Čo je potrebné zvážiť predtým, než pustíte svoje deti na internet

Keď po prvýkrát privediete domov vášho partnera, často sa medzi ostatnými spomienkami na detstvo zrazu ocitne fotoalbum. A vy už s istotou viete, že ho vaša rodina opráši. Sedíte na gauči a tvár si schovávate do dlaní, keď tak pri listovaní v albume natrafíte na fotku, kde ste urobili niečo smiešne vo vani, keď ste mali dva.

Pomysleli ste si niekedy, aké ste mali šťastie v porovnaní s tým, ako vyrastajú deti dnes?

Aj ten najtajnejší album v dome vašich rodičov sa zdá ako raj v porovnaní s tým, čo mnoho rodičov vytvára pre svoje deti na internete v dnešnej dobe. Podľa štúdie AGV, firmy zaoberajúcej sa bezpečnosťou internetu, viac ako 90 percent amerických detí je prítomných na internete skôr, než majú dva roky — a to je dobrá, a zároveň, aj nie až tak dobrá vec.

Aké úžasné je mať možnosť rozšíriť identitu vášho dieťaťa do online sveta, ktorého sa bude jedného dňa proaktívne zúčastňovať. Zabezpečenie domény alebo používateľského mena vášho dieťaťa – či už vytvoríte dočasnú neaktívnu stránku, na ktorú si ponecháte práva alebo vytvoríte aktívnu stránku s obsahom – môže byť užitočné. Mená pre bábätká, najmä tie populárne, môžu byť obsadené veľmi rýchlo. Keď však budete dostatočne rýchly a obsadíte si ho ako prvý, bude to prospešné pre vás, aj pre vaše bábätko a dá mu to ideálnu stránku, ktorú bude môcť v budúcnosti využívať.

… viac ako 90 percent amerických detí je prítomných na internete skôr, než majú dva roky …

Plus, ako vysvetľuje Webroot, spoločnosť na kyberochranu: „Takto ste zabezpečili digitálny priestor na vytvorenie pozitívneho obsahu, ktorý sa spája s vaším dieťaťom. Ide tu o boj s negatívnou pozornosťou, ktorá je spojená s menom a o predchádzanie škandálu, ktorý môže zvýšiť výskyt vášho dieťaťa vo výsledkoch vyhľadávania.”

Mať špeciálnu stránku s novinkami o tom, ako sa vaše dieťa vyvíja, je tiež dobrým dôvodom na založenie domény alebo účtu na Instagrame, ale tak ako pri všetkých sociálnych médiách — dôležité je dbať na súkromie.


Keď sa rozhodujete vytvoriť pre vaše dieťa digitálny priestor, buďte pre druhých príkladom. Toto majte na pamäti:

Naučte sa ako správne nastaviť vaše súkromie.

Nastavenia súkromia sa stále vyvíjajú. Na Facebooku sa menia každý druhý mesiac a môže to byť zložité, ak ste pár posledných vynechali. Sekcia otázok a odpovedí vám ukáže, čo by ste mali vedieť o nastaveniach súkromia; uprednostnite nastavenie, ktoré určuje kto môže vidieť vaše fotografie/statusy a obmedziť ich zdieľanie.

Zamyslite sa nad tým, čo by ste nechceli, aby o vás druhí zverejňovali.

Keď je vaše dieťa ešte príliš malé, aby vám povedalo svoj názor na to, čo o ňom zverejňujete na internete, zvážte čo by ste chceli a nechceli o sebe zverejňovať vy. Áno, fotografie vašich detí vo vani alebo ako plačú na zadnom sedadle auta môžu byť momentálne roztomilé, ale mohlo by to byť už navždy ponižujúce, akonáhle si to hocikto dokáže „vygoogliť“. Žite podľa toho, čo budete pravdepodobne často a dôrazne opakovať vašim deťom, keď budú tínedžermi – „nezverejňujte na internete niečo, na čo nebudete za pár rokov hrdí.“ Buďte príkladom a nevytvárajte žiadne zbytočné veci, ktoré budú môcť druhí zneužiť proti vášmu dieťaťu, keď bude tínedžerom.

Predtým, ako niečo uverejníte, pomyslite na to, čo najhoršie sa môže stať.

Ak zverejňujete fotografie, vždy je tu riziko, že ich niekto môže ukradnúť alebo použiť bez vášho súhlasu. Keď sa už raz niečo dostane do digitálneho sveta, je veľmi ťažké mať kontrolu nad tým, kto to používa a ako. Napríklad digitálny únos — keď niekto iný uverejňuje fotky vášho dieťaťa, akoby bolo ich — je reálny, tak ako aj zlomyseľné príspevky o vašom bábätku. Matke z Floridy sa raz podarilo odhaliť Facebookovú skupinu, ktorá sa venovala výlučne komentovaniu takých fotiek bábätiek, ktoré členovia skupiny považovali za škaredé.

Neexistuje žiaden dôvod, prečo by ste nemohli zdieľať na Instagrame víkendové radosti vášho malého uzlíka šťastia. Uistite sa však, že ste spravili všetko potrebné, čo sa týka nastavenia súkromia a odpovedzte si na to, či to môže strápniť vaše dieťa v budúcnosti. Po tom, čo ste to zvážili, ste pripravený príspevok uverejniť!

Čo si myslíte o tom, že deti zanechávajú „digitálne stopy?“


Preložené z anglického originálu: „What to Consider Before Putting Your Kids Online,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Fotografia od Maddy Corbin a Tess Comrie.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *