MDŽ: Oveľa viac ako kvety

Každý rok oslavujeme 8. marca deň žien.

Začalo to takto: v roku 1911 nemecká teoretička a aktivistka Clara Zetkin zorganizovala Medzinárodný deň žien na podporu sociálnej, ekonomickej a politickej reformy. Viac ako milión mužov a žien sa zhromaždilo v Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku a Dánsku. Odvtedy sa tento deň stal každoročným celosvetovým podujatím, ktoré uznáva úspechy žien a nekončiace výzvy, ktorým musia čeliť v rozvinutých a rozvojových krajinách.

O tom je Medzinárodný deň žien. A znamená to toto: príležitosť. Je to viditeľná platforma, na ktorej sa programy a záujmy jednotlivých feministických organizácií spájajú do jedného silného posolstva. Je ťažké predstaviť si iný prípad, kedy sa ženy takto zhromažďujú a ja si dnes po prvý raz pripnem fialovú stužku, ktorá je symbolom tohto dňa, aby som si pripomenula, že som súčasťou niečoho väčšieho.

MDŽ je viditeľná platforma, na ktorej sa programy a záujmy jednotlivých feministických organizácií spájajú do jedného silného posolstva.

V priebehu rokov došlo s nástupom nových generácií v rámci Medzinárodného dňa žien k zmenám postojov. Manifestácie a pokriky sufražetiek boli väčšinou nahradené prejavmi a slávnostnými stretnutiami. Mnoho predošlých bojov za rovnosť a bezpečie sme vyhrali – aj keď ešte stále je tu priestor na zlepšenie. Možno sa necítite ovplyvnení šesťdesiatymi rokmi alebo sa čudujete, čo má vlastne Ruská februárová revolúcia z roku 1917 s vami spoločné tu a teraz.

No, v skutočnosti všetko.

Stojíme na „ideologických pleciach” žien, ktoré boli v sociálnych a politických zákopoch a vidíme, čo leží pred nami. Už sa nemusíme prispôsobovať ľubovoľným systémom – môžeme systém prispôsobiť sebe. Máme však často mätúcu úlohu, zbaviť sa diktátorského hlasu spoločnosti, počúvať svoj vnútorný hlas a vytvárať autentický životný plán a identitu. Betty Friedan, autorka diela  Feminine Mystique povedala: „Ak ženy nedosiahnu konečné úsilie, aby sa stali všetkým, čím sú schopné sa stať, stratia svoju ľudskosť.”

Čo urobíme s týmto tvrdením, ktoré nám bolo podané ako hrnčiarsky kruh a výzva na formovanie? Berieme si ich s pokrčenými ramenami a otvorenými ústami čudujúc sa, či sme schopné to zvládnuť? Musíme na tom popracovať. Formujeme sa z nášho najhlbšieho vnútra – tá zvláštna horúca pec, z ktorej vychádza všetka naša energia – a na tom centre musíme stavať, pretože to centrum sme my.

Gloria Steinem povedala: „Hnutie vzniká len vtedy, keď sa ľudia dajú do pohybu.” Keď kráčame vlastnou cestou jedným spoločným smerom, vytvárame tak nezdolateľné hnutie. Steinemová tiež uviedla, že väčšina ženských časopisov sa len snaží zo žien vytvoriť väčších a lepších spotrebiteľov. Radi by sme pozvali čitateľov, aby sa pridali ku konverzácii, aby si vážili sami seba, a aby robili inteligentné rozhodnutia. Medzinárodný deň žien, bol vytvorený na to, aby dostal ľudí do pohybu.

Keď kráčame vlastnou cestou jedným spoločným smerom, vytvárame tak nezdolateľné hnutie.

V ideálnom prípade nám naše rozhodnutia otvárajú čo najviac možností, ale nemôžeme mať všetko. Musíme si vybrať. Len keď spojíme naše práva s našou vôľou, môžeme hovoriť dôležité slová slobodne. Až vtedy môžeme vytvárať to, čo v tento deň oslavujeme; to, čo nám predchádzajúce ženy ponúkajú vďaka ich tvrdej práci: nové možnosti.

Po akej ceste práve kráčate? Aké možnosti, ktoré máte pred sebou, vnímate ako výsledok predchádzajúcich generačných bojov?

Preložené z anglického originálu: „International Women’s Day,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová.

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Avatar

    Odkedy žijem na Slovensku, stala som sa tak trocha feministkou a kým som žila v Amerike, nikdy som MDŽ neoslavovala. Vážim si vzdelávanie a posilnenie postavenia žien. Keď som včera večer odchádzala z Lidlu, rady boli dlhšie ako zvyčajne; plné mužov, ktorí kupovali symbolický karafiát. Nejde tu však len o kvety, ale o oveľa viac; určite je to o sile možností. Krásny MDŽ!

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *