Zabudnite na posilňovňu, tieto predsavzatia týkajúce sa krásy zmenili môj pohľad na novoročné ciele

Toto sú predsavzatia, ktorých sa nebudete báť.

„So this is Christmas and what have you done, another year over, a new one just begun.“ (Tak sú tu Vianoce a čo ste urobili, ďalší rok je preč a nový práve začal).

Neviem ako vy, ale ja sa každý rok ocitnem v existenčnej kríze kvôli textu piesne „Happy Xmas“ od Johna Lennona. „Čo som stihla urobiť?“, pýtam sa a nechápem ako mohlo tých dvanásť mesiacov tak rýchlo zbehnúť. Vstup do nového roka je ako prebudenie sa z intergalaktickej hibernácie. Je rok 2018, ale ja sa stále cítim ako moje minuloročné ja (alebo v tomto prípade ja z roku 2014).

A aj napriek novoročným predsavzatiam z roku 2017, ktoré ma mali úplne zmeniť, musím ešte hľadať tehličky na bruchu, vlasy ako má Gisele Bundchen alebo moje vysnívané šaty v skrini môjho vysnívaného bytu. Uvedomujem si, že aj ja si (tak ako ostatní) spájam slovo „zmena“ s fyzickou zmenou. Novoročné predsavzatia majú tendenciu oživiť v nás nádej, že v priebehu nasledujúcich dvanástich mesiacov dosiahneme falošnú predstavu dokonalosti. Samozrejme, že tieto požiadavky je takmer nemožné splniť, a to v nás vyvoláva pocit beznádeje.

Je to bludný cyklus, ktorý sa začína pocitom nádeje na začiatku nového roka a končí pocitom beznádeje.

Takže tento rok, namiesto vytvorenia zoznamu fyzických zmien, ktoré by som chcela spraviť, som sa rozhodla zamerať na rozvoj vnútornej krásy (aj keď to znie gýčovo). Cieľom je urobiť zmysluplné zmeny, na ktoré sa môžem pozrieť späť bez toho, aby som začala panikáriť, keď budem budúci rok znova počuť pieseň Johna Lennona. Možno sa budú páčiť aj vám!

01. Nemusíte vždy vyzerať dokonale

Či už na Instagrame, pri čítaní magazínu alebo pozeraní filmu je nám neustále podsúvaná myšlienka, že by sme mali vyzerať ako ženy, ktoré buď vyhrali svoje gény v lotérii, podstúpili plastickú operáciu alebo boli upravené vo Photoshope. Je ľahké začať si nahovárať tieto myšlienky a v konečnom dôsledku uveriť, že nie sme dosť dobré, ak takto nevyzeráme aj my. Ale proti týmto myšlienkam môžeme bojovať tak, že si nahlas povieme: „Je to v poriadku, ak nevyzerám dokonale.“ Vlastne, viac než v poriadku.

Minulý rok som sa prihlásila do posilňovne a do júla som cvičila 4-5 krát týždenne. Napriek nekonečným hodinám, ktoré som strávila cvičením, necítila som sa o nič sebavedomejšie alebo bližšie k ideálu „dokonalosti“. Musela som si položiť otázku: „Pre koho to robím?“ A tak som prestala toľko cvičiť. Rozhodla som sa udeliť si povolenie nebyť dokonalou a odvtedy sa cítim vo svojom tele istejšie. Bola som schopná uvedomiť si a prijať, že mám hodnotu bez ohľadu na to, ako vyzerám. Je oslobodzujúce konečne prísť na to, že naša hodnota nemá nič spoločné
s našim vzhľadom. Nakoniec sme schopní vidieť samých seba v pravom svetle.

02. Prestaňte sa naháňať za tým, čo je v móde; noste to, čo máte radi

Tento rok som sa zamilovala do nohavíc, v ktorých moje boky vyzerajú širšie. Jednoducho povedané, nelichotia veľmi môjmu typu tela (tvar hrušky). Ale keď som tieto nohavice nosila, cítila som sa viac sama sebou, než kedykoľvek predtým. Prečo? Pretože som nosila niečo kvôli tomu, že sa mi to páči a nie preto, ako v tom vyzerám. Uvedomila som si, že som sa nechala chytiť do pasce, keď som si začala slovo „lichotivé“ spájať so štíhlosťou. V dôsledku toho som stratila radosť z obliekania. Tým, že som si vybrala nohavice aké som chcela, prestala som sa obávať toho, ako moje telo vyzerá a to bolo oslobodzujúce.

Nechápte ma zle, je v poriadku nosiť to, čo lichotí vášmu telu. Je to skvelý spôsob ako vyzdvihnúť váš krásny tvar tela, ale musíme si uvedomiť, že neexistuje iba jeden ideálny typ. Niekedy je dobré neznepokojovať sa tým, ako naše telo vidia iní ľudia a nosiť len to, čo nás robí šťastnými. Posolstvo, ktoré vysielam prostredníctvom toho, čo nosíme, je oveľa dôležitejšie ako to, či má naše telo tie správne proporcie.

03. Nebojte sa urobiť módne chyby

V posledných mesiacoch som si všimla, že sa mení môj štýl. Menej som sa inšpirovala ultra-ženskými štýlmi päťdesiatych rokov, ktoré dominovali v mojom šatníku minulý rok. Teraz sa sústreďujem viac na látky a textúry a experimentujem so štruktúrovanými siluetami. Vývoj štýlu je prirodzený, ale musím povedať, že výsledkom tohto procesu boli niektoré veľmi zvláštne outfity.

Ale uvedomila som si, že perfektný outfit je mýtus a pri experimentovaní s novými štýlmi sa nesmieme báť zlyhania. Nemôžeme sa brať tak vážne, že nikdy nevyskúšame niečo nové. Je lepšie zasmiať sa na svojich chybách, než sa cítiť veľmi trápne. Tým, že sme otvorení módnym prešľapom, umožňuje nám to učiť sa a rásť, takže môžeme objaviť ten pravý štýl pre nás.

04. Vezmite si deň voľna (alebo sedem)

Cítili ste sa niekedy vyčerpaní už len pri myšlienke na vstávanie a pripravovanie sa na ďalší deň? Sprchovanie, holenie, sušenie vlasov, styling, mejkap – bežné chystanie sa je plné krokov, ktoré môžu byť vyčerpávajúce. Musím sa priznať, že nie vždy chodím do práce s mejkapom a krásnym účesom. V skutočnosti je viac dní, kedy nie som nalíčená, než tie, kedy som. Možno vyzerám vyblednuto a unavene, ale dať si od líčenia prestávku stojí za to.

OK, áno, čiastočne je to lenivosť (čo je tiež úplne v poriadku), ale je to aj záväzok pravidelne si pripomínať, že je úplne v poriadku nenosiť mejkap, ak sa tak rozhodnem. Mám takú istú hodnotu s mejkapom, ako mám aj bez neho. Keď som prestala používať tekutú očnú linku, riasenku a červený rúž, prinútilo ma to zastaviť sa a uvedomiť si, že som rovnako pekná aj s úplne „nahou“ tvárou. Raz som stretla ženu, ktorá ma nespoznala, pretože na mojej fotografii na stránke verilymag.com mám červený rúž, mejkap a žiadne okuliare. Potom zvolala: „Vyzeráš úplne inak!“, na čo som s úsmevom odpovedala: „Nie, stále som to ja.“

Ktoré vyskúšate ako prvé?

Preložené z anglického originálu: “Forget the Gym, These Beauty Resolutions Changed My Perspective on New Year’s Goals,” od autor LILLIAN FALLON od Verily preložil s povolením od Denisa Sonntagová.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

2 komentárov na “Zabudnite na posilňovňu, tieto predsavzatia týkajúce sa krásy zmenili môj pohľad na novoročné ciele

  1. Zuzana Nováková

    Pre mňa veľmi oslobodzujúce čítanie:-D Ďakujem.

  2. Eva Bechná

    Presne tak!!!

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *