Smiech

day6
Advent Deň 6

 

Boh dodržal svoj sľub. Abrahám mal 100 rokov a Sáre sa narodilo dieťa. Dali mu meno Izák. Sára povedala: ,,Boh mi dal dôvod zasmiať sa.” (Genezis 21:6)  25 rokov čakania a viery, že Boh dodrží svoje slovo a požehná Abraháma dieťaťom. Napokon sa Sára smiala.

Kedy ste sa naposledy smiali? Bolo to príjemné? Prechádzali ste niekedy niečim tak ťažkým a emocionálne náročným, že keď bolo konečne po tom, tak ste sa rozosmiali?  Je to úľava a je to príjemné. Toto je tiež dar od Boha.

A ako vidno výskumy ukázali, že smiech je dobrý aj pre naše zdravie:

[box]

1. Priemerný predškolák sa smeje 400krát za deň. Toto číslo klesne na 15krát za deň, kým človek dosiahne vek 35 rokov.

2. Ľudia sa v skutočnosti smejú len 35% z toho, koľko si myslia že sa smejú.

3. Smiech uvoľňuje do tela endorfíny. Látku desaťkrát účinejšiu ako je morfium – liek proti bolesti. Má rovnaký rozradostňujúci účinok ako usilovné cvičenie.

4. Zakaždým, keď sa dobre od srdca zasmejete, spálite až 3,5 kalórií.

5. Smiech zvyšuje príjem kyslíka, ktorý zásobuje a posilňuje bunky. Tiež zvyšuje prah bolesti,  posilňuje imunitu a poskytuje úľavu od stresu.[/box]

Zbožňujem, keď som v kuchyni a počujem moje deti smiať sa. Áno, som vtedy tiež rada, že sa nehádajú. Hoci niekedy, keď mám za sebou náročný deň, chcem aby sa prestali smiať (a boli rovnako vážni ako ja :) Viete si to predstaviť? Ale väčšinou, keď počujem moje deti, ako sa smejú,  rozosmieva ma to a chcem sa smiať spolu s nimi. Považujem to za dar.

Tieto dni sú pre smiech. Hľadajte príležitosti, ktoré ľudí rozosmejú a smejte sa spolu s nimi.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Kim Shepperson

Už podľa mena zistíš, že Kim nie je Slovenka (a ani jej manžel nie je). Sú to Američania, ktorí od roku 2001 nazývajú Žilinu svojím domovom. Jej štyri deti hovoria po slovensky oveľa lepšie ako ona, dokonca aj jej osem ročný syn. Väčšinu dní ju nájdete v kuchyni pri príprave jedál, rozprávaní sa s priateľmi alebo upratovaní. Pri jej stole je stále miesto pre hostí. Cení si ľudí, ktorí sú otvorení, úprimní a praktickí. Nebojí sa hovoriť o svojich vlastných životných ťažkostiach a o tom, ako mení zmätok na dokonalosť. Miluje čítanie. Študovala za učiteľku a zdravotnú sestru a je známa použitím sekundového lepidla, keď sa jej deti porezali. Vôbec nie je nadšená, keď jej deti nevedia nájsť čisté ponožky, ktoré by si mohli obliecť do školy alebo keď nevyjde slnko.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *