Prípravy sú hotové

day22

Odpočítanie beží, zostáva už len pár dní do Vianoc. Mám zoznam vecí, ktoré ešte treba urobiť: kúpiť darčeky, napiecť, upratať, vyzdobiť dom: pre mňa to znamená, že je najvyšší čas začať panikáriť.

Každý rok si hovorím, že svojim deťom nekúpim viac darčekov. Majú toho až príliš veľa; viac vecí už nepotrebujú. A tak sa namiesto dávania darčekov zaoberám tým, že učím svoje deti, ako byť tými, ktorí dary dávajú. Chcem v tom byť odvážna. Aj toto je však istý druh prípravy na Vianoce. A to všetko mi spôsobuje úzkosť

Problémom však je, že ja ich srdcia zmeniť nemôžem. Môžem sa len snažiť byť ako Alžbetin syn Ján Krstiteľ
ktorý rozhlasoval: „Ježiš prichádza, Ježiš prichádza!“  Ale dokonca aj v tomto, v niečom, o čom sa zdá, že je správne o tom rozprávať, aj v tomto môže byť niečo nesprávne – ak to má nado mnou nadvládu.

Ann Voskamp píše: „Na Vianoce sme najviac pripravení vtedy, keď priznáme, že pripravení vôbec nie sme. Nájdi v tom pokoj. V našich životoch sa nájde miesto len vtedy, keď sa prestaneme chorobne zaoberať sami sebou.“

Priznávam. Nie som pripravená. Stále mi ešte treba napiecť koláčov, vypísať a poslať pohľadnice, urobiť zopár fotiek a upratať neporiadok. A stále som si nie istá, či to moje deti chápu. Čo je advent? Na čo čakáme? Čo je ten Najväčší dar, o ktorom im stále rozprávam?

Chcem odpočívať, nájsť pokoj a nebyť úzkostlivá. Chcem seba a svoje úzkosti nechať za dverami. Chcem byť šťastná.

Dietrich Bonhoeffer povedal: „Boh nás robí šťastnými takým šťastím, aké môžu prežívať len deti.“

Chcem si počas zostávajúcich dní adventu pred Vianocami oddýchnuť – šťastná ako dieťa.

„Na Vianoce si pripravená najviac vtedy, keď si skončila so snahou „zabaliť tvoj výkon ako darček,“ a namiesto toho prežívaš radosť v Jeho prítomnosti, pretože On je tým Darom.“

A tak som s tou snahou skončila. Som pripravená na oddych. Dávam Mu do rúk všetko. Všetky starosti, všetky obavy, všetky prípravy.

A môžem odpočívať, pretože som bezpodmienečne prijatá a tak neuveriteľne žiadaná najväčším Darcom – Kristom. To On je ten, ktorý dokončil všetky prípravy.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Kim Shepperson

Už podľa mena zistíš, že Kim nie je Slovenka (a ani jej manžel nie je). Sú to Američania, ktorí od roku 2001 nazývajú Žilinu svojím domovom. Jej štyri deti hovoria po slovensky oveľa lepšie ako ona, dokonca aj jej osem ročný syn. Väčšinu dní ju nájdete v kuchyni pri príprave jedál, rozprávaní sa s priateľmi alebo upratovaní. Pri jej stole je stále miesto pre hostí. Cení si ľudí, ktorí sú otvorení, úprimní a praktickí. Nebojí sa hovoriť o svojich vlastných životných ťažkostiach a o tom, ako mení zmätok na dokonalosť. Miluje čítanie. Študovala za učiteľku a zdravotnú sestru a je známa použitím sekundového lepidla, keď sa jej deti porezali. Vôbec nie je nadšená, keď jej deti nevedia nájsť čisté ponožky, ktoré by si mohli obliecť do školy alebo keď nevyjde slnko.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    Nádherné.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *