Všedný deň a zázrak v rodine

3971980241_69fcddbbd0_z

„Maličkosti tvoria dokonalosť. No dokonalosť nie je žiadna maličkosť.“

Nie som človek, ktorý má rád jednotvárnosť. Som prudká, impulzívna, mám veľmi rada zmenu.

A predsa som pochopila, že určitý poriadok vo veciach je nevyhnutný. Ráno treba vstať, najesť sa a urobiť si svoju prácu. Pravidelne treba aj jesť a spať.

I keď pravidelnosť prináša určitý stereotyp a všednosť, prináša so sebou aj zázraky.

Zázrakom vyplývajúcim zo všednosti je napríklad to, že sa moji chlapci naučili ráno vstávať a chodiť do školy. Naučili sa cvičiť na nástrojoch celkom pravidelne. Naučili sa čítať, písať aj počítať napriek všetkým prekážkam, ktoré im v tom bránili.

To, že je niečo pre nás všedné, neznamená, že to nie je zázračné. Koľko ľudí by dalo čokoľvek za to, aby mohlo mať zdravé deti? Ja mám štyri. Môže sa to zdať všedné, a predsa je to zázrak.

Aj to, že môj muž každý deň príde domov z práce sa môže zdať nudné. Ale koľko rodín je bez otca, bez hlavy rodiny a bez vedenia?

To, že chodíme pravidelne do kostola sa tiež môže zdať všedné. Ale kde inde sa naučíme ako máme žiť a ktoré hodnoty sú v živote podstatné?

Upratovanie, varenie, pranie aj žehlenie – veľakrát sú riadnou príťažou. No aj tie nás učia mnohým oveľa väčším a podstatnejším veciam. Sebazapieraniu a sebaobetovaniu sa. Bez lásky by boli iba trápením. No láska im dáva iný rozmer. Láska robí zo všedných vecí zázračné.

A keďže láska človeka mení, zrazu to už nie je stereotyp, ale dobrodružstvo na celý život.

Zdieľať
Lýdia Podobná

O autorovi Lýdia Podobná

Aj keď po rokoch nie je oficiálne na materskej dovolenke, väčšinu času je doma. Pracuje, stará sa o štyri deti...a občas píše. Nedávno jej vyšla knižka “Keď dva a dva je päť - Zápisník matky” v ktorej je spísaných posledných pár rokov života v ich rodine - s radosťami aj starosťami, s vrcholmi aj dolinami. Má rada knihy, šport, matematiku, hudbu a cudzie reči - asi z každého rožka troška.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *