Spomienka z dovolenky

fotografia: picjumbo

Ja som taký zvláštny prípad, rada varím na dovolenke. Lebo mám na to dosť času (teda ak trávime dovolenku niekde pri mori, či aspoň u babky) a nevydržím dlho niekde vylihovať. Tiež preto, lebo s nami zvyčajne trávi čas aj iná rodina a ja sa rada predvádzam a nakoniec aj preto, lebo nemusím. Moja rodina (čo sa jedla týka) je dosť nenáročná a keď na to príde, tak si dá pokojne na obed pár plátkov melóna a na večeru skočíme na pizzu. Takže varenie pri mori je pre mňa relax, výbuch kreativity a čistá vášeň. Milujem, keď v južných letoviskách vybehneme na trhovisko plné krásnej zeleniny a ovocia alebo v hocijakej cudzej krajine v miestnych potravinách skúšame nové neznáme ingrediencie typické práve pre určitý región. Áno, rada sa aj posadím do reštaurácie a nechám sa obslúžiť, ale keď si zjete vlastnoručne vyrobený grécky šalát na „vlastnej“ terase na Kréte ovievaní vetríkmi Stredomoria, je to ako keby ste tam boli doma.

“Rijeka Croatia market” by Jason Rogers is licensed under CC BY 2.0

A presne takto sme nedávno v Chorvátsku vyrábali s druhou gazdinou Dankou zapečenú cuketu. Keďže sme mali v bytíku aj rúru, repertoár našej kreativity nemal konca. Cuketa bola síce zo záhrady zo Slovenska, ale všetko ostatné už len to, čo omišské trhovisko a more priniesli.

Zapečená cuketa s vôňou mora

Ak si takú chcete spraviť, budete potrebovať: (ingrediencie sú iba približné množstvá, lebo toto moje varenie bola čistá improvizácia a už si množstvá presne nepamätám)

1 veľkú cuketu (alebo asi 4 menšie)
cesnak (asi 2 strúčiky)
1 cibuľu
3 – 4 papriky
3 – 4 paradajky (alebo plechovku lúpaných paradajok)
soľ
syr vhodný na strúhanie (cca 250 g)
olivový olej
slaninu (podľa chuti, tak akurát)
1 suchý rožok (alebo za hrsť strúhanky)
koreniny a prísady podľa chuti

Cuketu olúpeme, rozkrojíme na polovičku a vyberieme stredovú dužinu. Semiačka vyhodíme, ale zvyšky dužiny odložíme. U menších mladých cukiet by som šupku nelúpala. Cuketu pokvapkáme olivovým olejom, osolíme zo všetkých strán a dáme na 10 minút zapiecť samotnú neprikrytú na 220o C. Inokedy som to takto nerobila, ale zdá sa mi to oveľa lepšie, zvlášť u veľkej cukety. U menších, mladších, to asi nie je potrebné.

Potom si na panvici či vo väčšom hrnci pripravím plnku. Najskôr si opečiem slaninu (na menšie plátky alebo na kocky). Na nej kocky cibule a drobné plátky cesnaku. Ak nie je slanina dosť mastná, je lepšie pridať olej. V Dalmácii samozrejme olivový, ale vy môžete pridať aj iný. Ďalej pridáme prúžky paprík, nakrájanú dužinu z cukety a neskôr plátky, či kocky paradajok (alebo paradajky z plechovky). Osolíme a okoreníme. Ja som použila morskú soľ, grilovacie korenie a tzv. Dalmatinský záčin, zmes prímorských byliniek. Odporúčam použiť oregano, rozmarín, bazalku alebo čokoľvek, čo máte po ruke alebo čo máte radi. Keďže mi z predchádzajúceho dňa zostali sušené paradajky naložené v oleji, pridala som aj tie spolu s pár kaparami. Všetko poriadne podusíme a keďže mi zelenina pustila veľa chutnej voňavej šťavy, ktorú bolo škoda vyhodiť, zahustila som ju nakrájanými suchými rožkami. Dúfam, že som na nič nezabudla!

Do jamky v cukete som naložila bohato plnku. To, čo sa nezmestilo do cukety, som pridala na pekáč voľne bokom. Na záver som navrch cukiet nasypala strúhaný syr. Celé som to dala ešte na 7 minúť zapiecť na 220 oC až dokedy sa syr neroztopil a nechytil troška hnedý odtieň.

K jedlu sme si spravili ešte opečené zemiaky. Tie sú tiež pomerne jednoduché – zemiaky so šupkou poriadne umyjete a osušíte, nakrájate na osminky a dáte na plech. Osolíte, pokvapkáte olivovým olejom a dáte na 20 min na 220 o C piecť na plechu neprikryté do rúry. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá zložito, nezaberie vám to viac ako 30 minút a je to fakt božské!


Akú miestnu špecialitu máte vyskúšanú vy?

Zdieľať
Eva Bechná

O autorovi Eva Bechná

Eva Bechna pochádza z Čiech, ale už 30 rokov býva v Žiline. Je mamou dvoch dospelých dcér a svokrou úžasného Španiela. Po rokoch intenzívneho materinstva si znova vychutnáva spoločný čas s najlepším priateľom, svojim manželom Ľubom. Rada pracuje s ľuďmi a zvlášť s deťmi v rámci svojho zamestnania pre Cirkev bratskú a OZ Stopy, ale aj mimo neho.

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *