Aj každá drobnosť bude v poriadku

day12

Počas tohtoročného adventu si čítam všetky tie príbehy  plné zázrakov: zjavujúci sa anjeli; panna, ktorá otehotnie; prostitútky, ktoré uveria v Boha. Niekedy to, čo najviac chcem, je objednať si môj vlastný vianočný zázrak:

vyliečenie mladej mamičky z rakoviny pŕs,

zmierenie a odpustenie pre ženu, ktorú opustil jej manžel,

zbavenie sa pocitov osamelosti (aj keď je naokolo veľa ľudí).

Dnes som čítala o žene menom Naomi. Ona a jej manžel verili v Boha, poslúchali ho  a žili tak, ako sa jemu páčilo. Keď v ich krajine vypukol hladomor, spolu s manželom a s dvomi synmi sa presťahovali do cudziny. Tam zomiera jej manžel, neskôr aj jej synovia.

Chcela vtedy Naomi, tak ako ja teraz, prosiť o zázrak? Myslím, že áno.

Naomi, táto „kresťanská žena,“ sa po týchto smutných udalostiach vracia do svojej domoviny – zatrpknutá. Sama sebe i svojim priateľkám po svojom návrate hovorí: „Nevolajte ma Naomi. Volajte ma Mára, pretože Všemohúci mi pripravil veľa trpkosti.“

Ale Naomi nie je jedinou postavou v tomto príbehu: je tu aj Rút.

Rút je žena, ktorá nepochádza z takého istého náboženského pozadia ako Naomi. Ale vydá sa za jedného z Naominých synov.  Po jeho smrti jej dokonca aj sama Naomi hovorí, aby sa vrátila späť k svojej vlastnej rodine. Ale Rút to neurobí. Namiesto toho pred Naomi vyhlasuje: „Tvoj Boh bude mojím Bohom.“

Čo? Ako? Prečo by Rút chcela poznať a nasledovať Boha, ktorý spôsobil, že Naomi je taká zatrpknutá? Nedáva to žiaden zmysel.

A teraz v našom príbehu prichádza na scénu zázrak. Neexistuje žiaden logický dôvod, prečo sa Rút rozhodla nasledovať Naomi a jej Boha. Ale urobila to. Prečo? Pretože sám Boh sa jej zjavil. On sám sa jej zjavil a ona sa rozhodla veriť.

Rozhodla sa veriť tomuto Bohu, ktorého nepozná, a ide s Naomi do jej domoviny. Tam stretáva muža Boáza, za ktorého sa vydá, a spolu majú syna Obéda.

Obéd je otcom Jesseho, ktorý je otcom Dávida, ktorý sa stal najväčším kráľom, akého kedy Izrael mal. Z Dávidovho rodokmeňu povstáva ďalší kráľ, Ježiš.

Zázrak, v ktorý Naomi dúfala, ten zázrak, ktorý počas svojho života nikdy neuvidela, ten, ktorý ju urobil zatrpknutou. Bolo to celé v procese tvorby.

Áno, ja viem, že Naomi to v ten deň nijako v jej trpkosti nepomohlo. Ale my už vieme, že Boh BOL PRÍTOMNÝ v tej situácii. Konal, hoci Naomi sa cítila, ako keby nerobil nič. Boh tam bol a On počul jej modlitbu za zázrak.

Podobne ako Naomi, ani ja možno počas svojho života neuvidím zázrak, za ktorý prosím. Ale to ma nezastaví v tom, aby som sa zaň prestala modliť. Jej príbeh mi je útechou. Boh ma počuje. On koná a všetko BUDE  poriadku (dokonca aj keď sa zdá, že to tak nemôže byť).

Ak by ste sa chceli o Naominom príbehu dozvedieť viac, nájdete ho tu: Rút 1:1-17.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Kim Shepperson

Už podľa mena zistíš, že Kim nie je Slovenka (a ani jej manžel nie je). Sú to Američania, ktorí od roku 2001 nazývajú Žilinu svojím domovom. Jej štyri deti hovoria po slovensky oveľa lepšie ako ona, dokonca aj jej osem ročný syn. Väčšinu dní ju nájdete v kuchyni pri príprave jedál, rozprávaní sa s priateľmi alebo upratovaní. Pri jej stole je stále miesto pre hostí. Cení si ľudí, ktorí sú otvorení, úprimní a praktickí. Nebojí sa hovoriť o svojich vlastných životných ťažkostiach a o tom, ako mení zmätok na dokonalosť. Miluje čítanie. Študovala za učiteľku a zdravotnú sestru a je známa použitím sekundového lepidla, keď sa jej deti porezali. Vôbec nie je nadšená, keď jej deti nevedia nájsť čisté ponožky, ktoré by si mohli obliecť do školy alebo keď nevyjde slnko.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    Krásne myšlienky. Nikdy som sa takto na príbeh Noemi a Rút nedívala. Vďaka!

    Zaujímalo by ma tiež, kde ste našli také krásne obrázky. Pripomínajú mi adventný kalendár (Strom Jesseho) od Ann Voskampovej. Vlastne aj myšlienky v článku mi pripomínajú jej spôsob písania. Podobnosť čiste náhodná? :)

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *