Čo znamená nájsť silu v slabosti

V

šetci chceme veriť, že sme silní. Chceme veriť, že sme schopní zniesť čokoľvek na nás život hodí, akékoľvek ťažké by to bolo. Chceme veriť, že sa nejako povznášame nad životnými údoliami. Niekedy sa zdá, akoby nám niečo vnútri hovorilo, že sa máme nad to všetko povzniesť.

Nie je to časťou našej prirodzenosti, myslieť si, že všetko iné než sila je slabosťou?

Pravdou je, že niekedy sila nevyzerá tak, ako si to my predstavujeme. Sila je často vyobrazená ako trvalá. Tichá. Neovplyvnená. Sila, ako nám je často hovorené, znamená nenechať iných vidieť tvoju bolesť.

Ale sila môže znamenať aj slzy. Môže sa ukázať v tom, keď bežíš za svojimi priateľmi, rodinou, cirkvou. Sila môže byť tichá, nie pretože si ty stoická, ale pretože premýšľaš, empatizuješ a snažíš sa napraviť ťažkú situáciu, nie iba ju vydržať.


Tu je niekoľko spôsobov, ktoré by ti mohli pomôcť preniknúť do takejto sily, keď sa cítiš krehká:

Odolaj nutkaniu zamiesť svoje emócie pod koberec.

Na krátku dobu sa to môže zdať ako najlepšie riešenie, ale dlhodobo sú tieto emócie nútené hromadiť sa až do bodu, kedy sú na pokraji výbuchu. Namiesto toho sa prepracuj cez svoje pocity, počas toho ako sa vynárajú.

Možno v minulosti, keď si prechádzala ťažkým rozchodom, si si myslela, že najlepšia cesta ako sa s tým vysporiadať, je „pohnúť sa ďalej,“ potlačiť svoje zlomené srdce a tváriť sa, akoby ťa ten vzťah a jeho koniec vôbec neovplyvnili.

Môže byť veľkým pokušením to urobiť. Často je nám hovorené, že toto je najlepšia cesta ako sa vyrovnávať s vecami: okamžite sa cez to preniesť. Ale ak premeškáš príležitosť uvedomiť si svoju vlastnú krehkosť a bolesť, môžeš premeškať príležitosť uzdraviť sa a rásť v niekoho, kto je viac emocionálne vyspelý. Byť schopná rozumieť svojim emóciám a spracovať ich, je neuveriteľnou kvalitou. Dôvod prečo ľudia často zápasia s touto schopnosťou je, že vnímajú prežívanie emócii ako slabosť. Môžeme si uvedomiť kde sú naše emócie a prepracovať sa cez ne bez toho, aby sme v procese stratili nejakú časť našej sily.

… ak premeškáš príležitosť uvedomiť si svoju vlastnú krehkosť a bolesť, môžeš premeškať príležitosť uzdraviť sa a rásť v niekoho, kto je viac emocionálne vyspelý.

 

Niekedy určité udalosti môžu spôsobiť, že sa cítiš krehká, ale v iných prípadoch, je to len situácia života, v ktorej sa ocitneš. Nie každé štádium bude pohodlné a nemusíš sa kryť, aby si sa cez to dostala. Keď to urobíš, premeškáš príležitosť na rozvoj.

Pripomeň si, že je v poriadku byť krehká.

Je jednoduché byť svojim najhorším kritikom a viniť sa za veci, ktoré sú proste ľudské. Je nemožné ísť životom, bez toho, aby sme sa v nejakom bode necítili krehké, či už kvôli strate, boľavému srdcu alebo životu ako takému. Udeľ si milosť v takýchto časoch a vedz, že cítiť sa krehkou neznamená, že nie si silná.

Možno si stratila niekoho milovaného a cítiš potrebu byť silná počas tejto straty, takže si hovoríš, že musíš iba ísť ďalej cez tú bolesť. Ale nakoniec ťa tvoje krehké srdce prinúti to cítiť. Nechaj samu seba cítiť aká si krehká a nechaj si priestor na uzdravenie a zotavenie. Nie je na tom nič slabé; zotavenie vyžaduje veľké množstvo sily.

Hľadaj zdroj svojich pocitov.

Často je pre nás ťažké pomenovať to, čo nám ubližuje. Je to niečo, čo sa stalo alebo čo niekto povedal? Pozri sa dozadu na to, čo by mohlo vyvolať tento pocit krehkosti. Možno sa ti podarí určiť ten moment a začať na tom pracovať. Alebo možno nie je žiadny konkrétny moment a potrebuješ si iba priorizovať starostlivosť o seba samu a nechať si čas na uzdravenie.
Sú časy v tvojom živote, kedy krehkosť tvojho srdca vyžaduje pozornosť. Sú dni a obdobia, kedy sa musíš o seba starať viac, ale tieto dni nemusia zmenšiť silu v tebe.

Pretláčať sa cez svoje pocity ti nedovolí posunúť sa ďalej, bude ich to len hromadiť, aby sa objavili neskôr. Namiesto toho, rozpoznať to, čo potrebuješ a nechať svojmu srdcu čas na úľavu je forma sily. Je to schopnosť cítiť, čo potrebuješ v danom momente. A často vyjdeš z časov krehkosti silnejšia než predtým.

Odkiaľ čerpáš svoju silu ty?


Preložené z anglického originálu: „What it means to find strength in weakness,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Darina árendášová.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *