Na čo nezabúdať uprostred rodinného konfliktu

V kultúre, ktorá silno presadzuje spoločenské ideály a identity, môže naša rodina rozhodujúcim spôsobom ovplyvniť vývoj našich snov a hodnôt.

Napriek tomu, pre niekoho rodina predstavuje citlivú tému kvôli znepokojujúcej minulosti. Nezhody nevyhnutne vytvárajú tak krátkodobý ako aj dlhodobý konflikt, keďže v hre je rad osobnostných rozdielov. Rany z nášho detstva ovplyvňujú naše rozhodovanie a aj to, ako vnímame samých seba.

Aj keď je ľahšie zotrvávať v bolesti, na toto musíme pamätať vo chvíľach, keď sa cítime porazení:

Rodinné dysfunkcie by nikdy nemali definovať našu budúcnosť.

Negatívne vlastnosti a nezhody v našej rodine môžu prekaziť naše pokusy byť normálnymi. Udalosti, ktoré museli druhí prežiť, ako napríklad neočakávaná aféra alebo rozvod, zvyknú prinášať strach a pochybnosti do našich vlastných vzťahov.

Môže byť pre nás ťažké niekomu dôverovať a tak postavíme okolo svojho srdca múry, aby sme ho ochránili pred zraneniami. Boli sme však stvorení, aby sme žili v slobode, nie v strachu. Rodinné dysfunkcie sú pre nás bolestivým ponaučením, ale nemali by nás obmedzovať. Od našich priateľstiev až po manželstvo máme možnosť nekráčať po rovnakej ceste. Máme nádej, že naši synovia a naše dcéry budú mať lepší život ako my. Napriek tomu, že nás dysfunkčnosť našej rodiny ovplyvnila, nemôže to mať v našom živote posledné slovo.

Rodinné dysfunkcie sú pre nás bolestivým ponaučením, ale nemali by nás obmedzovať.

Zlomenosť sa nedá vyliečiť cez noc.

Abolicionista a spisovateľ Fredrick Douglass raz povedal: „Ľahšie je vychovať silné deti, ako uzdraviť zlomeného človeka.”

Rodinné konflikty niekedy vznikajú ako dôsledok prechovávania horkosti a zatrpknutosti po mnohé roky. Často túžime po tom, aby sme okamžite prekonali bolesť z ublíženia, ale aj napriek našej snahe všetko napraviť, bolesť si vyžaduje pozornosť. Človek potrebuje čas na spracovanie hlbokých rán v srdci tak, ako si to vyžadujú aj fyzické zranenia. Milujúca a silná komunita, v ktorej sa o tom môžete porozprávať, určite dokáže pomôcť zmierniť napätie. Profesionálne poradenstvo a podporné skupiny môžu tiež ponúknuť zdravé alternatívy pre rodiny, ktoré sa nachádzajú v procese uzdravovania.

Súcitné srdce dláždi cestu k uzdraveniu.

Je ľahšie ostať nahnevaný na našich najbližších najmä vtedy, keď sa zdá, že sa rodinný konflikt opakuje viac krát, než je to nutné.

Vo svojom živote som si musela uvedomiť, že ľudia zvyčajne ubližujú ostatným preto, lebo niekedy predtým ich zranil niekto, komu verili. Keď sa cítime najhoršie, sme určite náchylnejší útočiť na druhých. A presne kvôli tomu sa moja myseľ sústreďuje na milosť.

Počas každého ťažkého obdobia prináša milosť súcit, ktorý nám pomáha nepozerať sa len na našu bolesť. Keď prestaneme označovať niekoho ako „osobu, ktorá nám ublížila” a začneme sa k nej správať ako k ľudskej bytosti, vykročíme tak na cestu zmierenia. Empatia preklenuje priepasť a vytvára spoločenstvo uprostred sklamania.

Možno sa nikdy nedočkáte ospravedlnenia (a je dôležité, aby ste sa s tým zmierili).

Akonáhle sa povznesieme nad konflikt a oddelíme sa od neho, bude nám to jasnejšie a budeme sa na to pozerať z vyššej perspektívy. No výsledok nemusí byť vždy taký, ako očakávame. Je normálne, že naše srdce očakáva ospravedlnenie od tých, ktorí nám ublížili; žiaľ to, že oni sami sú zranení im niekedy môže brániť vidieť bolesť, ktorú spôsobili druhým.

Namiesto čakania na ospravedlnenie, nám súcit môže pomôcť nechať veci tak. Skutočnosť, na ktorú často zabúdame je, že každý má nejaký príbeh — áno, dokonca aj tí, ktorí nás zradili. Byť človekom znamená prechádzať ťažkosťami, ktoré možno nikdy úplne nepochopíme, ale práve tieto ťažkosti sú tým, čo nás spája.

Všetci túžime byť prijatí tak veľmi ako túžime po odpustení. Čím viac sa snažíme o empatiu a vzájomné porozumenie, tým viac dovoľujeme zmiereniu, aby si k nám našlo cestu. Uzdravovanie nikdy nemusí byť také, ako sme očakávali, ale ten proces stojí za náš čas a naše úsilie. Cieľom nie je dokonalosť, ale bezpodmienečná láska.

Čo pomohlo vám prekonať rodinný konflikt?


Preložené z anglického originálu: „What to Remember in the Midst of Family Conflict,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Fotografia od Sadie Culberson a Esther Baban.

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *