Zmluva lásky

day10

 (Hospodin, náš Boh povedal) “Oj, aby mali také srdce, jako toto, aby sa ma báli a aby ostríhali všetky moje prikázania po všetky dni, aby im bolo dobre aj ich synom na veky!” Deut. 5:1, 5-22, 29 (Roháčkov preklad)

Ešte som naozaj nepočula hovoriť o 10tich Božích prikázaniach takým spôsobom, ako ho dnes podala Ann Voskamp, v 10. deň adventu.

Porovnáva ich k svadobnému obradu, židovskému svadobnému obradu.  A po prvý krát som si predstavila tieto zákony, nie len ako pravidlá, ktoré máme dodržiavať, ale ako  sľub,  prísľub, ktorý nám Boh dáva:

“Beriem si teba,  za svoju, za svoje vzácne vlastníctvo – nemaj žiadnych iných bohov, žiadnych iných milencov, ktorí ti dvoria,… dám ti moje meno, moje pravé Meno, aby si bola moja/bol môj, nepremárni to… Túžim s tebou tráviť čas, oddeľ si deň (sabat), iba pre mňa a seba……”

Predstavujem si ich ako Božie svadobné sľuby dané nám, rukou napísané na kameni,  pretože, túži po tom,  aby sme boli úplne Jeho:

“Oj, kiežby ma ich srdcia počúvali, nie kvôli zákonu, ale kvôli láske.”

A dokonca, vie, ako mu na tieto sľuby odpovieme áno, ale nedodržíme ich.

Vie, že zablúdime, je to jasné z tých istých sľubov, pretože sa o nás usiluje znova a znova: “ si môj, urob ma svojím.”

Vedel, že nemôžeme dodržať svoje sľuby, a preto nám dal Ježiša. Je to ten istý Ježiš, na ktorého teraz počas Adventu čakáme.

Ježiš, ktorý žil dokonalý život, a zomrel našu smrť a urobil náš nedokonalý svadobný sľub prijateľný pred Bohom, “Som tvoj.”

Takže dnes vidím Božie prikázania úplne inak,  viac ako len Zákon – vidím ich ako Jeho opravdivý záväzok Milovať.

 

—————

 

Tu nájdete zábavný link na fotografie ženíchov, ktorí po prvýkrát uvidia svoju nevestu. Viete si predstaviť, ako na nás hľadí Boh?

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Kim Shepperson

Už podľa mena zistíš, že Kim nie je Slovenka (a ani jej manžel nie je). Sú to Američania, ktorí od roku 2001 nazývajú Žilinu svojím domovom. Jej štyri deti hovoria po slovensky oveľa lepšie ako ona, dokonca aj jej osem ročný syn. Väčšinu dní ju nájdete v kuchyni pri príprave jedál, rozprávaní sa s priateľmi alebo upratovaní. Pri jej stole je stále miesto pre hostí. Cení si ľudí, ktorí sú otvorení, úprimní a praktickí. Nebojí sa hovoriť o svojich vlastných životných ťažkostiach a o tom, ako mení zmätok na dokonalosť. Miluje čítanie. Študovala za učiteľku a zdravotnú sestru a je známa použitím sekundového lepidla, keď sa jej deti porezali. Vôbec nie je nadšená, keď jej deti nevedia nájsť čisté ponožky, ktoré by si mohli obliecť do školy alebo keď nevyjde slnko.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *