Ako na Nový rok…

Aký ste mali prvý deň nového roku 2018? Verím, že ten najpohodovejší, lebo ako sa vraví “ako na Nový rok, tak po celý rok“. Netuším, či to tak platí, popravde si už v polovici januára nepamätám, ako vyzeral náš Nový rok, takže to ani neviem overiť, ale je fakt, že sa akosi v tento deň viac snažím o to, aby bola doma pohoda.

Pred Silvestrom to u nás vyzeralo nádherne. Sneh schoval to nepekné a pridal aj čosi navyše. Dievčatá sa vybláznili vonku na dvore a keďže nebola ani úplná zima, veľmi si to užili. To sú také tie chvíle, keď si s tatinkom hovoríme, že žiť v priestore, ktorý sme si vybrali nie je ľahké, ale keď majú decká možnosť urobiť si zjazdovku priamo na dvore, stojí to za to.

A potom to prišlo, odmäk a hmla. Ako som tak sledovala a počúvala, bol to jav na Slovensku taký všeobecný, ale u nás bola taká hmla, že sme ledva videli k susedovi, nieto ešte na zvyšok dediny, čo každý rok využívame a užívame si z balkóna jednotlivé ohňostroje. Tento rok, tak ako aj ten minulý, s nami dievčatá vydržali do polnoci. Sklamanie bolo preveľké, keď nevideli žiadnu parádu na oblohe. Tak sme si zapálili aspoň prskavky.

Dievčatá si doma s pomocou tatinka vyrobili vlastný ohňostroj, z plastovej rolky a balóna, natrhali papieriky ako konfety a zábava bola na svete.  K tomu kváskové štangle…

Na Nový rok robievam šošovicovú polievku, aby sme mali toľko peňazí, koľko potrebujeme. Či to funguje, potvrdené nemám, ale riskovať to nebudem. Okrem toho je šošovica zdravá a doma nám chutí.

Žiadna hydina ani králik, aby šťastie ani neuletelo, ani neodskočilo. Recept na omáčku k bravčovej panenke nájdete na konci článku.

Tieto dva dni prelomových rokov, teda na Silvestra a na ten Nový rok som aj trošku šila. Po dlhšom čase som sa dostala aj k tomu a musím priznať, že mi to už aj chýbalo. Aby sme mali čím vyzdobiť domček, keď u nás skončí vianočné obdobie (čo je až po Troch kráľoch), ušila som anjelských snehuliakov na paličke.

Tak sa vlastne aj veľmi teším, že sme krásne uvítali rok 2018. Neviem, aký bude, ani to vedieť nechcem, ukrojíme si z neho postupne. Asi si len v duchu prajem, aby naozaj platilo „ako na Nový rok, tak po celý rok“.

Vám želám, aby ste mali taký rok, aký chcete, aby ste svoje očakávania prekročili, plnili si sny, naťahovali sa za tým zdanlivo nedosiahnuteľným, aby ste prekonávali sami seba i očakávania ostatných, aby ste boli šťastní sami v sebe a rozdávali dobro okolo seba.

Sľúbená omáčka: Omáčka z čiernych ríbezlí

Potrebujete menšiu cibuľu, maslo, víno z čiernych ríbezlí z plnou chuťou, čierne ríbezle, javorový sirup (alebo hnedý cukor), vývar, soľ, korenie.

Do rajničky dáme maslo, pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, opečieme do zlatista, pridáme javorový sirup alebo cukor. Ak pridávate cukor, nechajte jemne skaramelizovať, sirup stačí len premiešať s cibuľkou. Zalejeme vínom podľa toho, koľko omáčky potrebujete. Ja som dala asi 150 ml na dve porcie. Necháme prejsť varom, pridáme asi 50 ml vývaru, osolíme, okoreníme, pridáme pár bobuliek čiernych ríbezlí (ja som mala odložené v mrazničke) a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme redukovať. Ochutnáme, ak treba pridáme javorový sirup, soľ, poprípade aj víno. Nakoniec pridáme kúsok masla, aby omáčka zhustla. Na záver ešte vhodím pár bobuliek čiernych ríbezlí už do hotovej omáčky, aby to malo šmrnc a štruktúru. Omáčka sa hodí aj ku hydine, vynikajúca je s kačkou.

Ako vyzeral tvoj prvý deň v roku 2018? Čo si myslíš o tvrdení: „ako na Nový rok, tak po celý rok?“ Chceš, aby to platilo aj v tvojom živote?

 


Som v prvom rade mama a som na to hrdá. Keď som na svojich dvoch dievčatách videla, ako rýchlo plynie čas a ako rýchlo ony rastú, držala som foťák v rukách neustále, aby som zachytila každú maličkosť ich detstva. Vďaka tomu som sa zlepšovala a zlepšovala a dnes je fotenie detí, ich rodičov a budúcich rodičov tým, čo ma baví. mummadehomeschool.blogspot.com

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

2 komentárov na “Ako na Nový rok…

  1. Andrea Mikletičová

    Na nový rok si často urobíme Lazy day – lenivý deň. Začalo to pred 8 rokmi, keď sme dostavali náš dom a nasťahovali sme sa tam tesne pred Vianocami, následovali náročné sviatky a na nový rok sme doslova odpadli. Zostali sme v posteli a leňošili celý deň. A tak sa to nejak zaužívalo. Takže 1. Január je po aktívnych sviatkoch a búrlivých oslavách nového roku náš oficiálny Lenivý deň. Tento rok som tiež zostala celý deň v posteli, ale tentokrát s teplotou.

  2. Avatar

    aj v Amerike máme tradíciu jesť špeciálny hrášok na Nový rok (black-eyed peas), aby sme sľubovali šťastie a peniaze na nový rok. Zatiaľ čo neverím v „šťastie“ (ale skôr v Bohu, ktorý organizuje všetky veci), stále som varenie hrachu každý nový rok (dokonca ich dovážam z USA) je to tradícia.

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *