Advent ako salónka?

photo 1

Neviem ako vy, ale ja salónky počas roka v obchodoch nevídam. A keďže ich nevídam, ani sa po nich nezháňam. Nerozumiem, prečo nie… Veď sú také krásne, lesklé a vyzerajú luxusne, či už ich položím iba na obyčajný tanierik alebo do krásnej dózy.

Navyše, niektoré sú také chutné, že je nebezpečné nimi zdobiť stromček!

U nás doma sme zaviedli tradíciu stromčeka bez salóniek a kolekcií, pretože sme ho vždy o tieto dobroty aj tak olúpili. Na Troch kráľov stromček vyzeral už iba ako zúbožený strašiak v kúte. Namiesto salóniek na ňom zostali smutne visieť len ich fóliové obaly. ;(

Svet počas adventu mi pripomína salónku. Láka nás jeho krása a chuť približne jeden mesiac. Zvyšných jedenásť si vystačíme s inými sladkosťami.

photo 2

Minulý týždeň som sa dozvedela, prečo vlastne na adventnom venčeku máme štyri sviečky, a bola som veľmi prekvapená z toho, že som si túto otázku nikdy predtým nepoložila. Tak veľa nám uniká, ak sa nepýtame, ak len robíme to, čo ostatní. Hovorí sa, že tradícia je ako „železná košeľa“: …oblečieme ju, ale ani nevieme, či nám sedí.

Advent znamená príchod Spasiteľa a každá svieca na adventnom venci zastupuje jedno tisícročie od Adama až po Kristov prvý príchod na zem. Ktovie koľko sviec by malo byť na venci do toho druhého príchodu Ježiša, o ktorom sa píše v Biblii. Nevieme, kedy to bude, a nemôžeme to vôbec ovplyvniť. Čo ale vieme, je to, ako môže Kristus prísť do nášho života. V liste Jakuba 4:8 sa píše: „Priblížte sa k Bohu a on sa priblíži k vám.“

On sa k nám už priblížil. Prišiel tak blízko k človeku, až do betlehemskej maštale. Až do srdca človeka. Teraz je rad na nás… Na tebe!

Som vďačná za advent, salónky, sviečky, stromček, darčeky, lebo mi pripomínajú to najkrajšie a najsladšie: Božie prijatie, lásku, odpustenie a otázku: „Chceš ten dar prijať?“

Chceš to aj ty a nielen počas týchto Vianoc?

Môžu byť tento rok iné.

A napokon môžu byť krásne. :)

 

 

Zdieľať
Jarmila Simonova

O autorovi Jarmila Simonova

V súčastnosti žije v Španielsku, kde pomáha mladým ľuďom najmä z problémových rodín a učí ich nájsť svoju cestu v živote. Má rada jar, prebúdzanie, farby, kvety, hudbu, ale ešte radšej ľudí a vôňu kníh. Neznáša telefonovanie, ale posedenia pri káve priam zbožňuje. Neznáša hmlu, tmu a pavúky… a je alergická na faloš, zimu a morské príšery. Rada objavuje krásu v nás a okolo nás. Vyštudovala históriu a angličtinu a po niekoľkých rokoch učiteľovania zmenila pozíciu a teraz musí študentov viac počúvať ako hovoriť, čo je niekedy trochu výzvou. Je šťastne slobodná, ale veľmi sa teši na status ,,vydatá so záväzkami". Rada píše a bloguje na blogoch ,,LiveByFaith" a ,,TakáAkoTy" http://jarkasimka.blogspot.sk/.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *