Daruj čas

Poznáš to. Blížia sa Vianoce. A ty neustále premýšľaš, akým darčekom by si mohla toho druhého potešiť.  Téma darčekov a pripravenosti na sviatky je momentálne najčastejšie skloňovanou témou a ty sa zrazu celá vystresovaná ocitneš v dave ľudí, rýchlo sa ženúcich za …

Obchody sa zrazu zaplnia, po ulici  len ťažko prejdeš bez toho, aby  si do niekoho nedrgla, alebo aby niekto nedrgol do teba. Áno, aj ja som sa ocitla v tejto za darčekmi sa ženúcej mašinérii. Nie, nie necháp ma zle. Darčeky neodsudzujem. Práve naopak.

Potom ma v jednu nedeľu šokoval môj 7-ročný synovec. Prišiel ku mne, pozrel sa na mňa tými svojimi veľkými modrými očami a povedal „Zuzka, poď k nám na obed, prosím.“  Jeho pozvanie som v daný deň zamietla ,avšak niečo v mojom vnútri sa pohlo. Akoby sa vo mne niečo zlomilo…

„Prečo im nedaruješ čas? Nauč ich plávať. Spoznaj ich. Tráv s nimi čas,” navrhla mi moja veľmi dobrá priateľka, keď som ju prosila o radu, čo im mám kúpiť.

„ Čas ako dar?  Ale veď to je záväzok na celý rok?“ Nie som si istá, či mám kapacitu a odvahu na to, aby som urobila takýto záväzok.

O niekoľko dní na to, som si čítala stíšenie na webovej stránke Girlfriends in God, ktoré napísala Mary Southerland. Pri čítaní, som mala pocit, akoby sa všetky písmená vliali do jedného obrovského hesla, DARUJ SVOJ ČAS, ktoré na mňa priam kričalo  a chvíľami som mala pocit, že z toho monitora vyskočí a začne okolo mňa tancovať :-D.

Niekedy mi to trvá poriadne dlho, kým sa rozhodnem.  Ale v ten deň som jasne vedela, že Tieto Vianoce budú iné. Tieto Vianoce  darujem  svojim  synovcom  trošku neobyčajné darčeky. Darujem im svoj čas. Už teraz sa teším na to, čo spolu  zažijeme, čo sa od seba naučíme a koľko sa spolu nasmejeme.

Čo tak darovať tieto Vianoce čas?

 

Zdieľať
Zuzana Nováková

O autorovi Zuzana Nováková

Zuzka je nevyliečiteľná introvertka. Najkrajšími momentmi jej života sú pre ňu minúty, ktoré strávi behaním po kopcoch a zelených alebo snehom prikrytých lúkach. Nevie sa nasýtiť tepla ľudského objatia, rozosmiatych detských očí a múdrosti získanej rokmi a skúsenosťami. Veľmi rada prekladá a učí angličtinu. Svoj život si nevie prestaviť bez priateľov, vône lesa a šumu lístia. Každý deň ju niečím prekvapí a ona sa nestačí čudovať, ako jej duša dozrieva a mení sa počas každodenných rutinných okolností.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

2 komentárov na “Daruj čas

  1. Avatar

    Super! :)

    • Zizu

      Áno, je to fakt super. Už sme mali jeden výjazd:-D.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *