5 spôsobov ako zapracovať do svojho života väčšiu rezervu

Na deň, kedy som dostala vodičský preukaz len tak ľahko nezabudnem. Potom, ako som (priznávam) neurobila prvú skúšku, boli víťazstvo a pocit novoobjavenej slobody presladké! Cestou z dopravného inšpektorátu si môj otec sadol do sedadla spolujazdca mojej malej Toyoty Corolly 2001 a prikročil k tomu, aby mi dal rady pre začínajúcich vodičov.

„Victoria, nikdy nedovoľ, aby ti palivomer hlásil prázdnu nádrž. V momente, keď budeš mať polovicu nádrže prázdnu, choď na benzínku a naplň ju doplna.“

Zachichotala som sa (tak, ako to väčšina z nás robí, v prípade otcovských rád), ale potom som sa ho opýtala na dôvod. Povedal mi, že toto bola rada, ktorú mu dal jeho otec. Bol to jednoduchý spôsob ako zabezpečiť, aby auto vydržalo tak dlho, ako malo. Jazdenie na prázdno negatívne vplýva na výkon vozidla, v tebe vytvára úzkosť a je to zvyk, s ktorým je ťažko prestať. Vtedy som to nevedela, ale toto bola rada, ku ktorej som sa po rokoch vrátila. Aj keď nebolo to moje auto, ktoré jazdilo naprázdno, bola som to ja. A ako obyčajne, otec mal pravdu.
Všetky vieme, aké to je, keď ideme naprázdno. Buďme úprimné. Sme zaneprázdnené ženy. Život a jeho nekonečný zoznam požiadaviek nás ľahko môže preťažiť a my zostaneme unavené, emocionálne vyčerpané a počítame dni do našej ďalšej dovolenky. Realitou je, že všetci chcú kúsok z nás, lenže my jednoducho nemáme dosť na to, aby sme uspokojili všetkých! Ako konečné ľudské bytosti s obmedzeniami a možnosťami, nie je možné, aby sme to mohli všetko urobiť. (Hoci sa snažíme, však?)

Tak, ako žijeme nad vodou? Aká je alternatíva fungovania na 120 % deň za dňom? Odpoveďou je rezerva. Obnovovanie emocionálnych, fyzických, finančných a časových rezerv v preťažených životoch. Richard Swenson, M.D. to opisuje takto:

„Rezerva je priestor medzi našou záťažou a našimi hranicami. Je to množstvo povolené nad rámec toho, čo je potrebné. Je to niečo, čo držíme v zásobe pre nepredvídané alebo neočakávané situácie. Rezerva je medzera medzi odpočinkom a vyčerpaním, priestor medzi slobodným dýchaním a dusením sa.“

Jednoducho povedané, rezerva je priestor, o ktorý bojujeme, aby sme nejazdili naprázdno. Na rozdiel od áut, nemáme vizuálnu pomôcku, ktorá nám ukáže, kedy nádrž potrebuje viac benzínu, ale v živote existujú určité znaky, ktoré slúžia ako indikátory našich potrieb.

Ja osobne viem, že potrebujem pevnejšiu rezervu vtedy, keď sa ľahko urazím, som nevysvetliteľne unavená, nejavím záujem o veci, ktoré milujem a som premožená malichernosťami. Poznáš to? Tvrdou pravdou je, že naozaj máš hranice a rezerva ťa chráni od prázdneho života. Či si rýchla výkonná riaditeľka, študentka alebo mama v domácnosti, rezerva má potenciál na to, aby sa tvoj život stal udržateľnejším. Toto nie je o tom, že budeš menej produktívna alebo, že sa prestaneš snažiť. Rezerva je ako rada môjho ocka: je to preventívne opatrenie, na udržanie auta.

Ako hovorí umelec Banksy: „Ak si unavený, nauč sa oddychovať, nie vzdať sa.”
Tak, ako to robíme? Tu je päť spôsobov, ako do svojho života zapracovať väčšiu rezervu: 

1. V pondelok mysli na nedeľu.

Jedným zo spôsobov, ako som sa naučila zapracovávať rezervu je to, že myslím na koniec týždňa. To ti pomôže určiť, čo je potrebné, a ktoré rozhodnutia je dôležité urobiť. Ak vieš, že tvoj víkend bude prepchatý, ber do úvahy ako zaneprázdnená si od pondelka do piatku a podľa potreby urob zmeny.

2. Nauč sa povedať nie.

V zaneprázdnenosti života, môžeš rozumným rozhodovaním predísť tomu, aby si obviňovala stretnutie alebo osobu za to, že si unavená, keď to „nie“ si mala povedať ty.

3. Neporovnávaj svoju kapacitu.

Každý má kapacitu, ktorá je pre neho jedinečná. Napríklad, moja mamka môže v priebehu dňa úspešne a radostne zrealizovať nespočetné množstvo úloh. Niekto by sa na ňu pozrel a povedal by: „Jej kapacita je väčšia ako moja.“ Pravdou je, že si váži rezervu a jej denné ranné cvičenia sú jej osobným časom, aby sa pripravila na deň, ktorý ju čaká. Akákoľvek je tvoja kapacita alebo akokoľvek vyzerá tvoj každodenný život, prijmi ho a nech sa pre teba stane rezerva niečím osobným.

Jednoducho povedané: rezerva je priestor, o ktorý bojujeme, aby sme nebežali naprázdno.

4. Uvažuj o tom, čo ti prináša radosť.

Rezerva nie vždy znamená spánok. (Hoci, koľkým z nás by padol dobre?) Vytváranie rezervy v živote je o vytváraní priestoru pre samú seba bez požiadaviek iných! Čo rada robíš? Čo ťa napĺňa? Môže to byť turistika, kávička s členom rodiny, alebo dokonca pozeranie filmu. Naplánuj si na to čas v priebehu týždňa a uvidíš, ako ťa to posilní.

5. Požiadaj o pomoc.

Ak sa presun z prázdnoty do plnosti zdá byť ťažkou úlohou, popros o pomoc! Pozri sa okolo a skúmaj životy ľudí, ktorých miluješ. Kto sa ti zdá, že prekvitá, rastie a je naplnený? Popros ich, aby ti pomohli, aby si si mohla nájsť na seba čas a možno dajte dokopy praktický harmonogram zameraný na rezervu, aby to bolo uskutočniteľnejšie. Ako väčšina vecí v živote, spolu nám to ide lepšie.
Predbehnime vyčerpanie tak, že sa budeme starať o rezervu. A buďme ženami, ktoré nepovažujú rezervu za nesplniteľnú úlohu, alebo niečo s čím nesúhlasia, ale skôr za priestor, ktorý je potrebný na to, aby sme mohli viesť životy, ktoré milujeme ešte po mnohé nasledujúce roky.

Aká je úroveň tvojej rezervy práve teraz?


Preložené z anglického originálu: „5 Ways to Work More Margin into Your Life,“ od Victoria Sowell Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Fotografia: Darling

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť Darling

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *