Od dobrého k lepšiemu

Rozprávala som na chodbe so známou, ktorá pracuje v psychologickej poradni.

„Počet rozvodov počas prvých piatich rokov manželstva neskutočne narastá“.

„Prosííím???“, pýtam sa, „prečo to manželia vzdávajú tak skoro? Čo sa deje?“

„Častokrát dochádza k zlomu príchodom prvého dieťaťa. Manželka sústredí všetku pozornosť na dieťa, manželia prestanú mať čas na seba, do krízy sa dostáva intímny život a vzťah je v háji“.

„Šťastné to páry, ktoré si dali to úsilie vyhľadať tvoje služby a pokúsiť sa o reštart. Verím, že sú na dobrej ceste. Úprimne im držím palce! “, ukončím krátky rozhovor, no v mysli mi ostane vŕtať téma manželská…

Z vlastnej skúsenosti viem, že dobré manželstvo sa neudeje len tak náhodou. Vyžaduje pravidelnú starostlivosť a „údržbu“. Pre chlapov je snáď vhodným príkladom starostlivosť o auto – zabezpečuješ pravidelné servisné prehliadky, dva x ročne vymeníš pneumatiky, meníš olej a sleduješ kontrolky, ktoré ťa upozorňujú na vážnejšie chyby. A pre nás ženy je to ako so starostlivosťou o bytovú, či záhradnú rastlinu – nemôžeš čakať, že bude kvitnúť, ak jej nevytvoríš správne podmienky – nedodáš vlahu, zem a svetlo. Tá rastlinka to proste nedá. Čo ti však zaručujem, že bude rásť aj bez tvojho úsilia, je burina okolo. Tejto to proste ide ľahko. A že sa auto bude opotrebovávaním prirodzene kaziť, to je nám tiež jasné. Tak prečo sme niekedy takí naivní a myslíme si, že v tom našom partnerskom vzťahu bude všetko stále krásne, romantické a uspokojujúce aj bez zámernej snahy?

Udržiavať svoj partnerský vzťah šťavnatý môžeš v ktoromkoľvek období – či je to bez detí, či je to s jedným, dvomi či tromi malými deťmi, či je to obdobie s tínedžermi alebo „prázdne hniezdo“ po odchode vaši detí z domova. V rôznych obdobiach bude vyžadovať tvoj vzťah rôzny prístup a iné typy investícií. Považuj to za niečo krásne, čo prináša moment objavovania a dobrodružstva.

Som vďačná, že mám okolo seba kamarátov, ktorí zámerne investujú do svojho partnerského vzťahu a skvelé manželstvo nenechávajú len na náhodu – jedni z nich, ktorí sú spolu 25 rokov, začali chodiť na hodiny tanca a týmto novým spoločným zážitkom nabúravajú predpovedateľnosť vo svojom vzťahu a spoločnou záľubou budujú svoje priateľstvo. Iný pár, napriek tomu, že nemá „vážnu manželskú krízu“ chodí do poradenstva, aby ich manželstvo mohlo byť ešte lepšie. Ďalší pár necháva doma svoje tri deti a raz za rok vycestuje na exotickú a vzrušujúcu dovolenku. Iný pár, chodí spolu pravidelne každý týždeň na rande do svojej obľúbenej reštaurácie, kde si dajú pizza štangle, malé pivo a vychutnajú si nerušený rozhovor. Ďalší pár si vybral cestu spoločnej dobrovoľníckej činnosti a vedú mládežnícky spevácky zbor. Nás spolu teší v lete bicyklovať a v zime napr. chodiť hrávať bedminton. Často spolu počúvame rovnaké podcasty a zdieľame sa o tom, čím nás zaujali. Naši dospievajúci synovia už dokážu dešifrovať, čo sa skrýva za tým, keď povieme, že ideme na chvíľu oddychovať a zamkneme spálňové dvere. A tak si hľadáme nové miesta a časy, kedy byť intímne spolu. Niekedy je to celkom vzrušujúce …a to aj po 20 rokoch manželstva. A každý druhý týždeň sa spolu s ďalšími tromi pármi v nedeľu večer stretneme a úprimne sa zdieľame o tom ako sa v našich manželstvách máme a vedieme diskusie o tom, čo môžeme vo svojich manželstvách urobiť preto, aby sme prehĺbili vzájomnú blízkosť. Chce to odvahu a pokoru zároveň, byť zraniteľní a autentickí, ale poviem vám, že minulý rok nás to udržalo nad vodou.

Nepodceňuj svoj manželský vzťah. V prvom rade si manželka, až potom matka. Niekedy netreba veľa. Fakt. Začni drobnými pravidelnými investíciami a uvidíš, že zmena príde.

Skús dnes porozmýšľať nad tým, ako môžeš ty prispieť k tomu, aby vaša manželská záhrada prekvitala

Je nejaká burina, ktorú treba vytrhať? Potrebuje vaše manželstvo pridať niektorú zo základných živín – čas, pozornosť, spoločnú aktivitu, sex, rozhovor?

 

Zdieľať
Janine Lachová

O autorovi Janine Lachová

KJej životný príbeh je spojený s dvomi štátmi a šiestimi rôznymi mestami. So svojím manželom a tromi synmi žijú v Bratislave. Janine relaxuje pri čítaní, nikdy neodmietne šálku dobrej kávy, úprimný rozhovor a výlet do prírody. Blog napokonkrasne.sk považuje za naplnenie jedného z jej snov.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *