Bez tohto nikdy neodíďte z domu

S množstvom stretnutí a nikdy nekončiacim šialenstvom sociálnych médií sa niekedy môže veľmi ľahko stať, že arogancia prenikne do nášho života bez akéhokoľvek varovania.

Je dôležité, aby sme ako ženy pripravené dobyť svet, udržali krok s našimi cieľmi a zoznamami úloh. Ale keď tie isté ciele spôsobia, že sa príliš sústreďujeme na samých seba, môžeme premrhať príležitosť na úprimné stretnutie s ľuďmi okolo nás.

Pokora robí naše srdce úprimným a pomáha nám vcítiť sa do druhých. Keď sa ráno zobudíme, to, aký postoj sa rozhodneme zaujať, môže mať väčší vplyv na úspech nášho dňa, ako náš vonkajší vzhľad. Pri rannom zhone často pobehujeme po dome a na poslednú chvíľu hľadáme kabelku či kľúče od auta, a tak veľmi ľahko zabudneme skontrolovať svoj postoj.

A keď už máme všetky potrebné veci, tu je pár dôvodov, prečo by sme nikdy nemali odísť z domu ani bez štipky pokory:

Pokora nám pripomína, odkiaľ sme prišli.

Neboli by sme dnes tam, kde sme, ak by po našom boku nestál niekto druhý — či už sú to naše matky, naši otcovia, učitelia alebo najlepší priatelia. Každý umelec, tvorca a profesionál musel zaplatiť nejakú cenu za to, že je dnes tam, kde je.

Keď sedím vo svojom pohodlnom kresle v mojej kancelárii, spomínam si na dni, keď som čistila toalety a po nociach pracovala ako čašníčka, aby som mala aspoň nejaký príjem. V istom momente nášho života sme mohli zaznamenať náš malý začiatok — niekoho to stálo viac úsilia, potu a sĺz, než iných. A vďaka tomu sme takí, akí sme . Vďaka našim skúsenostiam nám pokora dáva priestor na prejavenie súcitu a empatie voči druhým. Empatia presahuje profesionálne tituly a vytvára spojenie aj medzi neznámymi ľuďmi.

V istom momente nášho života sme mohli zaznamenať náš malý začiatok — niekoho to stálo viac úsilia, potu a sĺz, než iných. A vďaka tomu sme takí, akí sme.

Pokora obracia našu pozornosť na druhých.

Život nie je len o nás, ide v ňom o oveľa viac. Každý okolo nás má niečo, čo môže ponúknuť, ale táto skutočnosť by nás nemala odstrašiť od prežívania spoločenstva v plnosti. Naša rozdielnosť, či už ide o postavu, veľkosť alebo farbu pleti, vyčaruje dych berúce spoločné úsilie, ktoré náš svet zúfalo potrebuje.

V knihe „Steal Like an Artist” (Kradni ako umelec) Austin Kleon píše: „Ak niekedy zistíte, že ste najtalentovanejšou osobou v miestnosti, potrebujete nájsť ďalšiu miestnosť.” Čo by sa stalo vo svete, ak by sme sa rozhodli navzájom inšpirovať namiesto toho, aby sme si závideli? Úspechy a schopnosti druhých z nás nerobia menejcenných. Ak túžime mať schopnosti, ktoré sme si všimli u druhých, mali by sme sa jednoducho usilovať učiť sa spolu s nimi.

Pokora víťazí nad našimi neistotami.

Keď premýšľame o našej hrdosti, mnohokrát je zakorenená v celkovej neistote. V istom momente nášho života sa niekto o nás vyjadril, že nie sme dosť atraktívni, dostatočne schopní alebo šikovní, aby sme sa mohli pohnúť v živote ďalej. Tieto obavy potom kazia naše vzťahy s ľuďmi, pretože sa cítime nedostatoční, neschopní a nevhodní.

Porovnávanie núti našu myseľ pozerať sa na úspechy nášho suseda. Ale ak sa rozhodneme byť pokorní, vymeníme naše skľučujúce neistoty za niečo lepšie — niečo, čo hodnotí ľudí ako aktíva a nie ako komodity. Pokora nám pomáha nepozerať sa na náš nedostatok, ale pozitívne vnímať dobro iných ľudí. Ak si vážime druhých ľudí, zvyšuje to našu kvalitu života a obmedzuje myšlienky o menejcennosti.

Napriek tomu, že na ceste z domu sa snažia našu pozornosť upútať mobily a rúže, uistime sa, že budeme dobrosrdeční a že sa vždy budeme snažiť pomáhať druhým.

Súhlasíte? Bez čoho určite nikdy neodchádzate z domu?

Preložené z anglického originálu: „The One Thing You Shouldn’t Leave the House Without,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Fotografie od Emily Bezinger

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *