Ako sa s dcérou rozprávať o jej tele

Ako sa rozprávať so svojou dcérou o jej tele, prvý krok, nerozprávajte sa so svojou dcérou o jej tele, naučte ju ako funguje.

Nekomentujte ak schudne. Nepovedzte nič ak priberie.

Ak si myslíte, že telo vašej dcéry vyzerá úžasne, nepovedzte jej to. Namiesto toho môžete povedať niečo také:

“Vyzeráš tak zdravo!”

Alebo, “vyzeráš taká pevná.”

“Vidím aká si šťastná – celá žiariš.”

Ešte lepšie je pochváliť niečo, čo vôbec nesúvisí s jej telom.

Nekomentujte ani telá iných žien. V žiadnom prípade. Ani jeden jediný komentár, či už pozitívny alebo negatívny.

Naučte ju láskavosti k druhým ľuďom, ale taktiež láskavosti k sebe samej.

Neopovážte sa povedať pred svojou dcérou, ako veľmi nenávidíte svoje telo alebo hovoriť o svojej novej diéte. Vlastne pred dcérou nedržte žiadnu diétu. Kupujte zdravé potraviny. Varte zdravé jedlá. Ale nepovedzte „Momentálne nejem kraby.“ Vaša dcéra by si nikdy nemala myslieť, že kraby sú zlé, pretože zneuctenie toho, čo jete vedie k zneucteniu samého seba.

Povzbudzujte svoju dcéru k tomu, aby chodila behať, bude sa cítiť menej vystresovaná. Veďte ju k tomu, aby sa chodila po horách, pretože nikde inde, ako na vrchole vesmíru nepreskúmate svoju duchovnosť tak dobre. Podnecujte ju k tomu, aby surfovala, zliezala skaly alebo jazdila na horskom bicykli, pretože ju to vystraší a to je niekedy dobre.

Pomôžte svojej dcére milovať futbal, veslovanie alebo hokej, pretože tieto športy z nej urobia lepšieho vodcu a sebavedomejšiu ženu. Vysvetlite jej, že bez ohľadu na svoj vek,  bude stále potrebovať dobrú tímovú prácu. Nikdy ju nenúťte robiť šport, do ktorého nie je absolútne zamilovaná.

Dokážte svojej dcére, že ženy nepotrebujú mužov k tomu, aby premiestnili nábytok.

Naučte svoju dcéru variť kapustu.

Naučte ju upiecť čokoládový koláč, do ktorého ide veľa masla.

Odovzdajte jej recept vašej mamy na ranný vianočný kávový koláč. Odovzdajte jej svoju lásku k pobytu vonku.

Možnože obidve, vy aj vaša dcéra máte tučné stehná alebo široký hrudný kôš. Je ľahké nenávidieť tieto neXSkové veľkosti svojho tela. Nerobte to. Povedzte jej, že ak chce, môže so svojimi nohami zabehnúť maratón a že jej hrudný kôš nie je ničím iným, ako puzdrom pre jej zdravé pľúca. Môže kričať, spievať a pohnúť svetom, ak bude chcieť.

Pripomeňte svojej dcére, že tou najlepšou vecou, ktorú môže so svojím telom urobiť, je použiť ho na to, aby zmobilizovala svoju nádhernú dušu.


Preložené z anglického originálu: „How to talk to your daughter about her body,“ od autorky Sarah Koppelkam, preložil s povolením od Zuzana Nováková

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

3 komentárov na “Ako sa s dcérou rozprávať o jej tele

  1. Zizu

    Áno máte pravdu. Ani ja nesúhlasím so všetkým. Avšak vnímam, že je veľmi dôležité, to ako žena vníma svoje telo, ako o ňom rozpráva o to viac ak je mamičkou.

  2. Avatar

    Áno, veľmi zaujímavý článok, súhlasím, čo sa týka toho, ako nezhadzovať ženské telo. Ale ten feministický nádych, ktorý cítiť z článku je nevhodný, nesprávny.

  3. Avatar

    zaujímavý článok. nesúhlasím so všetkým, čo sa píše, ale to ma núti premýšľať. . . .by som mal dávať väčší pozor, čo hovorím pred moje dievčatá. . . alebo možno lepšie je dať viac myslel o tom, čo si myslím o svojom tele.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *