Prečo potrebujeme krásu v ťažkých časoch

Útoky doma a na celom svete pokračujú; je to ťažký rok. Niektorí možno tvrdia, že najmä z pohľadu utečencov je to už pol dekády hrôzy. Keďže pracujem v oblasti komunikácie, nemôžem sa vyhnúť konverzácii. V skutočnosti som jej súčasťou. Ale po ôsmich hodinách strávených vo víre sociálnych médií a správ, si potrebujem dať prestávku.

Potrebujem niečo krásne.

Minulosť vie o čom hovorím. Počas 2. svetovej vojny v Británii, považoval Winston Churchill červený rúž za „posilňovača morálky”. Na druhej strane Atlantického oceánu vytvorila Elizabeth Arden rúž „Montezuma Red” ako súčasť ženských uniforiem Námornej pechoty Spojených štátov.

O niekoľko desaťročí neskôr, počas recesie v roku 2000, kozmetické spoločnosti uviedli, že spotrebitelia v skutočnosti kupovali viac výrobkov, nie menej. Tento jav je známy ako „lipstick effect” (efekt ženského rúžu), trend objavený prvý krát počas Veľkej hospodárskej krízy. V čase hospodárskeho poklesu alebo neistoty, keď klesá predaj väčších predmetov ako sú autá a domy, nákup menších luxusných predmetov ako rúže a sviečky sa zvyšuje.

Pred tým, než označíte spotrebiteľov za povrchných, pozrite sa, čo si o tom myslí najpredávanejšia autorka Chimamanda Ngozi Adichie. Otvorená feministka (a jedna z najmúdrejších žien, aké poznám) sa nedávno stala hovorkyňou pre kozmetickú spoločnosť No. 7.

Autorka Elizabeth Gilbert rozpráva príbeh ženy, s ktorou sa stretla na Bali, a ktorá pracovala pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Dokonca aj vo „vojenských zónach a utečeneckých táboroch Strednej Ameriky” mala na perách rúž, zopár šperkov a parfém. „A to preto, aby som ukázala, že si stále vážim samú seba,” povedala Gilbertovej.

A presne pre to isté napomenul Nick Callahan (Clive Owen) postavu Angeliny Jolie vo filme „Beyond Borders” (Hranice zlomu). „Ty máš na sebe parfém?!” Vyhlásil s odporom. To, ako sa vysmial jej ženskosti a láske ku kráse ju uistilo, že už túto „chybu“ nikdy viac neurobila.

Na jeho reakciu som nemohla zabudnúť, pretože v tom čase som bola študentkou sociálneho práva. Ten film som videla a snívala som o tom, že raz budem pracovať v utečeneckom tábore. A v mojich snoch som vždy mala na sebe parfém. Nebola by som to ja, ak by som ho nemala.

Keď prežívame ťažké chvíle, potrebujeme mať okolo seba to, čo nás robí šťastnými. Pomáha nám to cítiť sa ľudskejšími, keď všade naokolo vládne chaos. Pripomína nám to, že dokonca aj uprostred bolesti môžeme zažiť chvíle krásy a ľudskosti.

Nikdy som nepracovala v utečeneckom tábore, ale stala som sa novinárkou v severnej Afrike počas tých búrlivých rokov po Arabskej jari. A aj keď som nemala veľa peňazí, vždy som si odložila toľko, aby som si mohla kúpiť zopár krásnych vecí. Dva kufre, ktoré som si niesla z Kanady obsahovali vonné sviečky, knihy, môj obľúbený rúž a parfém. A to prinieslo do môjho života pocit normálnosti, dokonca aj v také dni, keď mi cez okno vnikal dovnútra slzný plyn, pretože na ulici sa odohrávali protesty.

Keď prežívame ťažké chvíle, potrebujeme mať okolo seba to, čo nás robí šťastnými.

Ženy, s ktorými som v tom čase pracovala, sa stali mojimi veľmi dobrými priateľkami. Boli sme aktivistkami, politickými asistentkami a novinárkami a mali sme spoločné dve veci: pracovali sme s vášňou a vedeli sme oceniť krásu. Nech sme sa stretli kdekoľvek – v kaviarni, na koncertoch, v galériách – vždy som sa cítila ako doma.

Teraz pracujem v oblasti komunikácie pre súkromnú humanitárnu a rozvojovú agentúru v Toronte. V jeden pondelok som počula správy o utečencoch, ktorých zadržali na letisku. Potom mi brat poslal správu, že blízko jeho domu v Quebecu napadli mešitu. Veľmi sa ma to dotklo. Na ľudí, ktorí ma v severnej Afrike prijali medzi seba, zaútočili na kontinente, kde je môj domov.

Prechádzanie sa mi v takomto období vždy pomáha vyčistiť si hlavu a uprostred zimy sa môžem v nákupných centrách prechádzať aj niekoľko hodín. Ako som tak prechádzala okolo obchodu s kozmetikou Elizabeth Arden, úžasná dáma Fariba ponúkala masáž rúk. Presne to som vtedy potrebovala.

O dvadsať minút neskôr bolo napätie preč. Svieža vôňa krému, ktorý používala a jej srdečné správanie odohnali všetky moje obavy. Rozprávali sme sa o mojom manželovi, o malom dievčatku, ktoré sponzoruje vďaka mojej organizácii a o našej spoločnej záľube – kozmetike. Cítila som sa tak spokojne, že som zabudla na všetko ostatné.

Ako vraví novinárka Sali Hughes, krása je „potešenie.” Fariba sa to možno nikdy nedozvie, ale takéto potešenie mi darovala práve vtedy, keď som to najviac potrebovala.

Niekoho iného zas môže potešiť návšteva koncertu, pletenie alebo krásny slnečný deň. Ľudia môžu diskriminovať druhých, ale krása nie. Tešiť sa z nej môže hocikto a akýmkoľvek spôsobom. A v ťažkých časoch som za to vďačná.

Ľudia môžu diskriminovať druhých, ale krása nie.

Takže čo pre vás znamená krása? Čo vám vyvoláva na tvári úsmev a spôsobí, že z vás opadne napätie? Život môže byť šialený, ale naučila som sa, že ak vo svojom živote nedám priestor aj niečomu krásnemu, potom môže svet okolo začať vyzerať pochmúrne. A keď cítim ako sa ten tlak začína stupňovať, tak viem, že sa musím zastaviť a zamerať sa na niečo krásne; urobím si rýchle seba hodnotenie, aby som zistila, čo to je.

Tu je pár otázok, ktoré pokladám za užitočné:

– Čo spôsobuje, že sa práve teraz takto cítim?
– Čo potrebuje moju starostlivosť: moje telo, myseľ alebo duša?
– Ktoré oblasti, týkajúce sa krásy sú pre mňa ľahko prístupné? Možností je veľa – galéria, záhrada, živá hudba, kúpeľ alebo si len naniesť červený rúž a vyraziť z domu.

Čokoľvek považujete vo svojom živote za krásne, vážte si to. A ako Fariba, podeľte sa o to s ľuďmi okolo vás. Dnes svet potrebuje vašu krásu oveľa viac, ako kedykoľvek predtým.

Aké formy krásy vás inšpirujú?


Preložené z anglického originálu: „Why We Need Beauty When Times Are Tough,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Fotografie od Beth Cath

 

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *