Najkrajší darček

pexels.com

Sú to už roky. Možno ich prešlo aj tridsať od tej chvíle, ktorá sa mi tak jasne vryla do pamäti a zanechala tam nezabudnuteľnú stopu.

Bola som dieťa a otec ma naučil v lete bicyklovať. Na starom bratovom bicykli, ktorý bol pánsky a pre mňa aj dosť vysoký. Ale išlo to. Bicyklovanie ma chytilo za srdce a doteraz si jazdu dokážem poriadne užiť. Pozorujem pri tom prírodu, som na čerstvom vzduchu a hlavne – veziem sa.

Prišli Vianoce. U nás to bolo tak, že sme so starším bratom darčeky vždy „vysnorili“ alebo nám mama v slabej chvíli prezradila, čo dostaneme. Otec bol iný. Starostlivo sa pripravoval a hlavné bolo, aby to bolo prekvapenie.

unsplash.com

Naplno sme sa venovali vianočným prípravám s mamou a starou mamou, a tak sme si ani neuvedomili, že otec je dlhšie preč. Keď nastala tá slávnostná chvíľa – spoločná večera, rozbaľovanie darčekov, bola som taká očarená štedrovečernou atmosférou, že by som si ani nepomyslela, že môže ešte niečo krajšie prísť.

Otec mi povedal, že v chodbe ma ešte niečo čaká. Nechápala som. Pred chvíľou som tadiaľ prechádzala z kuchyne, a nič som si nevšimla. Neviem, ako to zariadil, ale na chodbe stál krásny bicykel. Červený dámsky Pionier 22. Bola som dojatá. Ešte aj teraz, keď píšem, slzy mi padajú na klávesnicu. A to už mám 38 rokov.

S bicyklom som si užila veľa dobrodružstiev a zábavy. A nielen to. Neskôr ho „zdedila“ aj moja dcéra.

A prečo mi vyhŕknu slzy, keď spomínam na „môj prvý bicykel“? Po rokoch, keď som sa s ocom rozprávala o tom, aké to bolo pre mňa prekvapenie, prezradil mi viac zo „zákulisia“. Boli to roky, keď sa veci nedali kúpiť tak, ako dnes. Otec musel na bicykel vystáť veľmi dlhý rad a iste to bolo aj niekoľko hodín. Bicykel dostal v demonte, vo voľnom čase ho skladal, aby to do Vianoc stihol. Nebolo to len tak – kúpiť a hotovo. Tento darček je aj dnes z môjho dospelého pohľadu – absolútne dokonalý. Spĺňa všetky atribúty – bol vyberaný s láskou, presne trafil, ba i prevýšil očakávania, otec do kúpy vložil nielen peniaze, ale aj svoj drahocenný čas a námahu. Darček, do ktorého bola vložená láska a obetavosť.

Nie som materiálne založená. Odvtedy prešlo veľa rokov a ja som podostávala veľa krásnych darčekov, ktoré si vážim. Ale tento jeden ostane navždy pre mňa ten NAJ. Navždy sa mi bude spájať s láskou a obetavosťou môjho dobrotivého oca, ktorý si vždy dal záležať, aby nás prekvapil.

Ktorý z darčekov, ktoré si doposiaľ v živote dostala ti priniesol najviac radosti?
Zdieľať
Katka Cisariková

O autorovi Katka Cisariková

Je učiteľkou slovenského a anglického jazyka na základnej škole. Svoj čas najradšej venuje svojej rodine a priateľom. Taktiež rada cestuje, spoznáva nové miesta, číta, a pozrie si dobrý film. Je romantička a má rada kvety a stromy. Voľný čas rada trávi v prírode alebo niečo kreatívne vyrába.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Jeden komentár

  1. Eva Bechná

    Krásne, Katka, až mi idú zimomravky po chrbte!

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *