, čo som NAOZAJ single. Netvrdím, že hneď, ako som sa rozišiel s nejakým dievčaťom, som mal ďalšie v poradí a už som mu volal. Už je to zopár rokov čo som mal facebookovo oficiálnu priateľku (lebo to je teraz in). Keď hovorím single, mám na mysli single, keď sa človek o dievča nesnaží, ani sa na ňu nesústredí.

Som chalan, ktorý potrebuje mať niekoho vo svojom živote. Som dosť závislý na vzťahu, na dievčati, ktoré by tam bolo, a s ktorým sa dá porozprávať. Ak som sa aj o nikoho oficiálne nesnažil, môj zrak bol vždy upretý na tú jednu, ktorú som chcel. Ak to nebola tá, bola to nejaká iná. Možno som nemal priateľku, ale vždy som mal dievča, o ktorom som si prial, aby ňou bola. A to sa zmenilo. Zmenilo sa to kvôli dievčaťu, ktoré bolo iné. Tento príbeh nie je o nej, ale zohrala v ňom krásnu úlohu, ktorá stojí za zmienku. Nikdy sme spolu nerandili, ona mala radšej dvorenie, a ani to sa medzi nami nedialo. Strávili sme spolu nespočetné hodiny rozprávaním sa a stali sme sa najlepšími kamarátmi. Po čase som si uvedomil, že by som sa o ňu chcel uchádzať a ona to chcela tiež. Približne rok sa tento proces dial a nakoniec to nevyšlo, čo je v poriadku. Kľúčové je toto.

Nepobozkala ma.

Nechcela pobozkať nikoho okrem svojho manžela. Okej chalani, ja viem, toto je červená. Viem, aká dôležitá časť vzťahu to je. Nikto si predsa nechce vziať niekoho, kto sa zle bozkáva! Začnete s niekým chodiť, pretože vás priťahuje a chcete zistiť, či je to ten človek, ktorého si chcete vziať. Cestou si vyskúšate manželské veci a niektorí ľudia spolu dokonca aj žijú, aby videli, či to funguje. A po čase, keď už ste na seba zvyknutí a myslíte si, že s touto osobou budete po zvyšok života, požiadate ju o ruku.

Že?

To je blbosť.

Keď mám povedať pravdu, tešil som sa, keď som si uvedomil, že ma nepobozká. Vedel som to celý čas, ale počas toho, ako sme zisťovali, že sa jeden druhému páčime, sa mi táto jej zásada začala páčiť tiež. Naozaj páčiť. Prečo? Pre neskutočnú slobodu, v ktorej som mohol budovať vzťah dvoch kamarátov rastúci do niečoho väčšieho. Mal som možnosť investovať do jej osobnosti a nie do jej intimity. Mohol som sa s ňou rozprávať bez toho, aby mi do hlavy liezli iné myšlienky. Vec sa mala tak, že som nebol ochotný ani len pokúsiť sa vziať tento jej dar manželovi, jednoducho nie. A to hovoríme len o bozku! Koľko našich vzťahov zahŕňa oveľa viac?

Po prvý raz som sa snažil o dievča správne, so zámerom, a bol som hrdý na to, ako som sa zachoval. Najlepšie na tom je, že sme stále najlepší kamaráti. Koniec nebol dokonalý, práve naopak, bol fakt ťažký. Ale som tu, ako lepší muž, navždy zmenený. Chcem mať takú istú slobodu v ďalšom vzťahu, pre ktorý sa rozhodnem, a jediný spôsob, ako to dosiahnuť, je nerobiť tú jednu vec, ktorá inšpirovala zmenu. Bozk. Viem, je to úplne proti dnešnej kultúre, ale keď príde na randenie, nie som žiaden svätec. Nebol som nadšený tým, ako sa veci diali, keď som s niekým chodil len preto, aby som bol vo vzťahu, keď som s niekým chodil len preto, že sa mi páčila a priťahovala ma. Celý môj pohľad na randenie sa zmenil, môj štandard je omnoho vyššie, čo znamená, že sa nesnažím ohúriť každé pekné dievča a nerozmýšľam, či „by to mohlo fungovať“. Teraz je to oveľa serióznejšie! Chcem investovať len do niečoho, čo za to stojí. Vymenil som hry na burze za sporenie, vklad do budúcnosti.

A ako som skončil? Single. A šťastný. Toto je bod, ku ktorému som chcel prísť, len sme to vzali obkľukou. Mám iný pohľad na randenie, iný prístup. Volá sa dvorenie. Cítim sa super, pretože ako som už spomenul, s nikým nechodím a ani nemám nikoho vo výhľade. Nie je to naschvál, nerozhodol som sa pre celibát (ani dočasne, ani natrvalo). Som jednoznačne ochotný uvažovať nad dievčaťom ako nad svoju potenciálnou manželkou, ale toto je teraz môj štandard. Budúca MANŽELKA, nie budúca zábavka. Neberiem to na ľahkú váhu. A zároveň som schopný zabávať sa a spoznávať nových ľudí, aj dievčatá bez toho, aby som vymýšľal plán, ako získať priateľku.

Takže, ako posledná zastávka je to moja výzva pre vás, chlapci a dievčatá. Ak ste v dobrom vzťahu, super! Navzájom sa rešpektujte a konajte so zámerom! Ak ste single ako ja, prijmite to. Je to zriedkavá šanca ísť za svojimi snami, mať kamarátov, mať záľuby, žiť si život podľa seba. Urobte samých seba šťastnými, nesnažte sa, aby to pre vás spravil niekto iný. Keď viete byť spokojní sami, predstavte si tú záplavu radosti, ktorú prinesiete do vzťahu. Keď ste NAOZAJ single, prestanete robiť veci, len aby ste ohúrili ostatných. Spravte samých seba hrdými! Nebuďte leniví, urobte niečo! Buďte dobrodruhovia.

V liste Pavla kresťanom v Kolosách sa píše:

„Preto, ako ste prijali Krista Ježiša, Pána, v ňom žite, zakorenení a budovaní v Ňom, i upevnení vierou, ako ste boli vyučovaní, a rozhojňujte sa v dobrorečení.“

Buďte úplní v Kristovi.


Preložené z anglického originálu: „Embracing your single self“ , od autor Josh Redd, preložil s povolením od Zuzka Markova.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

5 komentárov na “Prijmi svoje (single) ja

  1. Avatar

    Presne som prežila to čo on! :) Mala som najlepšieho kamaráta akého si dokážete predstaviť. Pravdaže, občas boli aj tie zlé dni, no prežili sme viac dobrý dní. Bol to kamaráta, s ktorým som sa vedela o čom koľvek porozprávať. Boli to DVA roky bez bozku a som teraz šťastná, že naše kamarátstvo neprerástlo do iného rozmeru. Tiež som single a som na seba hrdá.

  2. Avatar

    :-) :D Velmi zaujimavy clanok :-) takyto nazor clovek tak casto neobjavy :-)

  3. Avatar

    ja som vedela, že tento svet ešte nie je stratený…:)

  4. Avatar

    :)

  5. Avatar

    Priznam sa ze clanky tohoto typu vacsinou nemam tak v laske… ae tento ma vazne osllvil a velmi inspiroval, palec hore :)

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *