Je vedecky dokázané, že tento produkt dokáže zvýšiť sebavedomie—tu je dôvod

 A pravdepodobne ho už vlastníte.

Nikdy neodchádzam z domu bez rúžu na perách. Ako prvá musím priznať, že to trocha preháňam. V skutočnosti sa moji priatelia na vysokej škole vždy smiali, keď som utekala späť na internát, aby som si znova naniesla rúž. Ale rýchlo sa to stalo mojim typickým znakom a teraz namiesto posmechu dostávam komplimenty.

Ale nehľadiac na komplimenty, nakoniec som si položila otázku: „Je to len márnosť? Alebo je možné, že červený rúž je viac ako len to?“

Podľa seba viem, že keď si nanesiem klasický karmínový rúž, okamžite sa cítim upravenejšia a sebaistejšia, schopná čeliť dňu so zdvihnutou hlavou. Po krátkom výskume som zistila, že existuje skutočný vedecký dôkaz o tom, že nosenie rúžu nás môže povzbudiť k uvedomeniu si svojej vlastnej odvahy! Ukázalo sa, že trocha farby môže naozaj ovplyvniť našu sebadôveru.

Štúdia s názvom „Rúž: Viac ako módny trend“ zistila, že „ženy výrazne využívajú rúž na transformáciu a prezentovanie sa; na vyjadrenie ich každodennej zmeny nálad a identity.” V tejto štúdii 253 z 300 opýtaných žien uviedlo, že vďaka rúžu sa cítia „veľmi sebaisto.” Zatiaľ čo by mnohí mohli predpokladať, že rúž sa používa na prilákanie mužskej pozornosti, zistenia štúdie naznačujú, že používanie rúžu sa týka viac sebavedomia ako atraktivity. Okrem toho ich štúdia zistila, že hoci rôzne farby rúžu môžu ovplyvniť emócie nositeľa, červená je najobľúbenejšia a v respondentoch vyvoláva pocit šťastia. Celkovo dospeli k záveru, že „rúž má cennú úlohu pri budovaní vlastnej identity a porozumení toho, ako ženy vnímajú vzhľad v ich každodennom živote.“

Verily Magazine našiel podobné výsledky vo výzve sociálnych médií z Februára, ktorá povzbudzovala ženy, aby si naniesli svoj obľúbený odtieň červenej a fotografiu uverejnili na Instagrame spolu s vyjadrením o tom, aký pocit v nich vyvoláva. Jedna žena uviedla: „Zabudnite na kravatu….pre mňa je to všetko o perách. V posilňovni, kde dominuje testosterón, sú červené pery pripomienkou, že krása má svoju vlastnú silu.“ Ďalšia povedala: „Tmavý čerešňový odtieň mi pripomína, že starostlivosť o seba je prvoradá.“ Ostatné ženy odpovedali podobne: „Na vysokej škole som si uvedomila, že čím svetlejší rúž som nosila, tým sebavedomejšie som sa cítila. A tak, ako som sa uchádzala o stáž, založila svoj blog a spoznávala nových priateľov, zbierka mojich rúžov rástla.“ A ďalšia povedala: „Keď som musela čeliť dospelosti a bola som z toho vystrašená. Rúž bol na začiatku len prostriedok na zlepšenie nálady po strašnom dni.“

Tieto odpovede mi pripomenuli predmet, ktorý som absolvovala na škole, zaoberajúci sa psychológiou predaja rúžov. Jedno dievča v triede malo na perách fialový rúž a profesor chcel, aby podrobne popísala svoj myšlienkový proces pri výbere tejto farby a prečo sa nakoniec rozhodla pre jeho kúpu. Bolo fascinujúce ako sa dostal pod povrch a od odpovede: „Je to zábavná a zaujímavá farba,” sa prepracoval k hlbšej myšlienke, „chcela som niečo, vďaka čomu by som sa pri návrate do školy cítila originálna a sebaistá.”

Všetky tieto osobné svedectvá o sile rúžu majú spoločný motív. Rúž sa nepoužíva len z márnosti, ale skôr ako nástroj na prekonanie problémov a prekážok v živote. Ukázalo sa, že rúž sa používal na zvýšenie morálky u žien. Meghann Mason v knihe „Vplyv druhej svetovej vojny na ženskú módu v Spojených štátoch a v Británii” píše, že štandardné služobné kozmetické balíčky, ktoré dávali vojačkám obsahovali rúž ‘Auxiliary Red’ (pomocná červená), pretože mal na ženy pozitívny vplyv.

Je zrejmé, že rúž v sebe zahŕňa aj aspekt premeny, ktorý povzbudzuje ženy, aby boli odvážne a zároveň zostali verné samej sebe.

Rúž nie je znakom povrchnosti, ale skôr symbolom sebaistoty a ženskej sily stojac tvárou v tvár ťažkostiam alebo neistote.

Spomínam si, že som pred niekoľkými rokmi čítala v Elle UK článok o Keire Knightley, v ktorom sa zmienila o najlepších radách, ktoré dostala od svojej mamy: „Rúž je výzbrojou do tohto sveta. . . . Ak robíte niečo ťažké, žiarivá farba je dobrou voľbou. Pery oživíte farbou najľahšie.“

A tak som nad tým začala premýšľať: „Prečo nosím určité farby rúžu?” V závislosti od dňa si vyberám rôzne odtiene. Mám ružové odtiene na zábavné, neformálne udalosti. Fialové a hnedé na smutnejšie a „vážnejšie” udalosti. Môj najobľúbenejší však vždy bude Crimson od Clinique. Je to výrazný červený rúž a nechávam si ho na dni, keď potrebujem extra „výzbroj.” Uvedomila som si, že tak ako aj iným ženám, aj mne červený rúž dodáva tú štipku odvahy čeliť svetu bez ohľadu na to, aké výzvy stoja predo mnou. Kto by povedal, že zanechanie stopy na tomto svete sa môže začať nanesením rúžu.

Aká je vaša najobľúbenejšia farba a značka rúžu? Podeľte sa s nami o to.

Preložené z anglického originálu: “This One Product Is Scientifically Proven to Enhance Confidence—Here’s Why” od autor Mary Colleen Fowler od Verily  preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Fotografia: unsplash.com

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Andrea

    Áno, aj ja mám rada rúž, používam skôr hnedší odtieň v práci, je taký serioznejší a do spoločnosti červenší výraznejší. Ale nie je to len o růži, páči sa mi, keď je žena upravená. Nemám napríklad rada na ženách šediny, alebo neupravené vlasy. Je pravda, že růž urobí okamžitý výrazný zaujímavý efekt.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *