Zoznam 8 autoriek, ktoré žili v izolácii

Toto leto si prišli na svoje všetky dámy – milovníčky literatúry.

Od začiatku roka 2017 znova narástol záujem o spisovateľky, ktoré žili v izolácii: o Emily Dickinsonovej natočili nedávno v Hollywoode životopisný film; sestry Brontëové boli spomenuté vo filme Masterpiece Theatre; a televízia PBS odvysielala dokumentárny film o živote a viere Flannery O’Connorovej.

Aj keď sú tieto ženy — a ďalšie im podobné — na obrazovke fascinujúce, na stránkach kníh sú neprekonateľné. Pozrite sa na osem autoriek a ich diela, ktoré by ste mali pridať na svoj zoznam kníh, ktoré chcete toto leto prečítať:

1. Emily Dickinson

Jej samotársky spôsob života je veľmi dobre známy každému, kto študoval americkú poéziu. Po roku strávenom v dievčenskom seminári Mount Holyoke , žila do konca svojho života v dome otca, kde písala krátke mysteriózne básne. Jej diela obsahujú abstraktné pojmy — smrť, bytie, nebo, manželstvo, túžba — zachytené v nezvyčajných a nezabudnuteľných obrazoch, ktoré nám pomáhajú pochopiť jej predstavy a zároveň prehlbujú ich tajomstvo.

Odporúčané dielo:

Keďže básne Dickinsonovej sú krátke, rozmanité a je ich tak veľa, nie je možné vybrať len jednu. Navrhujeme vypočuť si „12 Poems of Emily Dickinson” od amerického skladateľa Aarona Coplanda. Cyklus piesní pre soprán a klavír obsahuje mnoho známych básni od Dickinsonovej a skúma širokú škálu emócií; od žalostných, atonálnych „Heart, we will forget him” po radostné, oslavné „Going to Heaven!”

2. Octavia Butler

Samozvaná asociálna pustovníčka, Octavia Butler, je vo svete sci-fi známa ako vplyvná a presvedčivá autorka. Bola prvou černoškou, ktorá si užívala svoje postavenie v tomto žánri. Stala sa prvou sci-fi autorkou, ktorá vyhrala prestížne ocenie MacArthura „genius grant.”

Vyrastala v päťdesiatych rokoch, v segregovanej spoločnosti s obmedzenými možnosťami kvôli farbe svojej pleti. Ťahalo ju to k sci-fi a fantastickej literatúre, pretože jej to umožňovalo vymýšľať a predstavovať si nové a neobmedzené svety. Jej tvorba je precízna a očividne prorocká: vytvára ľahko predstaviteľné svety, ktoré vyplývajú z jej logickej predstavy následkov našej stále prítomnej posadnutosti rasizmom, sexizmom, násilím a zanedbávaním Zeme. V čitateľoch zanecháva pocit znepokojenia nad našou budúcnosťou, ktorá nemusí byť až taká progresívna, ako sme naivne predpokladali.

Odporúčané dielo:

Romány „Parable of the Sower“ (Podobenstvo o rozsievačovi) a „Parable of the Talents“ (Podobenstvo o talentoch) mali byť pôvodne trilógiou. Je to príbeh mladej černošskej Mexičanky Lauren Oya Olaminy, ktorá založila novú náboženskú komunitu – Earthseed. Táto komunita poskytuje alternatívny spôsob života v zničených a rozpadajúcich sa Spojených štátoch v blízkej budúcnosti – v roku 2024.

Pri tvorbe prostredia, v ktorom sa dej románu odohráva, sa Butlerová nespoliehala na parapsychologické faktory. Namiesto toho opísala svoju predstavu USA, keď si ničivé účinky klimatických zmien, rasizmus a ideologické rozdelenie vyberú svoju daň. Nechceme prezrádzať všetko, ale povedzme len toľko, že prezident v diele Parable of the Talents priamo cituje súčasného prezidenta USA. Je to naozaj aktuálne čítanie.

3. Flannery O’Connor

Na rozdiel od ostatných spomenutých spisovateliek, O’Connorová žila v izolácii kvôli svojej chorobe. Na začiatku kariéry žila v New Yorku a v Novom Anglicku, kde spolupracovala s ostatnými vtedajšími osobnosťami literatúry. Keď jej však diagnostikovali lupus, musela sa vrátiť domov do mesta Milledgeville, v štáte Georgia, odkiaľ udržiavala rozsiahlu korešpondenciu, chovala pávy a písala eseje, romány a poviedky. Jej tvorba nie je pre zbabelcov: v príbehoch O’Connorovej sa objavujú netvory a čudáci, ktorí sú nútení vysporiadať sa s vlastnou duchovnou chudobou prostredníctvom rušivých a násilných stretnutí.

Odporúčané dielo:

„Good Country People” (Dobrí dedinčania) hovorí príbeh o arogantnej Hulge, ktorá je znudená životom v malom južanskom meste. Keď do mesta zavíta predavač Biblií, mrzutá Helga sa rozhodne, že ho zvedie. Je to nejasný komický príbeh so šialeným koncom, ktorý vo vás zanechá smiech a údiv.

4. Christina Rossetti

Christinu Rossetti asi poznáte ako autorku textu Vianočnej koledy – „In the Bleak Midwinter.” Bola oddanou kresťankou a jej viera ju inšpirovala k napísaniu náboženskej poézie, ktorá patrí k jedným z najlepších v anglickom jazyku. Ujala sa aj prevýchovy prostitútok, ktoré boli kvôli neodpustiteľným sexuálnym mravom viktoriánskeho Anglicka, často považované za sociálnych vyhnancov. Jej poézia, ktorá je vizionárska a introspektívna, skúma vymyslený svet nebezpečných rytierov a škriatkov a zároveň aj skutočný svet lásky a zlomených sŕdc.

Odporúčané dielo:

„Goblin Market” je jej druhou najznámejšou básňou, hneď po „In the Bleak Midwinter” — a to oprávnene. Tento fantastický príbeh Lizzie a Laury o ich nebezpečnom stretnutí so zlými škriatkami je dokonalou rozprávkou a príbehom o sesterskej láske. Prečítajte si ju a odporučte ju aj svojej sestre, najlepšej kamarátke alebo vašej mame.

5. Julian of Norwich

Juliana z Norwichu je najzáhadnejšou zo všetkých žien z tohto zoznamu. Nevieme dokonca ani jej meno: voláme ju Juliana z Norwichu, pretože bola pustovníčkou (alebo rehoľníčkou) v kostole Svätého Juliána v meste Norwich, na konci 14 storočia. Keď ochorela na veľmi ťažkú chorobu, mala niekoľko zjavení. Podľa stredovekej mystičky Margery Kempe, bola v tejto oblasti veľmi uznávanou vďaka veľkej duchovnej múdrosti. A mnohí k nej chodili s prosbou o pomoc.

Odporúčané dielo:

„Revelations of Divine Love” (Zjavenia Božej lásky), kde Juliana zapísala obsah svojich videní a je to jediné dielo, ktoré od nej máme. Jej krásne úvahy o prežívaní Božej lásky uprostred veľkého utrpenia v nás stále rezonujú a jej prirovnanie Božej lásky k materinskej láske naďalej mätie, ale aj inšpiruje duchovných, teológov a učeníčky.

6. Emily Brontë

Napriek tomu, že sa Emily narodila vo výnimočnej rodine literátov, vytvorila si svoje vlastné názory a predstavy. Nezaujímala sa o slávu tak, ako jej brat Branwell, ktorý bol alkoholikom alebo jej ambiciózna staršia sestra Charlotte. Svoj čas trávila písaním poézie, pečením a dlhými prechádzkami popri močiaroch, ktoré obklopovali rodinnú faru. Jej jedinečné a intenzívne diela odhaľujú, aký dôležitý bol pre ňu vzťah s Bohom a prírodou. Dokonca dôležitejší ako s hocijakou inou ľudskou bytosťou.

Odporúčané dielo:

„Wuthering Heights“ (Búrlivé výšiny) sú jej jediným románom a ak ste ho ešte nečítali, určite by ste to mali urobiť. Odporúčame prečítať si aj niečo z jej poézie. Strávite pri nej o polovicu menej času, no intenzita je rovnaká.

7. Lucia Berlin

O Lucii Berlin toho nevieme povedať veľa, určite však vieme, že jej tvorba by si zaslúžila väčšie množstvo čitateľov. Berlin mala v priebehu svojho života asi pár tisíc oddaných čitateľov, ale jej takmer kočovnícky spôsob života — sťahovanie do rôznych baníckych miest, život v zámorí, tri manželstvá a ťažký boj s alkoholizmom — spôsobil, že jej diela neobdržali uznanie širokej verejnosti.

Ale to neznamená, že tí, ktorí čítajú jej poviedky, by ju preto mali radi o niečo menej. Jej tvorba je horlivá, hlboká a dômyselná. Rozpráva o bežnom živote – upratovaní domácnosti, praní v práčovni a výrobe zubných protéz v zubnej ambulancii. Nová zbierka jej krátkych poviedok bola zozbieraná po jej smrti a obálka knihy tvrdí, že sa budete čudovať, prečo ste si ju neprečítali už skôr. A má pravdu.

Odporúčané dielo:

„A Manual for Cleaning Women“ (Manuál pre upratovačky) je zbierkou poviedok vydaných po jej smrti, ktoré vo vás vyvolajú plač, potom smiech a na konci budete ohromení hlbokými a múdrymi myšlienkami. Zbierka sa začína poviedkou „Dr. H.A. Monyihan,“ príbehom o ťahaní zubov a výrobe zubných protéz. Poviedka „Good and Bad” je pútavým a srdcervúcim príbehom, ktorý zaznamenáva túžbu amerického učiteľa priniesť spravodlivosť a rovnosť do chudobou zmietaného Chile.

8. Elizabeth Barrett Browning

Elizabeth Barrett Browning je známa vďaka jej ľúbostnej poézii. Kvôli chorobe a zraneniu strávila väčšiu časť svojho dospievania a rannej dospelosti v dome svojho panovačného otca, odkiaľ vychádzala len veľmi zriedkavo. Ale keď si šarmantný básnik Robert Browning prečítal jej básne, jej život už nikdy nebol rovnaký. „Tvoje verše milujem celým svojim srdcom, drahá slečna Barrett,” napísal jej v roku 1845,” “…a tiež ťa ľúbim.” Tajná známosť vyústila do tajného sobáša. Presťahovali so do Talianska, kde Elizabeth prežila zvyšok svojho života v šťastnom manželstve a písala básne o láske, feminizme a Talianskom nacionalistickom hnutí.

Odporúčané diela:

Áno, mali by ste si prečítať „Sonnets from the Portuguese” (Portugalské sonety) – jej zbierku ľúbostných básni pre Roberta Browninga. Pravdepodobne už poznáte slávny Sonnet 43: „How do I love thee? Let me count the ways.” Ale jej najlepšie dielo „Aurora Leigh,“ je najvýznamnejším pro-feministickým dielom, o ktorom ste asi ešte nepočuli. Je to román vo veršovanej podobe, ktorý opisuje príbeh autobiografickej hrdinky Aurory. Aurora prežíva zápas medzi nárokmi jej poslania, jej identitou a srdcom, ktorý sa nás týka aj dnes.

Čítali ste už niektoré diela týchto autoriek? Koho by ste ešte pridali do zoznamu? Čo práve teraz čítate vy?


Preložené z anglického originálu: „8 Reclusive Female Authors Any Literature Lover Should Read,“ od Darling Magazine preložil s povolením od Denisa Sonntagová. Autori: Kathryn Heidelberger & Nancy Ritter. Fotografie: Marisa Iglesias

Zdieľať
Avatar

O autorovi Hosť

Mohlo By Vás Tiež Zaujímať

Zanechať komentár

Váš email nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *